Inicijativa za federalizaciju Srbije neodgovorna i štetna

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Utorak, 03. 04. 2012. | Komentara: 0

Inicijativa za federalizaciju Srbije neodgovorna i štetna

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se njegova stranka nije pridružila inicijativi nekolicine nevladinih organizacija i političkih stranaka koje su ovih dana usvojile Deklaraciju o federalizaciji Srbije jer smatra da je u aktuelnom trenutku „neodgovorno i štetno otvarati tako krupna politička pitanja, odnosno da se time podstiču nacionalističke i fašističke snage u Vojvodini.

Nenad Canak

U intervjuu za „Dnevnik” on je ocenio i da je „politički avanturizam” predlagati danas da se Srbija ustroji kao dvočlana federacija koju bi činile republike Vojvodina i Srbija.
 – Bojim se da se time u ovoj izbornoj kampanji dodaje gorivo isključivo fašističkim, klerofašističkim i ultranacionalističkim snagama u Vojvodini, podržavajući njihovu zapaljivu ali pogrešnu teoriju o nekom vojvođanskom separtizmu s kojim se oni moraju obračunavati. Sve je to urađeno radi sticanja poena, čak ne ni političkih, već vezanih za jednodnevni publicitet. Ali šteta može biti mnogo veća. Ovo nije klanje vola ni za kilo mesa nego za dva ćevapčića – smatra Čanak.
 
Ali, i LSV je svojevremeno zagovarao ideju "Vojvodina Republika"?
– LSV je projekat federalizacije Srbije izneo pre 13 godina s namerom da se spreči raspad tadašnje SRJ, odnosno da se zaustavi proces separatizma na Kosovu. I taj model predviđao je formiranje nekoliko federalnih jedinica: Vojvodinu, Kosovo, Beograd, Šumadiju, Jugoistočnu Srbiju i Sandžak.
 
Međutim, i LDP i SVM izjasnili su se kao otvoreni i za razgovore o takvim idejama, a takođe i ponudili programa široke autonomije za Vojvodinu?
– Ne može LSV ni za 22 godine svog postojanja napraviti onoliko koliko ovi politički turisti mogu u predizbornoj kampanji obećati. Znam i da građani Vojvodine dobro pamte ko se za šta zalagao u protekle dve decenije. A iskustvo nalaže da te priče da će LDP ne znam šta sve uraditi za Vojvodinu treba primiti s mnogo rezreve. Kad je reč o SVM-u, kod mene izaziva podozrenje to što njihovu kampanju podržava desničarski predsednik vlade susedne države. LSV će se zato svojim građanskim i nadnacionalnim autonomaškim programom, koji imamo 22 godine, držati starog pravila „u se i u svoje kljuse”. A ostalima preporučujem da se dokažu delima a ne samo busanjem u novospoznate autonomaške grudi.
 
Tema ustavnih promena nije prisutna u kamapnji za republičke izbore. Znači li to da će i pitanje statusa APV sačekati i neke sledeće izbore?
– Decentralizacija će svakako sačekati promenu Ustava jer je teško bilo šta više uraditi na tom planu pod ovim Koštuničinim Ustavom. A bez promene Ustava se malo šta može promeniti i u pogledu statusa Vojvodine. Videćemo da li će to biti moguće u narednom mandatu. Znam da to nije realno u ovom trenutku zato što objektivno loš život građana i pad životnog standarda, odnosno loša ekonomska i politička situacija, nisu ohrabrujući za ustavne promene koje bi vodile ka boljem i efikasnijem sistemu. Imamo situaciju da je danas devet od deset opština s najvećim prosečnim prihodima u Srbiji iz Beograda, a da ni ta deseta nije iz Vojvodine. Vojvodina je prvi put u istoriji nerazvijeni region Srbije po službenim podacima. I s tim činjenicama treba postupati vrlo oprezno. Najlakše je krenuti s tom pričom „oni” i „mi”, o opljačkanosti Vojvodine, da je Srbija za sve kriva... Međutim, nekom je očigledno sad veoma važno da se pravedno pitanje položaja Vojvodine i standarda njenih građana, koji mora biti vezan za njihove ekonomske doprinose državi Srbiji kroz poreze i davanja, prikaže kao opasnost po državni integritet.
 
A mislite li da vaše birače u Vojvodini zbunjuje što na republičkim izborima nastupate u koaliciji s DS-om, s obzirom na to da je ta stranka vodila ovu vladu koja ipak nije dozvolila da se reši pitanje finansiranja APV?
– Mi s DS-om imamo jasan dogovor. Pošto na pokrajinskom i lokalnom nivou LSV nastupa samostalno, lako je izračunati koliki je naš doprinos na zajedničkoj listi za republičke izbore, na osnovu kojeg ćemo dobiti republičke poslanike. A zajednički nastup na republičkim izborima olakšava nam jer ne moramo da brinemo o cenzusu, koji je proizveden zato da bi se regionalne stranke uklonile iz političkog života. Naravno da DS, kao najveća stranka, nosi najveću odgovornost za stanje u državi, ali treba biti svestan toga da ta odgovornost nije apsolutna jer za neke stvari mora da se postigne konsenzus na nivou cele države, što u prethodne četiri godine nije bilo lako uraditi. Pa naravno da će se zastati kad se dođe do novca jer je pitanje finansiranja Vojvodine mnogo kompleksnije nego što izgleda. Kad se dozvoli da Vojvodina sama prikuplja poreze, otkriće se mnoge stavri, pa i to šta se događalo s porezima do sad. A to nije pitanje aktuelne vlade, nego mehanizama koje je ustrojio režim Slobodana Miloševića, a niko ga još nije demontirao. Jer, da bi se to desilo, mora se ići na lustraciju, odnosno da se kritički sagleda period devedesetih godina prošlog veka, što bi dovelo do spoznaje da kompletna ideja centralizovane i nacionalno-klerikalne države sama po sebi proizvodi štetu, bedu i siromaštvo. Ovoj zemlji su potrebni ozbiljni i duboki politički rezovi, a videćemo da li će za to biti snage.
 
Da li stvarno smatrate da neko pali ratna žarišta na Kosovu s ciljem da DS izgubi na ovim izborima, i da li ste time optužili SNS?
– Ja nisam tako rekao, već da bi samo paljanje ratnih žarišta na Kosovu moglo podići histeriju na taj nivo da proevropska i demokratska Srbija izgubi izbore. To bi u najvećoj meri išlo u korist SNS-u, ali nisam rekao da oni tako nešto pokušavaju da organizuju. Mislim da je u pitanju daleko šira priča, kojom ćemo svi morati da se pozabavimo nakon izbora. Pitanje Kosova se više ne može gurati pod tepih i zatvarati u dvosmislena tumačenja.
 
Da li ste u trci za premijera Vojvodine?
– Nema tu neke velike trke jer se premijer ne bira na direktnim izborima. Siguran sam, međutim, da bi principijelniji stav prema Vladi Srbije za Vojvodinu mogao biti korisniji nego dosadašnja praksa unutarpartijskih dogovaranja. U prethodnom periodu imali smo prilike da slušamo da su se, navodno, sretali vojvođanski i republički premijer, a ne zna se ni gde, ni kad, ni o čemu su se dogovarali. Pitanje Vojvodine je preozbiljno da bi se rešavalo unutarpartijskim pogodbama. A rezultati postignuti u Vojvodini su tek slabunjavi dokaz koliko bi Pokrajina mogla bolje funkcionisati da se njena aktuelna vlada izborila za to da se isplate dugovi Republike Srbije Vojvodini, koji su u istoj ravni s iznosom kojim je Ruska Federacija platila NIS. Ja sam spreman na tip javnog suočavanja o konkretnim programima i projektima sa svakim ko misli da može nešto da doprinese Vojvodini.  
 

Ima li razloga da Boris Tadić sebi skrati mandat i uđe u prevremene predsedničke izbore i da li bi to uticalo na tok kampanje?
– Na kampanju LSV-a to ne bi uticalo i nama je potpuno svejedno u tom pogledu. Ukoliko Tadić odluči da ide na prevremene predsedničke izbore, to će onda biti dodatni zamah našoj listi, i to je dobro. U tom slučaju daleko veći problem imale bi stranke poput URS-a i LDP-a, s tim što mislim da bi LDP nekako i mogao da se izbori s tim, ali bi URS-u ipak trebalo mnogo više sreće.
 
(BILSV, 03.04.2012.)Iz medija | Ponedeljak, 23. 12. 2019. | Komentara: 0

Nikada nije osuđena ideologija koja je dovela do ratova devedesetih

Kada imate crkvene skupove sa kojih se šalju političke poruke i ultimatum državnim organima kao što je bio skup u Nikšiću potpuno je jasno da crkva kao deo čitave te političke bespravne gradnje, ili rečeno medicinskim rečnikom tih malignih izraslina na državnom telu - jasno je da se protiv toga mora boriti svim sredstvima da bi država uopšte opstala - jer će se inače pretvoriti isključivo u instrument za teror nad građanima - kaže u intervjuu za Pobjedu Nenad Čanak.
Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook