Mrka je bio ministar Trećeg rajha

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Četvrtak, 19. 04. 2012. | Komentara: 0

Mrka je bio ministar Trećeg rajha

BEOGRAD - Lider LSV Nenad Čanak zaprepašćen je odlukom RRA da zabrani njegov predizborni spot u kojem pominje Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunicu jer, kako kaže u intervjuu za Kurir, nije prekršio zakon, već je samo podsetio na to ko je odgovoran za „predaju NIS“.
- Ne mogu da razumem zašto je sada to problem.

Nenad Canak

Možda zbog termina „oteo“, koji koristite u spotu?
- Zaista ne razumem kako drugačije nego otimačinom nazvati ono što je režim Slobodana Miloševića uradio s vojvođanskom imovinom.

Zbog toga je Milutin Mrkonjić rekao da ste „notorna budala“. I da vam je pametnije da uđete u privredu i radite nešto korisno nego da se bavite politikom.
- Ako Mrkonjić misli da je pravo mesto za notorne budale privreda, onda to jasno govori o razlozima zašto je privreda ove zemlje u problemu svaki put kad o njoj odlučuju ljudi kao što je on.

Jeste li se uvredili što vas je tako nazvao?
- Uvreda je kad vam neko nešto kaže. A kad vam niko nešto kaže, ne može da bude uvreda.

A Mrkonjić je niko?
- Pa jeste. On je bio Miloševićev Šper - ministar privrede Trećeg rajha.

To je ozbiljna optužba.
- Nije optužba, nego konstatacija. On je bio desna ruka Miloševića, šire poznatog kao balkanski kasapin. Mrkonjić je čovek koji se predstavlja kao inženjer da bi prikrio činjenicu da nije nikada ništa diplomirao.

Otkud vi to znate?
- Pa vi njega pitajte, pa ćete saznati. Tražite diplomu.

Ali to vi tvrdite.
- Ako je Mrkonjić diplomirani inženjer, ja ću se izviniti.

Izneli ste niz optužbi, a s tim čovekom ste u vlasti.
- Nisam u vlasti.

U koaliciji ste s DS, koji je u vlasti sa SPS.

- Ne pristajem na to da mi se definiše status kako kome padne na pamet. Morali smo da biramo da li ćemo ili nećemo Koštunicu ponovo za premijera, a Vučića i Nikolića za ministre. U izboru svega toga plus Dačića ili samo Dačića i Mrkonjića, ovo je bilo manje zlo.

A možda ste mogli da ne uđete u vlast.
- Da tog momenta nismo ušli u vlast, onda bismo podržali one druge.

Često zahtevate da se vrati imovina Vojvodini.
- Postoji dobra stara izreka - čist račun, duga ljubav. Ali ako nije čist račun, ne može biti ni ljubavi, a to znači porast tenzije u Vojvodini.

Šta to znači? Bunt građana, nemire?
- Nije dobro da se stvara antibeogradsko raspoloženje.

Opozicija i vama spočitava antibeogradsko raspoloženje.
- Boje se čistih računa. Svi su oni politički lešinari Miloševićevog režima.

Šta će vam vojvođanska policija? Je li to korak ka separatizmu?
- Da sam separatista, bio bih najsrećniji čovek na svetu.

Zašto?

- Separatizam je veoma lak, to je slaganje domina, a kad složite sve, dobijete državu. Teško je sprovesti decentralizaciju, autonomiju, a to je ono za šta se ja borim.

Imate konkurenciju kad je reč o decentralizaciji - Mlađana Dinkića.
- Dinkić je šarlatan koji je ursao sve za šta se uhvatio. Moram priznati da mi izaziva ozbiljnu odbojnost to šarlatanstvo - zarad borbe za vlast troši se tako ozbiljna tema. Voleo bih da Dinkić, ali i Čeda Jovanović, to iskreno rade, ali sam vrlo skeptičan u časnost namera tih političkih turista kroz Vojvodinu.

(BILSV, 19.04.2012.)Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Iz medija | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ispraviti suštinske greške iz devedesetih godina

Od kraja sedamdesetih je postojala politika koja je vodila podvajanju i nedovoljnom integrisanju Kosova u društvene tokove na pravi način što je doprinelo, uz jezičke barijere, segregaciji odnosa prema Kosovu, izjavio je za prištinsku RTK lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook