Kostreš: Možemo da napravimo normalnu državu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 12. 06. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Možemo da napravimo normalnu državu

NOVI SAD - Poštovanje i dosledna primena evropskih vrednosti, nedvosmislena opredeljenost i rad na članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a ne samo deklarativno, kako to radi sadašnja vlast, jednakost pred zakonom svih i njegova primena u svakoj situaciji, jedinstvene su ideje koje su sve nas okupile u Ujedinjenu demokratsku Srbiju, kaže u intervjuu za Politiku Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidat za poslanika na izbornoj listi UDS-a. Ističe da je UDS, koji čine „Srbija 21”, koalicija oko Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođanski front, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, „istinska alternativa vlasti Aleksandra Vučića”, koja će od Srbije napraviti normalnu zemlju.

LSV

Ujedinjena demokratska Srbija se predstavlja kao evropska alternativa vlasti, zašto kad i vlast neprekidno ponavlja da joj je strateško opredeljenje članstvo u EU?
- Za razliku od vlasti koja evropske integracije sprovodi kao jedan od projekata spoljne politike u kojoj želi da se, pored saradnje sa EU, uspostave dobri i kvalitetni odnosi sa Rusijom i Kinom, UDS se nedvosmisleno zalaže i zna da su evropske integracije jedini put kojim možemo ići. S druge strane, nije dovoljno samo deklarativno zalaganje za evropske vrednosti kao što to u dosta situacija čine predstavnici aktuelne vlasti. Evropske integracije znače razumeti i u potpunosti poštovati ljudska i manjinska prava, uvek i bez izuzetka poštovati vladavinu zakona, izgrađivati i jačati demokratske institucije, decentralizacijom približavati vlast građanima, aktivno učestvovati u pomirenju u regionu i stvaranju trajne stabilnosti i sprovoditi kontinuiranu i usaglašenu spoljnu politiku sa EU, što sve u dobrom delu situacija nije slučaj s aktuelnom vladom.

Rekli ste da je dobra vest da Srbija može da bude normalna zemlja, mislite da sada nije?
- Nama u Ligi socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanskom frontu je veoma važno što smo pronašli partnere i političke saveznike u Beogradu i centralnoj Srbiji koji se zalažu za isti sistem vrednosti kao i mi. Naša razlika u odnosu na sve ostale političke grupacije i koalicije koje izlaze na izbore, ali i one koje ih bojkotuju, jeste u tome što smo mi i vrednosno i ideološki veoma bliski i zbog toga sam ubeđen da ćemo postići dobar rezultat. Mi se slažemo da se vredi boriti za evropsku, modernu, sekularnu, građansku i decentralizovanu državu. Ovakvom politikom mi ne želimo da budemo alternativa samo nacionalističkom i centralističkom režimu Aleksandra Vučića već i isto takvoj samoproklamovanoj „pravoj” opoziciji. Listu UDS čine pojedinci koji imaju veliko iskustvo u parlamentarnom radu, što je garancija da ćemo znati i moći da sprovedemo naše ciljeve u parlamentu.

Kako biste vi napravili „normalnu zemlju”?
- Normalna zemlja se postaje tako što zakoni važe za sve i što, recimo, ne mogu mantija, navijački dres ili partijska knjižica da vam budu pancir i imunitet od primene zakona. U normalnoj zemlji grad kao što je moj Zrenjanin ima pijaću vodu. U normalnoj zemlji se ne okreće glava od činjenice da je Vojvodina na ivici da postane pustinja, jer je procenat njene pošumljenosti oko šest odsto, a evropski prosek preko 40 odsto. U normalnoj zemlji imate, recimo, ministra ekologije koji radi svoj posao. U normalnoj zemlji vlast ne štrajkuje glađu protiv opozicije, već sprovodi zakone i stvara uslove za demokratski dijalog u društvu.

Nezadovoljni ste izbornim uslovima, ali ipak tvrdite da bi građani pogrešili ukoliko ne bi izašli na glasanje, zašto tako mislite?
- Izborni uslovi nisu dobri, a istini za volju u Srbiji oni nikad nisu bili savršeni. Ali ako želite da promenite vlast s kojom se ne slažete, a UDS smatra da režim Aleksandra Vučića nije dobar, onda to morate da uradite na izborima, bez obzira na to kakvi su izborni uslovi. Ako ne izađete na izbore, šta vam je alternativa? Alternativa može biti samo puč ili revolucija, a to znači sukobi na ulici, nasilje i urušavanje i ovo malo demokratskih institucija što imamo. Zato mislim da će građani koji su, s pravom, nezadovoljni ovim režimom, a ostanu kod kuće, napraviti veliku grešku, jer će time omogućiti Aleksandru Vučiću i njegovim sledbenicima da imaju mnogo veću zastupljenost u parlamentu nego što bi mogli imati kada bi opozicioni glasači izašli na birališta. Vredi se boriti.

(SzILSV, 12.06.2020)



Iz medija | Petak, 17. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Srpski nacionalizam se temeljno rusificirao

Kao veliki kritičar velikosrpskog nacionalizma i njegove pogubne politike, Bešlin insistira na raskrinkavanju ne samo njegovog djelovanja u nedavnoj historiji nego i na pokazivanju štetnih posljedica koje se i danas mogu vidjeti u svakom kutku regije.
Iz medija | Četvrtak, 09. 03. 2023. | Komentara: 0

Evropa i saradnja nemaju alternativu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš istakao je da se Srbija sada ne nalazi prvi put na raskršću i da je upravo zbog toga važno da se okupe i počnu da sarađuju sve političke organizacije koje Srbiju vide kao modernu, civilizovanu, sekularnu republiku sa jasno uspostavljenim pravilima podele viasti i neprikosnovenom vladavinom prava.
Iz medija | Petak, 20. 01. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Zrenjaninu su potrebne promene

Mi se ne mirimo sa centralizacijom koja guši sve izvan Beograda. Nećemo da ćutimo na činjenicu da je zarada radnika u Vojvodini za 20.000 dinara niža od zarade u Beogradu, a 5% niža od prosečne zarade u Republici Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook