Kostreš: Spremni smo da izađemo iz Pajtićeve vlade

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 13. 06. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Spremni smo da izađemo iz Pajtićeve vlade

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš istakao je u intervjuu Dnevniku da LSV već duže traži rekonstrukciju Pokrajinske vlade i da danas započinje zvanične pregovore s političkim predstavnicima o redefinisanju politike vojvođanske vlasti u naredne dve godine.

LSV

On ističe da najnoviji predlog predsednika SVM-a i vojvođanskog parlamenta Ištvana Pastora o formiranju koncentracione vlade u Vojvodini, u koju bi ušle sve stranke koje participiraju u Skupštini, zavisi pre svega od odnosa DS-a i Srpske napredne stranke, ali da je ta ideja, poznavajući odnos te dve partije, teško ostvarljiva.

Da li su vam DS i SVM i dalje najbliži politički partneri u pokrajini, ili su se ti odnosi u međuvremenu potpuno promenili?
– LSV sarađuje s te dve stranke već više od dve decenije, a od 2000. godine naovamo zajednički snosimo odgovornost za upravljanje vojvođanskom administracijom. Ideološki gledano, te dve stranke nam jesu bliske, ali u periodu koji je ostao iza nas, naročito u poslednje dve godine, naši odnosi s Demokratskom strankom su veoma narušeni i o tome smo mi u javnosti govorili već mnogo puta. To što imamo ideološke bliskosti s DS-om i što smo dugi niz godina bili u zajedničkoj vlasti, ne znači da ne možemo da razgovaramo sa SNS-om i da pokušamo da pronađemo neke zajedničke teme na kojima bismo mogli da sarađujemo.

Da li sebe vidite u eventualnoj vladi sa SNS-om?
– Mislim da je mnogo važnije da razgovaramo o programima, i kada se dogovorimo o programu, onda vidimo sebe sa svima onima koji prihvataju ideje Lige socijaldemokrata Vojvodine. Dokle god se ne dogovorimo o tome, Liga sebe ne vidi u toj priči. O tome smo dosta govorili – da smo spremni da izađemo iz ove vlade ukoliko ne uspemo da postignemo programsko jedinstvo. Dakle, nema koalicije ni sa kim s kim se ne možemo programski dogovoriti, a u ovom trenutku smo spremni da naše ideje predočimo svima i da se probamo dogovoriti sa svima.

Za danas su zakazani razgovori s Novom demokratskom strankom Borisa Tadića po pitanju redefinisanja političkog programa i ciljeva Pokrajinske vlade u naredne dve godine. S kim će nakon toga LSV razgovarati?
– To zavisi od spremnosti drugih partnera. Uputićemo poziv svima. Raspored koji ćemo napraviti više zavisi od tehničkih detalja, a manje od toga s kim bismo voleli najpre da pričamo. U svakom slučaju, vrlo brzo ćemo razgovarati s Demokratskom strankom i sa Srpskom naprednom strankom.

(BILSV, 13. 06. 2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook