Kostreš: Svojina Vojvodine - veliki politički problem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 25. 06. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Svojina Vojvodine - veliki politički problem

NOVI SAD - Izrada zakona o javnoj svojini privedena je kraju i taj akt bi pred poslanicima mogao da se nađe pre letnje pauze u radu Skupštine Srbije - izjavio je Bojan Kostreš predsednik radne grupe Vlade Srbije koja radi na tekstu tog zakona.

Bojan Kostreš

Kostreš je u intervjuu Tanjugu, koji prenosi RTV, rekao da je o oko 80 odsto pitanja postignuta politička saglasnost i da su članovi radne grupe pravno-tehnički usaglasili tekst, a da je ostalo da se saglase oko svojine Vojvodine, na čemu će raditi u narednih nekoliko dana.

Naći kompromis

Kostreš je ukazao da je svojina Vojvodine veliki politički problem i da postoje različita viđenja kako o autonomiji Vojvodine, tako i njenoj svojini, što je, kako je rekao, osnovni problem zbog čega taj zakon još uvek nije donet, iako je to trebalo da se dogodi pre gotovo dve godine.

- Ja sam optimista i verujem da ćemo taj zakon uspeti da završimo u roku koji nam je premijer Srbije Mirko Cvetković dao, a to je da mu najkasnije do 15. jula predamo taj zakon. Posle toga Vlada Srbije na sednici treba da ustanovi zakon kao predlog i da ga uputi parlamentu, tako da bismo, kako u ovom momentu stoje stvari, mogli do letnje pauze da završimo ovaj zakon - istakao je Kostreš, koji je potpredsednik i poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Kostreš je objasnio da u vezi svojine Vojvodine trenutno postoje dva viđenja - prvo je da se Vojvodini vrati imovina kojom je raspolagala do 1995. godine, a drugo, koje zastupa njegova stranka, da se Vojvodini vrati sva imovina kojom je raspolagala pre 1988. godine, odnosno do dolaska na vlast Slobodana Miloševića.

- Ja se zalažem za ovu drugu ideju i u ovom momentu sam u manjini. Pokušaćemo da nađemo kompromis i rešenje koje će biti između 1995. i 1988. godine, a to konkretno znači da bi Vojvodina trebalo da raspolaže onom imovinom koju je izgradila u proteklom periodu, a koja je Ustavom i zakonom definisana kao njena nadležnost - rekao je Kostreš, i dodao da će Vlada Srbije i Vlada Vojvodine novim zakonskim rešenjem dobiti mogućnost da se dogovore oko svojine.

To kompromisno rešenje, veruje Kostreš, biće prihvaćeno sa obe strane, iako ono neće "napraviti situaciju" kojom će biti zadovoljni svi. Zakon će, prema rečima Kostreša, biti "manjkav" zbog toga što je Ustav Srbije "loš".

- Biće urađeno ono što je najracionalnije. Mi smo zaista sve ono što je moglo da se prenese na lokalne samouprave i pokrajinu preneli. To što sam ja kao autonomaš nezadovoljan time, to je posledica toga što je Ustav loš, tako da će se ta nepravda ispraviti onog momenta kada Ustav bude evropski - rekao je Kostreš.

- Činjenica da pokušavamo da definišemo svojinu pokrajina i lokalnih samouprava u skladu sa Ustavom definisanim nadležnostima će nam omogućiti da jednog dana, ako se promeni Ustav, da se nadležnosti, odnosno svojina, povećaju shodno tome - naveo je Kostreš, i dodao da će zakon sigurno ići na usaglašavanje i kod Venecijanske komisije i kod Evropske komisije.

Oko lokalnih samouprava nema dileme

Za razliku od svojine Vojvodine, oko svojine lokalnih samouprava nema dilema, tako da će njima biti vraćena apsolutno sva imovina, koja im je oduzeta zakonom iz 1995. godine.
Kako je objasnio Kostreš, lokalnim samoupravama će biti vraćena sva svojina, među kojima su i ulice, trgovi i sva ostala dobra, a izuzetak su samo ona dobra koja su od državnog i pokrajinskog interesa.

- Nesporno je da će svojina lokalnih samouprava u potpunosti biti vraćena lokalnim samoupravama, odnosno sve ono čime su one raspolagale do 1995. godine, osim u onim situacijama kada je državni interes iznad interesa lokalnih samouprava, što je u zaista zanemarljivom broju slučajeva - zaključio je Kostreš.
Usvajanje zakona o javnoj svojini jedan je od uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, o čemu će Evropska komisija mišljenje dati sredinom oktobra.

(BILSV, 25.06.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook