Kostreš: Rusi nam nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte i gasa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 05. 05. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Rusi nam nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte i gasa

Liga socjaldemokrata Vojvodine uskoro će izaći pred javnost i nadležne institucije sa zahtevom za reviziju energetskog sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije po kome je, između ostalog, prodat, ili kako ligaši kažu, poklonjen NIS ruskoj kompaniji Gaspromnjeft.

LSV

- Tražimo najadekvatniji način da pokrenemo to pitanje ponovo pred  poslanicima Skupštine Srbije – rekao je za dnevni list Danas, generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

Kostreš kao razlog za takvu inicijativu navodi štetnost tog sporazuma koji je sklopljen u apsolutnoj suprotnosti sa javnim i interesom građana Srbije.

- Kada su poklanjali našu naftnu industriju, jer ne znam kako da drugačije okarakterišem prodaju NIS-a za samo 400 miliona evra, rekli su nam da ćemo pored ekonomske koristi koju ćemo ostvariti kroz investicije ruskog partnera, revitalizaciju Banatskog Dvora i Južni tok sprečiti i otcepljenje Kosova. Nažalost, ova su obećanja ostala u nivou naučne fantastike, a mi smo došli u situaciju da se rezerve nafte i gasa nemilosrdno eksploatišu. One su, kao i sva ostala rudna i prirodna bogatstva, vlasništvo države Srbije,odnosno pripadaju svim građanima i građankama Srbije. NIS je pre prodaje imao ekskluzivno pravo eksploatacije nafte i gasa. To pravo je prodato, uz NIS, ruskoj kompaniji na 25 godina. Problem je u tome što firme mogu da koriste ove resurse uz plaćanja naknade, takozvane rudne rente, koja se određuje kao procenat od zarade na iskorišćenim rezervama. Rudna renta u svetu se kreće od 10 do više od 30 odsto u nekim zemljama. Rudna renta u Srbiji, prema važećem Zakonu o rudarstvu, iznosi sedam posto. Međutim, za NIS važi stari zakon, po kom rudnu rentu plaćaju samo tri odsto i time naša država gubi stotine miliona evra – istakao je Kostreš.

On napominje da je procena LSV da dvesta miliona do pola milijarde evra nedostaje po ovom osnovu u budžetu Srbije svake godine, što je, kako je rekao, vrednosni ekvivalent za sredstva potrebna za otvaranje najmanje dvadeset hiljada novih radnih mesta.

- Liga insistira i na utvrđivanju činjenica kako smo došli do toga da se najavljivani posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u u nosne poslove sa transportom prirodnog gasa, pretvori u, po našem sudu, najobičniju pljačku Srbije. Rusija je od Južnog toka odustala, a Srbija nije tražila reviziju Sporazuma – rekao je Kostreš i dodao da je sporazum ratifikovan u parlamentu, odnosno da su za njega glasale DS, DSS, SPS, SRS, SPO, među kojima je i jedan broj današnjih poslanika SNS, a jedine stranke koje nisu podržale sporazum su LSV i LDP.

Kostreš podseća da je Energetskim sporazumom uz većinski paket akcija u Naftnoj industriji Srbije ruskoj strani ustupljeno ekskluzivno pravo korišćenja svih rezervi nafte i gasa u zemlji, a prepušten je i većinski udeo u jedinom domaćem skladištu prirodnog gasa Banatskom Dvoru od kog zavisi cena i sigurnost snabdevanja ovim energentom.

(BILSV, 05.05.2017)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook