Ko voli Kosovo - patriota, ko voli Vojvodinu - separatista?!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 12. 04. 2013. | Komentara: 0

Ko voli Kosovo - patriota, ko voli Vojvodinu - separatista?!

NOVI SAD - Svaki akt koji potvrđuje prava Autonomne Pokrajine Vojvodine zasnovan na Ustavnom zakonu ili koji unapređuje položaj AP Vojvodine je nešto što je prihvatljivo za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i što ćemo mi podržati - rekao je u jučerašnjoj emisiji „Sučeljavanje“ RTV-a potpredsednik LSV i šef poslaničke grupe Lige u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški.

LSV

Deklaracija treba da bude stav Skupštine Vojvodine

On je istakao da su zaključci Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine nesporni, a da se manjkavosti u samom tekstu obrazloženja deklaracije mogu ispraviti jer nisu krucijalne prirode. Međutim, naglasio je da je problem način predlaganja ovog dokumenta i momentom koji je određen da se to učini.

- Naši članovi Vlade APV jesu glasali za tu deklaraciju i glasaće svaki put kada je interes Vojvodine u pitanju, kao što ćemo mi i u Skupštini podržati neki, nadam se, poboljšan tekst ove deklaracije. Ali, nije uobičajeno da se deklaracija donosi bez konsultacija sa poslaničkim grupama i sa strankama koje čine Skupštinu. I to ne samo poziciju, nego i opoziciju. Deklaracija treba, pre svega, da bude stav Skupštine, pa ako ne može da bude jednoglasno, onda da bude bar stav vladajuće većine  - istakao je Bogaroški i dodao da, ako pokrajinski sekretari tekst deklaracije dobiju na samoj sednici, onda se ne može govoriti o nekom korektnom pristupu i o korektnom dogovoru.

- Mislim da je trebalo prvo organizovati razgovor sa svim šefovima poslaničkih grupa i potpredsednicima Skupštine AP Vojvodine, pokušati napraviti kompromis, proći sve potrebne odbore i onda ga tek usvajati deklaraciju na Vladi. Prvo je trebalo deklaraciju najaviti, kazati šta je ideja i pokušati da se usaglasimo, pa ako ne bismo uspeli, usaglasili bi se unutar vladajuće većine. Mislim da smo se mogli usaglasiti oko nekog zajedničkog teksta jer su neke povrede Ustava definitivno evidentne - ukazao je potpredsednik LSV.

Imali smo više momenata
kada smo mogli usvojiti deklaraciju


Bogaroški je podsetio da je slična situacija bila i kada je predložena platforma Izvršnog veća, koja je trebala da služi kao platforma za pregovore za Ustav 2006. godine. Ona je, kako je kazao, na prečac doneta i na prečac se od nje odustalo.

- S druge strane, mi smo od 2006. godine, od ovog nesretnog Ustava, koji evidentno nije izdržao probu vremena i koji se u praksi pokazao kao izvor problema, sa kojim se i danas srećemo, imali niz momenata kada je ova deklaracija mogla biti usvojena. Od krajnje formalnih, recimo 31.12.2008. kada su nam istekli rokovi za donošenje zakona o finansiranju, koji ni dan danas nije donet. Znači pričamo o kašnjenju od pet godina, što je flagrantno kršenje Ustavnog zakona. Zatim, imali smo skandal oko usvajanja Statuta, koji se vukao od Novog Sada do Beograda više od godinu dana, pa smo imali situaciju sa NIS-om, pa smo imali situaciju sa Razvojnom bankom Vojvodine, pa smo na svakom budžetu od 2008. godine do dan danas mogli da donesemo ovakvu jednu deklaraciju. Zato ne vidim šta je to u ovom momentu bilo toliko specifično da je nužno da se ona donosi baš sada - naglasio je Branislav Bogaroški.

On je ponovio da za Ligu socijaldemokrata Vojvodine deklaracija nije sporna. Istakao je i da je LSV sa Demokratskom strankom partner u pokrajinskoj vlasti 12 godina i da se ne mogu uvek slagati oko svega, što je, kako je ocenio, normalno. Ali, neki minimum vrednosti oko kojih mogu da se dogovore ove dve stranke i dalje postoji.

Vratio se jezik devedesetih

Potpredsednik LSV je ukazao da zabrinjava reakcija koja je usledila posle najave donošenja deklaracije, ocenivši da nije očekivao da će ponovo videti jezik devedesetih godina.

- Mislim da je cela situacija pod tenzijom koja je nepotrebna. Posle jako dugo vremena ponovo sam čuo optužbe za separatizam. Žao mi je što gospodin Dušan Bajatović nije tu i što možda nije lepo da bez njegovog prisustva to govorim, ali on je na RTS-u pre dva dana optužio LSV za separatizam. Rekao je da je to politička stranka koja je separatistička, zatim da je ovaj dokument separatistički. Pa onda ono vezivanje za 10. april, dan osnivanja NDH. Pa sutra je 12. april, dan kada je počela fašistička okupacija Beograda. Da li mi treba da tvrdimo da će sutrašnji miting biti fašistička okupacija Novog Sada? Zbog toga tenzije treba da se spuste, takva retorika ne sme da se vrati u Srbiju, jer smo posledicu te retorike gledali devedesetih godina - napomenuo je Bogaroški.

On je rekao da u deklaraciji nema ni „s“ od separatizma, a da onaj ko je nije pročitao, ili ju je pročitao i zna da separatizma nema, uzbunjuje javnost na taj način, izazivajući nove podele u društvu.

- U Srbiji vi jako lato nametnete sledeće mišljenje: Ako volite Kosovo, vi ste patriota, ako volite Vojvodinu vi ste separatista - kazao je Bogaroški.

Pohapsite sve kriminalce za koje postoje dokazi

On je upitao funkcionerku SNS Maju Gojković , ako Srpska napredna stranka kaže da nije problem da stoji iza onoga što radi, zašto se onda sakriva iza nevladinih organizacija oko protesta.

- Ako predsednik države kaže da je ova deklaracija doneta zato da bi se neko zaštitio jer je činio krivična dela unutar Vlade Vojvodine. Evo, ja sad pozivam, šesnaesti put ispred LSV, pohapsite sve koji su činili krivična dela ukoliko postoje dokazi. Ako postoji separatizam u Vojvodini, ako je LSV separatistička organizacija iako je registrovana u nadležnom ministarstvu u skladu sa Ustavom i zakonom, sve nas uhapsite. Žao mi je što nije tu gospodin Bajatović, on bi to mogao da nam organizuje dok izađemo iz studija - kazao je Bogaroški.

- Ako postoje bilo kakvi dokazi, prevashodno je u našem interesu da se ti dokazi prezentuju, da se ne hapsi preko medija. Neka postupe državni organi. Ako ima elemenata krivičnog dela, onda oni koji su to učinili neka budu kažnjeni. To je u interesu autonomije kao ideje. Mi ne želimo senku na autonomiji da se sve ovo radi zbog nekog kriminala. Imamo ljude iz RBV koji su privedeni, videćemo šta će do kraja biti sa tim postupkom. ali, ako predsednik države kaže da je Vlada AP Vojvodine kriminalizovana, mi od njega očekujemo ili da postupi po zakonu ili da jednostavno takve informacije ne plasira - dodao je on.

Nepotrebno dizanje tenzija

Branislav Bogaroški je kazao da smo 1988. godine mogli da vidimo kako to izgleda kad se krene sa odbranom nacionalnih interesa tamo gde tome nije bilo mesta i kako od jogurta završimo sa krvlju.

- Nije potrebno dizanje tenzije u ovoj zemlji, koja je u ovom trenutku nalazi u veoma teškom stanju zbog ozbiljnih pregovora koji se vode sa Evropskom unijom, koje LSV podržava sve dok idu u pravcu EU. Ne treba uzbunjivanje tog tipa i dovođenje 20-30 hiljada ljudi u Novi Sad koji će „spontano“ iskazati svoj protest - istakao je potpredsednik LSV i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine.

On je napomenuo da je tačna činjenica da u Vojvodini vlada nezaposlenost i da je posle dugo vremena Vojvodina ispod republičkog proseka po svojim prianjima. Dodao je da su jedino primanja zaposlenih koji žive u Gradu Beogradu iznad republičkog proseka, jer problem koji postoji u Vojvodini postoji u svim ostalim regionima.

- Od mitinga očekujem da bude demokratski, da se završi mirno i dostojanstveno, da opozicija u Pokrajini na legitiman i legalan način iskaže svoje stavove. Većina u pokrajinskoj Skupštini je nesumjniva i utvrđena na izborima. Očekujem i da DS ne odustane od deklaracije kao što je odustala od platforme Izvršnog veća - zaključio je Branislav Bogaroški.

(BILSV, 12.04.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook