Kostreš: Tražimo novi program vojvođanske vlade

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 02. 06. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Tražimo novi program vojvođanske vlade

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine je još na stranačkom kongresu 2012. godine donela odluku da u toj takozvanoj blokovskoj podeli između Srpske napredne stranke i Demokratske strane ne želi da zauzima stranu.

LSV

Važno nam je sprovođenje naše politike i odgovorna zaštita interesa građanki i građana Vojvodine, kaže za „Dnevnik“ zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, zamoljen da se izjasni da li Liga i dalje traži odgovornost vojvođanske vlasti.

– Mi smo trenutno najjača građanska opcija u Vojvodini i upravo iz tog razloga važno nam je da se donesu određne odluke i da one budu neka nova politika vojvođanske vlade. Zato smo od pokrajinskog premijera tražili u više navrata da se dogovorimo šta je to što želimo da uradimo u naredne dve godine. To su stvari koje su nama važne. Hoćemo jasan i odgovoran plan sa kojim ćemo izaći pred građane Vojvodine i reći šta ćemo za te dve godine uraditi, a posle toga, naravno idemo na redovne izbore. LSV ne beži ni od rekonstrukcije vojvođanske vlade, ni od preraspodele odgovornosti, ukoliko je to neophodno da bismo mogli da odradimo taj posao. Ako neko hoće da bude na vlasti, samo radi vlasti - LSV ne spada u tu grupaciju. Dakle, tražimo promene, da zajedno sa našim višedecenijskim partnerima, DS i SVM, pronađemo rešenje i napravimo novi program, jer očigledno da građani očekuju nešto drugačije. Jer, da ne očekuju ne bi bili izborni rezultati takvi kakvi su bili.
 
Da li je to samo prvi krug razgovora, ili isključujete iz ove priče SNS?
– Ne, Liga je spremna da razgovara sa svima na sprovođenju našeg programa, osim naravno sa ekstremno desničarskim i fašističkim organizacijama. Mislim da je to jedna normalna politika. Naravno, prvo i pre svega razgovaramo sa našim koalicionim  partnerima i u ovom momentu nismo spremni da razgovaramo ni sa kim drugim izvan tog kruga. Ali, kao što sam rekao, uopšte nam ne pada na pamet da se stavljamo na ovu, ili na onu stranu. LSV izlazi sa predlozima i oni koji su spremni da ih podrže su više nego dobrodošli. Sa druge strane, i Liga je spremna da podrži predloge, bez obzira na to da li dolaze od opozicije, ili vlasti, ako procenimo da su u interesu građana i građanki Vojvodine.
 
Koje su ključne tačke oko kojih ćete tražiti promenu politike?
– Moramo da se dogovorimo koji su to koraci koje ćemo povući u smislu kvalitetnijeg života građana Vojvodine. U Vojvodini je mnogo bolje nego u ostalim delovima Srbije, ali to ne treba da nas uljuljka, niti treba da nas dovede u situaciju da slavimo. Hajde da vidimo šta treba da uradimo da nam bude još bolje. Moramo razgovarati i određenim političkim opredeljenjima, jer u ovom momentu u Vojvodini imamo vrlo žestoku podelu na one koji se zalažu za ideju da je Vojvodina pristupila Srbiji 1918. i na one koji smatraju da je to učinjeno 1945. godine. Ne možemo da pobegnemo od istorijske činjenice da je Vojvodina prvi put kao politički entitet formirana na Majskoj skupštini 1848, a da je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji 1918. pod okolnostima koje su malo čudne, ali je ta odluka doneta. I niko ne može da beži od činjenice da se, kao posledica antifašističke borbe, Vojvodina samokonstituisala u autonomnu pokrajinu i priključila Srbiji. To su tri istorijske činjenice. Ne možemo gašenjem i nepriznavanjem jedne, druge, ili treće i nasilnim nametanjem jedne, ili druge istine, ići dalje. To su stvari o kojima moramo da razgovaramo i sa jednom i sa drugom stranom na našoj političkoj sceni.

Da li to znači da će nivo autonomije biti tema ovih razgovora?
- Naravno da hoće. LSV neće odustati od zahteva da se mora napisati novi Ustav i da se u njemu položaj Vojvodine mora dramatično promeniti, tako što će biti usklađen sa stečenim pravima, koje je Vojvodina imala kroz istoriju i sa evropskim standardima.

Postoji li zacrtan rok do koga razgovori treba da se okončaju?
- Nema oročavanja u smislu da smo odredili dan i vreme. Ali to mora da se uradi pod hitno. Pokrajinske izbore imamo u maju 2016. i ne možemo čekati poslednji momenat da bismo nešto menjali. Jako je važno da u razgovorima koji slede što je moguće češće postižemo što širi konsensus u samoj vladajućoj koaliciji u Vojvodini, ali i sa opozicijom.

Znači, rušenje pokrajinske vlasti u ovom momentu za sad nije tema?
- Mi Pajtića nećemo rušiti, pred njega, pred koalicone partnere i pred opoziciju izlazimo sa predlozima. Ko je spreman da sarađuje sa nama na realizaciji tih predloga, imaće našu podršku.

(BILSV, 02.06.2014)




Iz medija | Nedelja, 30. 01. 2022. | Komentara: 0

Rezultati referenduma pokazuju pukotine u redovima vlasti

„Ono što je moj politički osećaj, to je da je to duboko nerealno“, kaže Čanak u intervjuu za Al Jazeera Balkans dovodeći u pitanje cijeli narativ konstruisan oko pitanja mogućeg atentata na Vučića.
Iz medija | Petak, 28. 01. 2022. | Komentara: 0

Zašto pokrajina nije pomogla da se reši problem vode?

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dejan Čapo upitao je zašto vladajuća većina u pokrajini nije podržala rešavanje pitanja zdrave pijaće vode u Zrenjaninu.
Iz medija | Ponedeljak, 27. 12. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Prevremeni izbori najbolje rešenje za Crnu Goru

Interes „srpskog sveta“ je izolacionistički koncept Srbije, jer kada se ona hermetički zatvori od civilizovanog svijeta onda po njoj mogu da divljaju koliko hoće i to se preliva na region - kaže za podgoričku Pobjedu Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, i ističe da se boji da će „Otvoreni Balkan“ biti nekakva integracija nedemokratskih režima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook