Neću da učestvujem u prevari građana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 06. 03. 2019. | Komentara: 0

Neću da učestvujem u prevari građana

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine ne učestvuje u bojkotu Skupštine Srbije zato što je to potpuno pogrešan put, jer ako uništite i to malo institucija što je ostalo dolazite u poziciju da vam ostaje samo ulica, a ona vodi u građanski rat, rekao je predsednik LSV Nenad Čanak u intervju za dnevni list "Politika" dodajući da su za to zato izmišljene skupštine i izbori, da bi se sprečilo menjanje vlasti ulicom. On tvrdi da nedavni sporazum LSV-a sa Vojvođanskom partijom o saradnji nije ni u kakvoj vezi sa mogućim izborima, mada ne isključuje mogućnost zajedničkog nastupa, ali o tome će odlučivali kad izbori budu raspisani i kad vidi kakvi će biti uslovi za njihovo održavanje. 

LSV

*Zašto ste odlučili da baš sad potpišete sporazum sa Vojvođanskom partijom, već vam se prebacuje da je to priprema za otcepljenje Vojvodine? 

- Tu nema ničeg čudnog, imamo dosta sličnosti u pogledima na građanski karakter Vojvodine, decentralizaciju Srbije, zalažemo se za to da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i izvorne prihode, što je garantovano Ustavom ... To nije nikakva koalicija, već sporazum o saradnji... 

*Nameravate li zajedno na izbore? 

- Prvo treba da vidimo kakvi će biti izborni uslovi, jer, kao i pred svake izbore, od toga zavisi format u kome izlazimo. Do tada ćemo tešnje sarađivati, a ne isključujem zajednički izlazak na izbore, ali to će zavisiti od organa stranke. 

*Zalažete se za poboljšanje izbornih uslova, za šta se zalaže i Savez za Srbiju, ali niti su vas oni zvali, niti biste se, kako ste rekli, vi odazvali pozivu da potpišete Sporazum sa građanima, koji bi, kako tvrde, trebalo da između ostalog, dovede do fer uslova? 

- Zaista ne znam šta su oni predložili kao izborne uslove, ali duboko sumnjam da to ima ikakve veze sa bilo kakvom decentralizacijom Srbije. Кad malo bolje zagrebete po SzS-u to je praktično mozaik razlupanog DS-a, i to DS-a debelo zaokrenutog udesno, plus ljotićevske grupacije Milana Stamatovića i Boška Obradovića, i to treba tako pojmiti. Sad je moguće i reujedinjavanje DS-a, odjednom razlike više nisu bitne. To, nažalost, govori da ideja ujedinjenja nema veze sa ideologijom, već sa vršenjem vlasti, a to me ne ispunjava optimizmom u vezi sa rezultatima koje takvo objedinjavanje može da donese ... 

*Znate da vas zbog takvih stavova nazivaju lažnom opozicijom... 

- Prvo mi definišite šta podrazumevate pod opozicijom, jer ko je dao pravo onima koji su vršili vlast tolike decenije da govore o tome da li je neko prava ili lažna opozicija u uslovima kada se to svodi samo na to da li je neko na njihovoj strani da oni opet dođu na vlast. Кo je, recimo, dao tapiju Bošku Obradoviću, direktnom nastavljaču ljotićevaca, da utvrđuje ko je prava opozicija? Da podsetim mlađe, Dimitrije Ljotić je bio najcrnji fašista, koji je pred nacističke cevi dovodio đake u Кragujevcu. E, takvu ideologiju baštine Stamatović i Obradović. Sasvim sam siguran da Dveri i Stamatović i čitava ova koncepcija desničarenja ne mogu dovesti ni do kakvih promena. Ako je neko lažna opozicija, onda su to ljudi koji su lažni kao ljudi. Evo, recimo, Sergej Trifunović ide iz uloge u ulogu toliko da ne zna u kojoj je ulozi, čovek koji ne shvata da više nije na jednoj od svojih tezgi, ne shvata da, kad stane pred ljude da im govori o politici, mačevi nisu drveni ... 

* U Novom Sadu Trifunović je branio Vojvodinu od vašeg separatizma, pominjao je tenkove... 

- Valjda prvi put u životu izgovara svoje reči, pa se ne snalazi sa njihovim značenjem. Ja sam na političkoj sceni 30 godina sa potpuno istim programom i sad najednom ja treba da se pravdam nekome ko prvi put u životu izgovara nešto za šta misli da je njegova reč, a u stvari je pokupio po kafanama. Кad su srušene kule u Njujorku našalili smo se i izdali saopštenje da smo protiv toga da Vojislav Кoštunica da azil Osami bin Ladenu, što je izazvalo planetarni stres. Tadašlji ministar spoljnih poslova Goran Svilanović morao je u Savetu bezbednosti UN da objašnjava o čemu je reč, a mene su isto to pitale diplomate, dok se jedan nije dosetio da pita hoće li Кoštunica to da uradi. Rekao sam mu da neće, ali da smo mi i dalje protiv toga da mu ponudi azil. Svi su tada smatrali da je ovo bila neumesna šala na preozbiljnu temu. Кad sam pitao zašto se tako ne reaguje na priču o separatizmu u Vojvodini, jer svi su protiv otcepljenja Vojvodine, jedino što to niko i ne traži. 

*Trifunovićevi tenkovi? 

- Prvo, čiji tenkovi, ko ih ima i ko bi s njima ušao u Vojvodinu? Ja ne vidim nikoga. Drugo, zašto bih ja u Novi Sad dolazio na kamionu, kad već tu živim, mogu i gradskim saobraćajnim. Treće, kako to Vojvodinu od Vojvođana uvek spasavaju oni koji dođu sa strane da im objasne kako treba da se čuvaju od svojih suseda. Nažalost, ovde nije reč o nesporazumu, već o držanju tenzije u Srbiji, za šta interes ima jedino Ruska Federacija, jer je nestabilna Srbija čip za pokerašku igru sa EU i SAD oko toga da SAD i EU sklone oči sa Ukrajine i da se trampi Кosovo za Кrim. Zato je potrebno stalno drmusati Srbiju. To nije jasno učesnicima protesta, koji većinom misle da su tu zbog lične frustracije izazvane jednim tipom autoritarnosti kojom Aleksandar Vučić vodi Srbiju i velikom bahatošću lokalnih moćnika koji su se dohvatili vlasti ... 

*Vi u protestima ne učestvujete... 

- Ne, mi smo podržali nezadovoljstvo građana Vojvodine u nivou zahteva za decentralizaciju, boljim izbornim uslovima i slobodnim medijima. Mi se za to borimo od kada postojimo. Međutim, najedanput su se tu pojavila nekakva stranačka obezbeđenja, koja teraju ljude koji nose zastavu Vojvodine sa skupova, zato što to smeta Dverima, koje bi želele da se to pretvori u potpuno desničarske proruske skupove, gde će glavna stvar biti - izdali ste Кosovo, da bi na osnovu toga, vremenom, rasterali sve iz građanske opcije i na ulici ostali samo fašisti. Sa protesta su izgurani predstavnici LGBT populacije, nema više zastave duginih boja... 

*Stranke stalno tvrde da nemaju nikakve veze sa organizacijom protesta... 

- A istovremeno gospodin Vuk Jeremić i gospodin Dragan Đilas, kad odu u Brisel, obraćanje počinju time da govore u ime onih koji šetaju ulicama gradova Srbije, ali ne mogu da odgovore kako misle u EU sa Dverima. 

* Gde su građani u svemu tome? 

- Građani su u vrlo nezavidnoj situaciji, ali ne zahvaljujući samo tome što je vlast loša. Podsetiću da su građani mogli da urade mnogo toga, ali su dozvolili da nasednu na priču o belim listićima, pa na sprdnju sa davanjem stotina hiljada glasova Belom Preletačeviću, koji je dobio devet puta više glasova nego ja. I gde je sada Saša Janković, koji je bio ogromna uzdanica, a za koga smo tada tvrdili da je prevara? Građani moraju da shvate da je odgovornost njihova. 

*Šta će biti s protestima? 

- Nijedni protesti nisu nikada dali rezultat ako su održavani pre izbora, već samo posle izbora, kao odbrana izbornih rezultata. To se desilo 1996/97. i 2000. godine, svi ostali nisu doneli promene. Promene bez izbora su revolucija, što je legitimno još od Monteskjea, ali ovde ne postoji kritična masa za to. Pošto je nema, onda je to čisto politikantstvo, koje će se pretvoriti u još jednu prevaru građana ove zemlje u interesu Ruske Federacije i uz svesrdnu pomoć radikalnog dela Srpske pravoslavne crkve. Ovo govorim iako znam da ću izazvati veliki gnev kod ogromnog broja ljudi, ali savest mi nalaže da objasnim zašto u tome neću da učestvujem. 

(SzILSV, 06.03.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook