Kostreš: LSV nezadovoljna radom Vlade Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 28. 08. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: LSV nezadovoljna radom Vlade Srbije

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna je da glasa za predloge Vlade Srbije koji su u cilju ispunjenja programa LSV, a to su dalje evropske integracije i podržaće politiku prema Kosovu koja je u duhu Briselskog sporazuma, kao i poboljšanja odnosa sa susedima u regionu - kaže u intervjuu za “Blic” zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš.

LSV

- Izuzev toga, LSV u ovom momentu nema nijedan razlog da podržava Vladu koju predvodi Ivica Dačić. Nismo zadovoljni rezultatima koji su postignuti u prethodnih godinu dana. Naročito nam je problematična činjenica da AP Vojvodina i njena administracija, ne da nemaju podršku republičke administracije, nego postoje opstrukcije na svakom mestu kada je to moguće. Ništa drugo, ako nije u cilju ispunjenja programa LSV, ne može da dobije našu podršku i zbog toga će se ubuduće Liga ponašati kao opoziciona stranka prema Vladi - kaže Kostreš.
On smatra da na prethodnim izborima nisu naprednjaci pobedili, nego su demokrate izgubile zbog neispunjenja obećanja.
 
Kako gledate na proces rekonstrukcije Vlade, zašto traje toliko dugo?
- Očigledno je da vladajuća koalicija luta i da koalicija i Vlada pre godinu dana nisu postavljeni na zdravim osnovama. Osnovni cilj i osnovni posao bio je da se sruši dotadašnja vladajuća većina, a da se nije postavio jasan koncept šta dalje, jer se od aprila govori ili o rekonstrukciji ili o novim izborima. I mi na današnji dan, kada razgovaramo, još uvek ne znamo sastav Vlade. Očigledno je da tu postoje problemi i očigledno je da su ti problemi izazvani nemanjem jasne koncepcije ili imanjem više različitih koncepcija, pa onda postoje određeni sukobi.
 
Ko je premijer - Dačić ili Vučić?
- Dačić po zakonu i po funkciji. Kakvi su odnosi naprednjaka i socijalista, to je drugo pitanje. Više je nego jasno da je SNS dominantna stranka u vladajućoj koaliciji, stranka koja je u usponu i siguran sam da je uticaj zamenika premijera Aleksandra Vučića veoma veliki. Kako njih dvojica međusobno funkcionišu, to zaista ne bih znao da kažem.
 
Kako gledate na angažovanje stručnjaka za ministre i stranih državljana za savetnike?
- Dovođenje stručnjaka za ministra nije inovacija ove vlade. Podsećam da je i vlada Zorana Đinđića, odnosno DOS-ova vlada imala, čini mi se, polovinu ministara koji su bili stručnjaci. Sve ključne resore su i tada vodili ljudi koji su dovedeni kao stručnjaci, sa strane - energetika, finansije, privreda i još neki drugi resori. Svako ko može da pomogne da Srbija kao država funkcioniše bolje i da se sredi stanje u Srbiji je više nego dobrodošao. Bar što se tiče mene i Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Kako gledate na zahteve Srpske napredne stranke da se smeni pokrajinska vlast?

- To je legitiman zahtev opozicije, ali mislim da je jalov.
 
LSV i DS nisu u najboljim odnosima
Imate li zamerke na rad koalicije sa DS u Vojvodini?

- Javna je tajna da naša koalicija nije u najboljim odnosima u ovom momentu, ali ulažemo velike napore da probleme prevaziđemo i nastavimo da funkcionišemo. Liga i DS su već skoro 20 godina u koalicijama na raznim nivoima, ali logično je da nesporazumi postoje.
 


(BILSV, 28.08.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook