Nikada nismo prestali da insistiramo na lustraciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 21. 11. 2011. | Komentara: 0

Nikada nismo prestali da insistiramo na lustraciji

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži produženje zakona o lustraciji za još 10 godina. Iako nisu sigurni u to da će i njihovi koalicioni partneri podržati novi zakon kojim se daje „druga šansa“ lustraciji, lider LSV Nenad Čanak kaže u intervjuu za Politiku da zbog toga neće rušiti vladu Srbije.

Nenad Čanak

Na pitanje zašto ponovo poteže pitanje lustracije, kad taj proces do sada nije uspeo, uprkos zakonu koji je usvojen još 2003. godine, Čanak objašnjava:
- Prvo, ne pokreće se ponovo, nego to nikada nismo ni prestali, samo što je to sada počelo da biva vidljivije jer se bliži kraj važenja zakona o lustraciji. Upravo taj predlog zakona koji je LSV podneo, da se važenje starog zakona produži još 10 deset godina, izazvalo je nervozu kod onih koji su očekivali da će njihova nedela da zastare prestankom važenja zakona. I da, dobili smo podršku svih stranaka vladajuće koalicije za zakon, osim SPS-a i PUPS-a koji se nisu izjasnili o našem predlogu.

Da li se osećate odgovornim zato što lustracija nije uspela?
- Ne. Ne osećam nikakvu odgovornost jer LSV ni jednoga trenutka nije imala mogućnost da ubrza taj proces.

Ali uspeli ste neke procese da ubrzate: donošenje statuta Vojvodine, pitanje njene imovine .. 
- Verujte da mi svojim insistiranjem činimo sve što možemo. Podsetiću vas da smo tim povodom prošle godine organizovali i kampanju “Podvuci liniju“. Ako je iko o tome govorio, onda je to Liga socijaldemokrata Vojvodine. S druge strane, Zakon se primenjuje osam godina. Veći deo tog vremena je upravo Koštunica bio na vlasti i zbog toga nije bilo ni većine za stvaranje komisije.

Vi ste sami isticali da ste sa Cvetkoviće uspešno dogovorili neke stvari, ali kako niste uspeli i lustraciju koja Vam je jako važna?
- Da bi lustracija počela potrebno je da parlament izabere devetočlanu komisiju sa tri veća koja vode postupak lustracije.

Zašto se sada vraćate lustraciji, odnosno prošlosti? Da li je razlog manjak ideja za budućnost?
- Manjak ideja za budućnost je u velikoj meri vezan sa činjenicom da nismo završili poslove iz prošlosti. Devedesete se moraju završiti, a to bez lustracije, po mom najdubljem mišljenju, nije moguće. Onima koji kažu da je prošlo već suviše godina od tih događaja, i da je prekasno za lustraciju moram da poručim da centar “Simon Vizental”, koji se bavi pronalaženjem nacista iz Drugog svetskog rata koji je završen pre 66 godina, još uvek radi.

Da li će „proći“ predlog zakona LSV o produženju zakona o lustraciji za 10 godina?
- Nisam siguran.

Hoćete li zbog usloviti vladajuću većinu, recimo, uskraćivanjem podške budžetu?
- To nema smisla, jer u uslovima u kojima se u sledećih nekoliko meseci održavaju izbori je prekasno praviti pritisak na ovu vladu. To bi direktno značilo ulazak u izbore sa tenzijama koje ne bi išle u korist našim strateškim partnerima.

Da li to što niste pristupili “Preokretu” znači da sigurno idete u koaliciju sa DS-om?
- Prvo, ja nisam ni video tekst koji je potpisivan pod nazivom Preokret. Nisam shvatio da je to neka nova politička grupacija, i sve mi to dosta liči na jedan tip dosta nedefinisane predizborne kampanje LDP – a što je naravno potpuno legitimno i očekivano, ali pošto to niti je kakav pokret niti je kakva druga organizaciona forma mislim da se oko toga nepotrebno podiže prevelika prašina. Mi već 15 godina imamo koalicione odnose sa DS – om na raznim nivoima, uz razne faze kroz koje smo prolazili. U ovom trenutku je najveća verovatnoća da ćemo na parlamentarne izborne izaći sa zajedničkom proevropskom listom. Ići ćemo u onoj koaliciji koja može da pobedi SNS na izborima.

 

(BILSV, 21. 11. 2011.)

 




Iz medija | Ponedeljak, 04. 06. 2012. | Komentara: 0

Obeštetiti Vojvodinu zbog privatizacije NIS-a

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine u narednom sazivu Skupštine Vojvodine imaće 10 poslanika, što je duplo više u odnosu na prethodni mandat i samim tim smatramo da će naš uticaj u Skupštini Vojvodine biti veći – izjavila je za Radio Novi Sad potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.
Iz medija | Ponedeljak, 04. 06. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina više ne sme da podnosi najveći teret krize

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš veruje da će demokrate i socijalisti uspeti da postignu dogovor o formiranju nove vlade, uprkos polemikama koje se ovih dana otvaraju u javnosti, pre svega oko izbora trećeg koalicionog partnera.
Iz medija | Četvrtak, 31. 05. 2012. | Komentara: 1

Anticivilizacijski master Tomislav

NOVI SAD - Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, jedine stranke vladajuće koalicije u Vojvodini koja je zabeležila uspeh, ističe da je razlog tome veoma jednostavan.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook