Nivo demokratije Srbije se oslikava na vojvođanskoj autonomiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 21. 01. 2014. | Komentara: 0

Nivo demokratije Srbije se oslikava na vojvođanskoj autonomiji

Novi Sad - Na pitanje kako bi Vojvodina trebalo da izgleda kao pokrajina ne postoji jasan odgovor niti postoji politički konsenzus o tome. Naime, mi nemamo odgovor na pitanje da li Vojvodina treba da bude autonomna pokrajina i ako treba, na kom principu bi ta autonomija trebalo da se zasniva.

LSV

Da li kao posledica antifašističke borbe građanki i građana Vojvodine i njenih naroda u Drugom svetskom ratu, jer je Vojvodina tako i konstituisana 1945. godine, ili bi autonomiju Vojvodine trebalo definisati po nekim novim principima. Postoje dve velike grupe mišljenja, ideološki sukob oko toga kako bi autonomija trebalo da bude definisana - navodi u razgovoru za Danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš odgovarajući na pitanje da li u Srbiji postoji jasna ideja o tome kako bi trebalo da izgleda Vojvodina kao pokrajina.

Kostreš smatra da će se nivo demokratije i demokratičnosti Srbije oslikavati upravo na vojvođanskoj autonomiji, jer ukoliko vladajuća vrhuška u Beogradu nije spremna da prepusti određeni deo nadležnosti Pokrajini, to samo govori da je Srbija bliža onoj 19-vekovnom načinu razmišljanja i upravljanja državom, a ne novom načinu upravljanja kao što je Evropa 21. veka, odnosno Evropa regija.

- Mislim da je to mnogo šire pitanje i da će ono pokazati da li je Srbija spremna za evropske integracije i da li je spremna da postane punopravni član evropske zajednice naroda. Ako želimo da budemo deo Evrope moramo da prihvatimo sistem vrednosti koji tamo postoji, a regionalizam je jedan od načela na kojima se Evropa zasniva - konstatuje Bojan Kostreš.

U kolikoj meri će takav odnos usporiti usklađivanje Statuta sa Ustavom i da li je moguće da do toga uopšte ne dođe?
- Sasvim sigurno, kako god se Statut prilagodio Ustavu neće proizvesti ništa dobro, iz prostog razloga što Ustav ne valja, direktno je protiv interesa građanki i građana Vojvodine i napisan je tako da se vojvođanska autonomija na svakom koraku i na svakom mestu guši. Zbog toga je LSV i pozivao na bojkot ustavnog referenduma, a trebalo bi napomenuti i činjenicu da taj referendum u Vojvodini nije prošao, kako u Pokrajini, tako i u većini lokalnih samouprava. Dakle, dokle god ne dođe do suštinske promene ustavnog položaja Vojvodine, odnosno do promene Ustava, sve ovo će biti šminkanje mrtvaca i sve ono što se bude radilo služiće u dnevnopolitičke svrhe, kao što danas cela priča vezana za upodobljavanje Statuta sa Ustavom služi iznuđivanju vanrednih pokrajinskih izbora.

Zašto i dalje ne postoji pravni akt o finansiranju i nadležnostima Pokrajine?

- Naravno da ne postoji i to zato što, kao što je već konstatovano, ne postoji konsenzus o stepenu autonomije koji Vojvodina treba da ima. Mi u Ustavu imamo dosta lošu odrednicu da Vojvodini pripada sedam odsto budžeta Republike Srbije, ali to se može tumačiti iz više uglova kada imate nejasno definisan tekst. To je jedna sveopšte izmišljena prevara i nesprovodiva odredba da bi se izbegla platforma Izvršnog veća i da bi se od nje odustalo. Akt o finansiranju teško da će biti donet i u narednom periodu jer za to ne postoji suštinska volja centralnih vlasti u Beogradu i to se iznova i iznova odlaže. Da je bio prihvaćen predlog LSV i da je finansiranje Pokrajine definisano Ustavom, mi bi već osam godina imali jasno finansiranje. Ovako, zakon o finansiranju, koji nikada nije donet mogao bi da bude menjan kako se menja skupštinska većina u republičkom parlamentu i tako bi bila menjane i nadležnosti Vojvodine i tako dodatno komplikovati njenu poziciju.

Da li su politička dešavanja u poslednjim mesecima na bilo koji način poremetila stabilnost većine u pokrajinskom parlamentu?
- Ne vidim zašto bi stabilnost bila poremećena. Normalno je da u ovako turbulentnim političkim uslovima u Srbiji imamo reperkusije i na pokrajinsku političku scenu, ali ja stvarno ne vidim razlog zašto bi sve ono što se dešava i što se dešavalo u prethodnih nekoliko godina uticalo na nju. Što se tiče Lige socijaldemokrata Vojvodine, do promene skupštinske većine može doći samo iz dva razloga - ukoliko naši koalicioni partneri promene politiku i dođu u priliku da za tu politiku ne dobiju našu podršku, ili ako se pokaže i dokaže da je vojvođanska administracija korumpirana, kao što to opozicija tvrdi već više od godinu dana. Ali u suštini za to se nije pojavio nijedan dokaz osim natpisa u tabloidima.

Koliko je smo blizu parlamentarnih izbora, i da li će ih uopšte biti, pošto se pojavila informacija da je Vučić odustao od istih?
- To je pitanje za Aleksandra Vučića.

Kako komentarišete to što se u javnosti LSV spominje kao stranka koja je sve bliža naprednjacima?
- To su najobičnija podmetanja iz prostog razloga što LSV nije bliska ni demokratama ni naprednjacima, niti bilo kojoj drugoj stranci, već je bliska svom programu i odgovorna građanima i građankama Vojvodine. Svako ko bude hteo da sarađuje sa nama po pitanjima uspostavljanja pune autonomije Vojvodine, na temu evropskih vrednosti i evropskih integracija, može računati na saradnju sa nama, ali mislim da su daleko iza nas vremena u kojima mi možemo razgovarati samo o dve političke stranke i o dva politička mišljenja u Srbiji. Veoma je važno imati svest o tome da politički pluralizam u državi postoji i da je veoma važan. Dakle o nekim pitanjima mi verovatno možemo sarađivati sa naprednjacima, kao što smo to učinili recimo kod uspostavljanja Briselskog sporazuma, kao što smo sarađivali i prilikom donošenja pojedinih zakona. Moram da primetim da je LSV poslanička grupa koja je u republičkom parlamentu najmanje podržala vladine predloge. Dakle, ne stoje te konstatacije, mi ne bežimo od saradnje bilo sa kim, naročito ako ona može da doprinese kvalitetnijem i boljem životu građana i građanki Vojvodine.

Imate li komentar na izbornu skupštinu DS-a i da li je politika LSV-a bliža Tadićevoj ili Đilasovoj struji?

- Ne bih komentarisao događanja u drugim strankama.

Sa kime će LSV sarađivati nakon izbora i da li će oni, ukoliko budu održani, doneti neku značajniju promenu u političkom životu Srbije?
- Prvo bi trebalo videti da li će biti tih izbora. Kada budu održani i ako budu održani, LSV će sarađivati sa svima koji budu spremni da podrže naše ideje i naš program i prihvate politiku za koju se mi zalažemo.

(BILSV, 21.01.2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook