Kostreš: Skupština AP Vojvodine gubi političku inicijativu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 04. 10. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Skupština AP Vojvodine gubi političku inicijativu

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je skandalozno otkazivanje skupštinske sednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o zakonu o javnoj svojini pokazatelj da aktuelni saziv Skupštine AP Vojvodine gubi političku inicijativu baš u periodu kad se otvaraju ključne teme za funkcionisanje pokrajinske autonomije.

Bojan Kostreš

Kostreš je u intervjuu za portal Autonomija.info istakao i da odgovornost za to nosi parlamentarna većina koju čine poslanici Demokratske stranke kao i sam predsednik Skupštine APV Šandor Egereši, inače funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara.

- U ovom sazivu Skupština AP Vojvodine trebalo je da dominira u javnom životu, jer je otvoreno nekoliko tema od izuzetnog značaja za Vojvodinu. Međutim, ovaj saziv dozvolio je sebi da sedi sa strane, i da ne reaguje uopšte na zakon o javnoj svojini. Očigledno da se njegov politički uticaj želeo potpuno ignorisati. A još uvek nije donet ni zakon o finansiranju APV. A taj zakon treba da napišu Vlada i Skupština Vojvodine, a ne da se opet čeka da se u Beogradu imenuje neka radna grupa, pa da se naknadno reaguje, ili da se uopšte ne reaguje - istakao je Kostreš.

A da li i Liga ipak odustaje od rasprave o opstrukciji parlamenta?
Mi nećemo ponovo pokretati inicijativu za raspravu o opstrukciji pokrajinskog parlamenta, jer za to nemamo podršku koalicionih partnera. Mi smo tražili tu raspravu zato što je sam predsednik parlamenta Šandor Egereši postavio određena pitanja u javnosti koja su nam zvučala čudno. A ukoliko ni predsednik parlamenta nema potrebu da to pitanje razreši, Liga nažalost nema pravni mehanizam da ga na to natera. Egereši je rekao istinu kad je izjavio da zahtev LSV za skupštinsku sednicu ne zadovoljava formu, jer nema podršku petine poslanika, ali mi smo očekivali podršku naših koalicionih partnera. Ne pada nam na pamet da to radimo sa radikalima. Jedino smo mogli da dobijemo podršku DS i SVM, ali ni jedni ni drugi ne žele da otvore to pitanje. LSV će ipak nastaviti da insistira na raspravi o obeštećenju APV zbog privatizacije NIS-a, jer je to trajni interes Vojvodine.

Da li je moguće zakazati novu sednicu ako je prethodna otkazana mimo procedure?
Pravno-tehnički verovatno može da se pronađe formula kao bi se pravazišao ovaj pravni vakuum. S druge strane, ne bi bio presedan ni da ova skupštinska sednica ostane otvorena, a da se zakažu nove, pošto se nešto slično desilo i sa Skupštinom Srbije, kada je nedavno trebalo da se glasa za zakon o železnici, dok je Skupština grada Beograda bila rekorder u tome da otvori čak nekoliko sednica koje nikad nisu bile zatvorene za vreme vlasti SPO-a.

Ali, to ipak ne umanjuje politički problem i samih poslanika, kao i izvršne vlasti APV prema predstavničkom telu kojem se ne dozvoljava da iskoristi pravo zakonodavne inicijative?
Bilo je i prethodno pokušaja urušavanja pokrajinskog parlamenta prilikom usaglašavanja Statuta APV i njegovog upućivanja u proceduru Skupštine Srbije. Ali, to sve ide na teret aktuelnog rukovodstva Skupštine APV. Svaki predsednik parlamenta u svom mandatu odgovara za to da li je ugled i legitimitet tog tela porastao i opao. Ali, ovde ne treba krivicu svaliti isključivo na Egerešija, jer je poznato da većinu poslanika ima Demokratska stranka. Skupština Vojvodine inače je toliko obespravljena jer ima jako malo pitanja o kojima ona odlučuje. Međutim, ako se izgubi i politička incijativa, onda pokrajinski parlament postaje potpuno besmisleno mesto. Tužno je što je naš parlamentarni sistem posledica ozbiljne partitokratije, tako da se većina poslanika ponaša kao partijski radnici. Tako je i u pokrajinskom parlamentu, bez obzira na to što je polovina njih neposredno izabrano. I proći će još dugo vremena dok poslanici ne počnu da se ponašaju tako da budu lojalni građanima koji su ih birali a ne samo svojim strankama, što važi za sve nivoe vlasti. A tek tad ćemo moći i da otvaramo teme koje su od interesa za lokalne i regionalne interese.

Kako biste danas definisali odnose u vladajućoj koaliciji u Pokrajini, i zbog aktuelnih sukoba između LSV i SVM, ali i zbog kritika iz pokrajinskog odbora DS-a na račun Lige?
Odnose bih ocenio karakterističnim pred izbore. Inače, nisu ni bolji ni gori nego što su bili. A taj tip reakcije iz pokrajinskog odbora DS-a na naš zahetv da se raspravlja o opstrukciji Skupštine APV samo govori o nervozi koju smo izazvali. Meni je žao što Liga u ovom sazivu ima samo pet poslanika i što nismo podržani od drugih partnera iz koalicije, jer će ovo svakako ostati jedna mrlja u funkcionisanju parlamenta.

(BILSV, 04.10.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 21. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Nismo separatisti, ni izdajnici

Unošenje zastave Republike Srbije na Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine, što se desilo prvi put za 32 godine dugu istoriju stranke, bila je moja jasna poruka svima da je Srbija naša zemlja i da mi nismo ni separatisti, ni izdajnici. Bogata Vojvodina može da znači samo jaku Srbiju!
Iz medija | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Šta god LSV da odluči, to ću sa čašću raditi

Lično nikada nisam imao nikakvih političkih ambicija! Ja sam izdajnik jer nikad nisam uskliknuo s ljubavlju: „Vučiću ped*ru“, jer je to mera opozicionarstva valjda. Kada se sve stavi na gomilu, jasno je da su moji najveći gresi, pored tog, jedna kafanska tuča i što sam vozio sanke po zasneženom Novom Sadu. Glavna primedba im je što sam predugo predsednik LSV, e pa da vidim šta će sad da smisle! Ovako za Kurir političar Nenad Čanak komentariše to što se prvi put za 32 godine neće kandidovati za predsednika LSV na kongresu stranke koji se održava danas u u Novom Sadu. 
Iz medija | Sreda, 16. 11. 2022. | Komentara: 0

Ligašice i ligaši nisu neprijatelji Srbije

Kandidat za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže u intervjuu za „Politiku” da je koalicija sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini bila greška i da im je nanela veliku štetu. Na stranačkom kongresu LSV-a 19. novembra Kostreš bi trebalo da na mestu lidera partije zameni Nenada Čanka, koji je Ligu vodio 32 godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook