Kostreš: Deklaracija o Vojvodini je blaga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 22. 04. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: Deklaracija o Vojvodini je blaga

NOVI SAD – Deklaracija o ustavnoj zaštiti Vojvodine je blaga, a ostala bi i bez suštine da je pokrajinski premijer Bojan Pajtić izbacio, prema nekima - spornu rečenicu, kako je to javno obećao, objašnjava Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Svela bi se na to da Vojvodina ima problem samo zato što ne može da bira tri direktora što, kako kaže Kostreš, za Ligu nije prihvatljivo. On objašnjava da su s Pajtićem zajednički došli do zaključka da je najbolje da tekst deklaracije ude u proceduru Skupštine u obliku u kojem ju je i usvojila Vlada Vojvodine i da ostane deo "da je autonomija Vojvodine isto-rijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom je u sastavu Srbije".

Nenad Čanak, lider vaše stranke, ocenio je da se s tom deklaracijom sakriva neuspeh Razvojne banke Vojvodine.
- Jasno smo rekli da smo za to da Vojvodina ima svoju razvojnu banku. Ako je neko počinio kriminal, neka odgovara. Neka se ne skriva iza institucija. Isto tako ne dozvoljavamo ni da se predsednik Srbije sakriva iza svo je funkcije dok kriminalizuje i time urušava vojvođanske institucije. Pozivam nadležne organe u Srbiji da pohapse sve separatiste i lopove u Vojvodini ako ih ima. Ako ih nema, molim gospodu iz Beograda da više ne satanizuju Vojvodinu.

Kažete da je Vojvodina deo Srbije, ali ima prava da bude drugačija?

- Vojvodina ima pravo da upravlja svojim resursima, da odlučuje o svojoj budućnosti, upravlja svojim novcem i imovinom. Uopšte, ima prava da uređuje odnose u Vojvodini na drugačiji način. Republika Srbija je raznolika i svi njeni delovi imaju pravo da razvijaju svoje specifičnosti.

Kako ocenjujete konsultacije o deklaraciji sa Ištvanom Pastorom?
- Raduje me što se pitanje deklaracije vratilo tamo gde mu je i mesto - u institucije, jer smo imali prilike da vidimo kuda vodi kada se o takvoj temi kao što je autonomija Vojvodine polemiše na ulici. Pre četvrt veka, 1988. godine, počelo je potocima jogurta na ulicama Novog Sada, a završilo se potocima krvi širom bivše SFRj. Skupština Vojvodine, s predsednikom Pastorom na čelu, pravo je i jedino mesto gde izabrani predstavnici dva miliona građana i građanki Vojvodine mogu i treba da demokratski rasprave o svim pitanjima.

Jeste li zadovoljni sporazumom s Prištinom?
- Apelovali smo na državno rukovodstvo da se odluči za put ka EU jer to rešava mnoga pitanja, pa i  olakšava pomoć građanima za čiju su budućnost zabrinuti. I drago mi je što je tako jer je to jedini put za dobru budućnost Srbije. LSV je zato, bez obzira na sve političke razlike, pozdravila napor koji je pokazao tim predvođen Dačićem i Vučićem u dijaloga s Prištinom, a samim tim i s nastavkom evropskog puta Srbije.
 
(BILSV, 22. 04. 2013.)



Iz medija | Utorak, 03. 04. 2012. | Komentara: 0

Inicijativa za federalizaciju Srbije neodgovorna i štetna

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se njegova stranka nije pridružila inicijativi nekolicine nevladinih organizacija i političkih stranaka koje su ovih dana usvojile Deklaraciju o federalizaciji Srbije jer smatra da je u aktuelnom trenutku "neodgovorno i štetno otvarati tako krupna politička pitanja", odnosno da se time podstiču nacionalističke i fašističke snage u Vojvodini.
Iz medija | Četvrtak, 29. 03. 2012. | Komentara: 0

Od para koje joj duguje Srbija, Vojvodina je mogla kupiti NIS

NOVI SAD – Priče o separatizmu u Vojvodini služe da se zaplaše građani i da im se skrene pažnja s bitnih pitanja. Jer, kad god se potegne pitanje vojvođanskog novca, bez obzira na to ko ga poteže, taj je prozvan za separatizam.
Iz medija | Subota, 24. 03. 2012. | Komentara: 0

Privući investitore

PANČEVO - Predsednica Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Pančevo Marinika Čobanu, odgovarajući na pitanje „Kako smanjiti nezaposlenost?“, za Blic je izjavila da je za povećanje zaposlenosti potrebno privući investitore.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook