Kostreš: Dodik je nepristojno i grubo izdao Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 11. 10. 2016. | Komentara: 0

Kostreš: Dodik je nepristojno i grubo izdao Srbiju

SARAJEVO - Zamenik predsednika Lige socijaldemorata Vojvodine Bojan Kostreš dao je intervju sarajevskom listu “Dani” u kojem je govorio o situaciji u regionu i referendumu u Republici Srpskoj. Beogradski list “Danas” preneo je delimično taj intervju:

lsv

– Optužbe o tome da su Liga socijaldemokrata Vojvodine i njen predsednik Nenad Čanak separatisti, zapravo su stari medijski trik, poznat još iz vremena Slobodana Miloševića, kojim se naša stranka pokušava disciplinovati svaki put kada glasno ukaže na opasnost novog buđenja velikosrpske hegemonističke politike. 
Čim je Nenad Čanak postavio pitanje odakle Tomislavu Nikoliću pravo da komentariše odluke Ustavnog suda susedne suverene države, odnosno odakle mu pravo da podržava ili ne podržava protivustavan referendum proveden na delu teritorije Bosne i Hercegovine, a da istovremeno ignoriše činjenicu da se slične ili identične stvari događaju u zemlji čiji je predsednik, e, onda to postaje povod da se LSV i Čanak ponovo optuže za pokušaj otcepljenja “seveme srpske pokrajine” i za cepanje Srbije – naveo je Kostreš.

Šta ignoriše predsednik Nikolić?
– Tomislav Nikolič nije komentarisao odluku Ustavnog suda Srbije, kojom je poništen Statut Autonomne pokrajine Vojvodina i kojom je onemogučeno da Novi Sad postane naš glavni grad. Ako se predsednik Srbije nije mešao u odluke Ustavnog suda zemlje na čijem je čelu, za šta se, inače, Liga socijaldemokrata Vojvodine principijelno zalaže, odakle mu onda pravo da javno komentariše odluke suda susedne zemlje koje su obavezujuće? Drugim rečima, ako je legalne odluke najviših pravosudnih inst itucij a jedne suverene države moguće rušiti na referendumima organizovanim na dijelu državne teritorije, onda LSV predlaže da se slična praksa uvede i u Srbiji, odnosno u Vojvodini. Upravo su zbog tih pitanja kontrolisani mediji u Srbiji, posebno Politika i Večemje novosti, nanovo otvorile temu takozvanog separatizma LSV. Novosti su, doduše, bile i malo kreativnije, pa je na naslovnoj strani niihovih novina tog dana pisalo: Canak i Tači hoće da pocepaju Srbiju.

Je li i odnos spram referenduma o Danu RS-a potvrdio uslovnu podelu na prozapadnu i prorusku političku struju u Srbiji?
– Mislim da jeste. Ipak, kada je reč o poslednjem izjašnjavanju u RS-u, tu moramo uočiti nekoliko važnih nivoa. Prvo, Milorad Dodik je na veoma grub i nepristojan način izdao Srbiju.

Kako?
– Sećate se, recimo, da je pre onog razgovora u Beogradu sa srpskim državnim vrhom Dodik izjavio da oko referenduma zapravo i nema razgovora i da je ta odluka već doneta? Da, ali zašto je onda uopšte dolazio u Beograd? Bio je to veoma ružan i bahat gest prema Srbiji, koja veoma često i veoma nekritički podržava RS. Pored toga, Dodik je na neki način unutrašnji sukob iz BiH preneo u Srbiju. Drugim rečima, od referenduma u drugoj državi napravio je unutrašnje pitanje Srbije. O čemu su, bez obzira na to šta o tome privatno misliii, vlasti u Beogradu javno saopštile svoj stav. U tom smislu, izjava Tomislava Nikolića, kojom smo započeli ovaj razgovor, postaje još licemernija: predsednik Srbije je, naime, krenuo od toga da referendum ne podržava, a završio otvorenom podrškom Dodiku i pričom o “srpskim zemljama“.
Najzad, insistiranjem na održavanju referenduma Milorad Dodik je povukao veoma lukav potez - naravno, u svoju korist - ne vodeći pritom računa o tome da na taj način vezuje ruke pre svega Aleksandru Vučiću, koji se izjasnio protiv referenduma, ali i poručio da neće učiniti ništa da to izjašnjavanje sprečL Zahvaljujući Dodiku, Vučić je tako sebe doveo u situaciju da se istovremeno zameri i svom biračkom telu u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

(BILSV, 11. 10. 2016)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook