Kostreš: Pastor ne može da sedi na dve stolice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 16. 11. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor ne može da sedi na dve stolice

NOVI SAD– Liga socijaldemokrata Vojvodine je pri rekonstrukciji pokrajinske vlade postigla svoj cilj: da politika LSV u vezi sa neophodnošću promene ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine i obeštećenja Vojvodine po osnovu privatizacije NIS bude stavljena u prvi plan, izjavio je za „Dnevnik” zamenik predsednika Lige Bojan Kostreš.

LSV

– Realizacijom tih inicijativa, mi ćemo rekonstrukciju smatrati uspešnom – dodao je Kostreš.

Utisak većine analitičara je, međutim, da od proklamovanih zalaganja za promenu programskih temelja Vlade APV nije puno ostalo, već da se sve svelo na podelu resora?

– Većina političkih analitičara su plaćene narikače  koje kao papagaji ponavljaju ono što je od njih naručeno , a sve u cilju postizanja određenog utiska. Utisak koji bi sada trebalo da se postigne jeste da su predstavnici pokrajinske administracije vlastohlepni ljudi kojima ni do čega nije stalo, osim do pozicija. Da se bilo ko, makar minut, bavio koalicionim sporazumom i onim što pokrajinska administracija radi, znao bi šta je tačno. Ja ne bih potcenjivao birače u  Vojvodini kao što to oni čine. 

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor tvrdi da je većina u pokrajinskom parlamentu itekako uzdrmana. Može li se, objektivno govoreći, očekivati iole ozbiljniji rezultat u situaciji kada Vlada ima podršku svega 63 poslanika, uz neprestanu opasnost da neki od njih koliko sutra prelete na drugu stranu?

–  To da li će neko menjati  strane to je stvar njegovog morala i njegove lične odluke. Gospodin Pastor je u pravu, pokrajinska većina jeste uzdrmana zahvaljujući njemu i njegovom dogovoru sa Srpskom naprednom strankom. Da li je moguće vladati sa 63 poslanika? Mislim da jeste. Ja sam bio predsednik Skupštine Vojvodine kada je većina imala 62 poslanika i bez problema smo funkcionisali, donosili odluke i sprovodili zacrtane ciljeve. 

Govoreći o SVM-u, nije baš jasno kakva je uopšte pozicija te stranke u pokrajinskoj administraciji, odnosno kako na njihovu budućnost u koaliciji gledaju u strankama koje su podržale rekonstrukciju Vlade. Hoće li LSV insistirati na tome da se ta pozicija SVM-a razjasni?

– Sigurno. U razgovoru sa Demokratskom strankom  tražićemo da se ta pozicija razjasni. Mi imamo određene ideje i te ideje ćemo predložiti našim koalicionim partnerima. Legitimno je pravo da Savez vojvođanskih Mađara promeni političko mišljenje i posle 14 godina počne da sarađuje sa Srpskom naprednom strankom. To može da bude njihova odluka i oni na to imaju pravo, ali nemaju pravo da sede na dve stolice. Nemaju pravo da nam ne odgovore na pitanje da li će njihov poslanik u Evropskom parlamentu ukoliko dođe do sukoba interesa između Republike Srbije i Republike Mađarske,  glasati u korist Republike Srbije ili Republike Mađarske? Da li je Savez vojvođanskih Mađara za promenu ustavno-pravnog položaja Vojvodine ili nije? I, da li  SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem  NIS-a ili nije? To su stvari na kojima će Liga socijaldemorkata Vojvodine  insistirati da se razjasne.

(BILSV, 16. 11. 2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook