Kostreš: Rusi nam nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte i gasa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 05. 05. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Rusi nam nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte i gasa

Liga socjaldemokrata Vojvodine uskoro će izaći pred javnost i nadležne institucije sa zahtevom za reviziju energetskog sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije po kome je, između ostalog, prodat, ili kako ligaši kažu, poklonjen NIS ruskoj kompaniji Gaspromnjeft.

LSV

- Tražimo najadekvatniji način da pokrenemo to pitanje ponovo pred  poslanicima Skupštine Srbije – rekao je za dnevni list Danas, generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

Kostreš kao razlog za takvu inicijativu navodi štetnost tog sporazuma koji je sklopljen u apsolutnoj suprotnosti sa javnim i interesom građana Srbije.

- Kada su poklanjali našu naftnu industriju, jer ne znam kako da drugačije okarakterišem prodaju NIS-a za samo 400 miliona evra, rekli su nam da ćemo pored ekonomske koristi koju ćemo ostvariti kroz investicije ruskog partnera, revitalizaciju Banatskog Dvora i Južni tok sprečiti i otcepljenje Kosova. Nažalost, ova su obećanja ostala u nivou naučne fantastike, a mi smo došli u situaciju da se rezerve nafte i gasa nemilosrdno eksploatišu. One su, kao i sva ostala rudna i prirodna bogatstva, vlasništvo države Srbije,odnosno pripadaju svim građanima i građankama Srbije. NIS je pre prodaje imao ekskluzivno pravo eksploatacije nafte i gasa. To pravo je prodato, uz NIS, ruskoj kompaniji na 25 godina. Problem je u tome što firme mogu da koriste ove resurse uz plaćanja naknade, takozvane rudne rente, koja se određuje kao procenat od zarade na iskorišćenim rezervama. Rudna renta u svetu se kreće od 10 do više od 30 odsto u nekim zemljama. Rudna renta u Srbiji, prema važećem Zakonu o rudarstvu, iznosi sedam posto. Međutim, za NIS važi stari zakon, po kom rudnu rentu plaćaju samo tri odsto i time naša država gubi stotine miliona evra – istakao je Kostreš.

On napominje da je procena LSV da dvesta miliona do pola milijarde evra nedostaje po ovom osnovu u budžetu Srbije svake godine, što je, kako je rekao, vrednosni ekvivalent za sredstva potrebna za otvaranje najmanje dvadeset hiljada novih radnih mesta.

- Liga insistira i na utvrđivanju činjenica kako smo došli do toga da se najavljivani posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u u nosne poslove sa transportom prirodnog gasa, pretvori u, po našem sudu, najobičniju pljačku Srbije. Rusija je od Južnog toka odustala, a Srbija nije tražila reviziju Sporazuma – rekao je Kostreš i dodao da je sporazum ratifikovan u parlamentu, odnosno da su za njega glasale DS, DSS, SPS, SRS, SPO, među kojima je i jedan broj današnjih poslanika SNS, a jedine stranke koje nisu podržale sporazum su LSV i LDP.

Kostreš podseća da je Energetskim sporazumom uz većinski paket akcija u Naftnoj industriji Srbije ruskoj strani ustupljeno ekskluzivno pravo korišćenja svih rezervi nafte i gasa u zemlji, a prepušten je i većinski udeo u jedinom domaćem skladištu prirodnog gasa Banatskom Dvoru od kog zavisi cena i sigurnost snabdevanja ovim energentom.

(BILSV, 05.05.2017)



Iz medija | Nedelja, 21. 04. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: U Vojvodini nije uspeo Milošević neće ni njegovi šegrti

NOVI SAD – Vojvodina ima pravo na usvajanje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava, kaže zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš. Iako smatra da deklaracija, koju je predložila Demokratska stranka, nije savršena, Kostreš kaže da je ona za Ligu prihvatljiva, naglašavajući da je Vojvodina sastavni deo Srbije, ali da Vojvođani imaju pravo na autonomnost.
Iz medija | Nedelja, 21. 04. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina je najvažnije pitanje Srbije

NOVI SAD – Predsednik poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški izjavio je da se nakon okončanja briselskih pregovora o Kosovu u Srbiji mora otvoriti pitanje funkcionisanja vojvođanske autonomije, jer je to, ocenio je, u interesu demokratizacije društva.
Iz medija | Četvrtak, 18. 04. 2013. | Komentara: 0

Neophodna decentralizacija u kulturi

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić u intervjuu nedeljniku Vreme govori o aktuelnoj kulturnoj i medijskoj sceni u Vojvodini, u svetlu novih političkih dešavanja. Kako je navedeno,, razgovor je pokušaj da se bez buke i besa govori o nečemu što ostaje kad se buka i bes stišaju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook