Građani Vojvodine znaju ko je zastupnik njihovih interesa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 12. 03. 2014. | Komentara: 0

Građani Vojvodine znaju ko je zastupnik njihovih interesa

NOVI SAD - Svakako da ne mogu reći da su Boris Tadić i Dušan Petrović, koalicioni partneri LSV na ovim izborima, do danas postali ne znam kakvi vojvođanski autonomaši, ali vidim da polako počinju da razumeju neophodnost autonomije.

LSV

Iako je Tadić učestvovao u donošenju Ustava 2006. godine, on je u međuvremenu revidirao neke svoje stavove u odnosu na Vojvodinu. U svakom slučaju, Tadića smatram čovekom koji poštuje ono što obeća, dok sa Čedomirom Jovanovićem imam drugačija iskustva - kaže u intervjuu za Danasovu „Izbornu groznicu“ Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Kakav rezultat očekujete 16. marta za koaliciju NDS-LSV-ZZS na nivou Srbije, a kakav u Vojvodini?
 
- Nemam nikakva posebna predviđanja, zato što je politička scena veoma uzavrela. Ali, siguran sam da će građani umeti da prepoznaju listu na kojoj nema afera, nema zloupotreba službenih položaja i sličnih stvari.
 
Mogu li vaš rezultat u Pokrajini da ugroze druge stranke koje imaju slično biračko telo - DS, SVM, LDP?
 
- Pre svega, priča o biračkom telu je potpuno pogrešna. Ne postoji biračko telo, postoje konkretni ljudi koji konkretno razmišljaju o onome što konkretno vide i čuju. Građani Vojvodine vrlo dobro znaju da procene ko je autentični zastupnik njihovih interesa. Oni znaju da se Liga za njih i bolji život ovde bori 24 godine, svakog dana, po ceo dan. Za razliku od onih koji se, poput LDP, Vojvodine sete samo kada su u krizi sa cenzusom. Pa još preko noći počnu da napadaju Ligu socijaldemokrata Vojvodine da nismo dovoljno autonomaši?! E, za to nas još nikad nisu napadali! Ali, eto, svašta ljudima padne na pamet par dana pred izbore...
 
Upravo razmena kritika između LSV i LDP je obeležila dobar deo izborne kampanje, posebno kada je reč o Vojvodini. Kada vam iz te partije kažu da ste postali „toljaga protiv Vojvodine u Tadićevim rukama“, kako glasi vaš odgovor?
 
- Nemamo mi problem sa LDP, naprotiv, mislim da pripadamo sličnom načinu razmišljanja s njima. Mi, međutim, imamo problem isključivo s nastupima Jovanović Čedomira i time što on navodi ljude da govore u njegovo ime. I zaista ne razumem takvo njegovo ponašanje.
 
S jedne strane, imate situaciju da nas Koštunica dr Vojislav optužuje da smo separatisti, a s druge da nas Jovanović dramaturg Čedomir optužuje da se ne zalažemo dovoljno za Vojvodinu?! Čekajte, pa kako to da Koštunica ne proziva onda Jovanovića za separatizam? I kako to da LDP nijednom nije napao Koštunicu da radi protiv interesa Vojvodine? Ne znate? Ja ću vam reći: Zato što Koštunica zna da Jovanović ne misli ozbiljno. Koštunica zna da ne vredi da troši svoju „antiseparatističku municiju“ na LDP koji će zaboraviti na Vojvodinu već u izbornoj ćutnji, a kamoli kada izbori prođu. A s druge strane, Jovanović dobro zna da mora da bude više nego oprezan šta govori o Koštunici i čitavom tom korpusu zbog toga što jednostavno zna da će sutra možda morati da ide s njima u koaliciju, ako misli da opstane na političkoj sceni Srbije. I upravo zbog toga ja lično mislim da LSV nema razloga da se obazire na takve stvari, jer su one produkt nervoze Jovanovića, a ne političkog stava i onoga u šta veruje najveći broj članova i simpatizera LDP.
 
Oko statusa Vojvodine - sagledavanja sadašnjeg i ambicija za budući - imate li punu saglasnost s Borisom Tadićem i Dušanom Petrovićem?
 
- Tadić i Petrović su dva čoveka sa različitim pogledima na unutrašnje uređenje Srbije, u odnosu na nas. Činjenica je da smo svi mi ubeđeni u demokratsku i decentralizovanu Srbiju, ali način na koji to treba uraditi, oblici autonomnosti pojedinih delova Srbije i pitanje stepena autonomnosti Vojvodine, nam se ne podudaraju. Naravno, ono što nas je opredelilo za koaliciju sa, na prvom mestu, Tadićem jeste činjenica da je on ispoštovao šta god smo se dogovorili u proteklom periodu. Dogovori su uvek bili i dugi i teški, prepuni razmene argumenata, ali kada bismo se dogovorili - to je bilo učinjeno.
 
S druge strane, iako je Tadić učestvovao u donošenju Ustava 2006. godine, on je u međuvremenu u jednoj meri sasvim sigurno revidirao svoje stavove u odnosu na Vojvodinu. O tome najbolje svedoči sve ono što je Ustavni sud ocenio neustavnim u Statutu AP Vojvodine, a što ide u korist njene autonomije. I Statut sa tim detaljima sigurno ne bi mogao biti donet da to nije direktno odobrio i podržao lično Boris Tadić. On i ja smo razgovarali o nizu rešenja i on ih je posle dugih debata na kraju prihvatao i čvrsto stajao iza njih. U tom smislu, smatram da je i integralistički koncept Borisa Tadića u dobroj meri doživeo transformaciju. Tako da ne možemo reći ni za njega ni za Dušana Petrovića da su ne znam kakvi vojvođanski autonomaši, ali oni polako počinju da razumeju neophodnost autonomnosti Vojvodine, u to sam sasvim siguran. U svakom slučaju, ono što se s njima dogovorimo sigurno će biti i ostvareno. Sa Jovanović Čedomirom imam drugačija iskustva.
 
Planirate li da Liga u Skupštini Srbije ima zaseban poslanički klub, bez obzira na Tadića i Petrovića?
 
- Naravno da planiramo. LSV je i ušla u ovu koaliciju da bi dala što većem broju građanski opredeljenih opcija šansu i mogućnost da se iskažu, a to nije moguće u slučaju ako smo svi u jedinstvenom poslaničkom klubu. Podsetiću vas da su upravo poslanici i poslanice LSV bili ti koji su pitali Vučića hoće li biti istrage o privatizaciji Naftne industrije Srbije, govorili o potrebi povećanja cene rudne rente, tražili da ne kasne udžbenici na jezicima nacionalnih zajednica i da se vrati vojvođanska policija pa da Vojvodina ponovo bude bezbedna. Oni su pitali da li naši paori treba da se obuku u navijače da bi mogli da uđu u Beograd i požale se na svoje muke. Nema ko da bolje zastupa interese građana Vojvodine nego Liga. Mi živimo ovde.
 
Da li i dalje stojite iza svojih reči da je Vučić čovek kojem se može verovati, koji drži datu reč?
 
- Rekao sam da Vučić drži reč zato što je Novi Sad dobio načelnika Policijske uprave sedam dana nakon njegovog obećanja. A grad je na to čekao to skoro četiri godine. Ja sudim na osnovu toga. Za ostalo, dela će pokazati. I, kao što sam rekao da Vučić drži reč, tako isto kažem da i Tadić drži reč. To, naravno, ne znači da se ja baš u svemu slažem sa Tadićem, niti šta takvo. To znači da neko uradi nešto što je obećao, a to na političkoj sceni Srbije nije čest primer. I zato se takvi slučajevi moraju istaći.
 
SNS vas u ovoj kampanji ne napada, tj. maltene vas ne pominje. Šta mislite šta je razlog? Da li, po vama, time sugerišu mogućnost buduće političke saradnje SNS i LSV? I da li ta saradnja, za vas, dolazi u obzir?
 
- To što oni nas ne pominju, pitajte njih. Mi njih pominjemo i to puno. A što se tiče saradnje, o tome uopšte nemam mišljenje, jer o tome nikada nisam razmišljao.
 
Izmena Ustava ključni prioritet
 
Šta nudite građanima Vojvodine u naredne četiri godine?
 
- Najvažnija stvar je izmena Ustava, do koje sasvim izvesno mora doći zbog intenziteta približavanja Srbije Evropskoj uniji. Zbog toga je veoma važno da u tom ustavu bude definitivno i trajno rešeno i pitanje položaja AP Vojvodine i da u trenutku kada se to bude dešavalo u parlamentu bude što više ligašica i ligaša. Takođe, za LSV je izuzetno važno da u budućem ustavu bude član u kojem će jasno pisati da je zabranjena prodaja zemlje strancima.
 
Niti se ikoga bojimo niti ikoga štitimo
 
Deo ste pokrajinske vlasti sa Pajtićem (DS). Na republičke izbore izlazite sa Tadićem (NDS). SNS vas u izbornoj kampanji ne napada. Kada naprednjaci sledeći put zatraže pokrajinske izbore, da li ćete ih podržati?
 
- Po ko zna koji put ću reći da pokrajinski izbori u ovom trenutku nisu tema. Mi se nijednih izbora ne bojimo, niti imamo nameru da štitimo bilo koga ko iz straha da te izbore može da izgubi na njih neće da ide. Građani imaju pravo da biraju svoje predstavnike u svakom trenutku, ali za to postoji predviđena procedura koje se moramo držati.
 
(BILSV, 12.03.2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook