Od para koje joj duguje Srbija, Vojvodina je mogla kupiti NIS

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 29. 03. 2012. | Komentara: 0

Od para koje joj duguje Srbija, Vojvodina je mogla kupiti NIS

NOVI SAD – Priče o separatizmu u Vojvodini služe da se zaplaše građani i da im se skrene pažnja s bitnih pitanja. Jer, kad god se potegne pitanje vojvođanskog novca, bez obzira na to ko ga poteže, taj je prozvan za separatizam.

Aleksandra Jerkov

Smešno je da je i penzioni fond obeležje državnosti! To je urađeno isključivo zbog toga da bi se te pare mogle prebaciti u Beograd. Danas i privatne kompanije mogu osnivati penzione fondove, a Vojvodini je to pravo uskraćeno! To je najbolji dokaz kako se povici o separatizmu koriste da se Vojvodini uzmu neke pare - tvrdi u intervjuu za NS Reporter Aleksandra Jerkov, republička poslanica i kandidatkinja LSV-a za gradonačelnika Novog Sada.
Desničarske političke partije često prozivaju LSV da podstiče separatizam Vojvodine... Šta mislite o tome?
- Nama u Vojvodini je dosta da nas dele. I po nacijama i pa tome da li smo kvalitetni ili manje kvalitetni Srbi. LSV postoji 22 godine. Mislim da smo za to vreme pokazali građanima da delujemo u okviru Ustava i zakona i da nemamo nikakvih separatističkih tendencija. Pre nekoliko dana neki koji sebe nazivaju patriotima upalili su zastavu Vojvodine koja je definisana Ustavom Srbije. Time su prekršili Ustav i zakone. Međutim, kada im je sud naložio da zbog toga plate kaznu, oni su uplatnicu i spaljenu zastavu doneli u LSV i rekli da ne nameravaju da plate kaznu. Onaj ko ne poštuje Ustav i zakone, ko ne poštuje odluke sudova ove zemlje, za mene ne može biti patriota. Za mene su to izdajnici.
Pojedini srpski istoričari i politički analitičari smatraju da Vojvodini treba ukinuti autonomiju i umesto toga dati punu autonomiju severnom Banatu i Bačkoj, a da bi Novi Sad trebalo proglasiti za glavni grad Srbije, jer bi se time stavila tačka na svaku priču o razbijanju države. Kako komentarišete takve izjave?
- Smatramo da je izuzetno važno da Vojvodina postoji kao politički entitet i protivimo se svim težnjama za ukidanje autonomije jer vojvođanske lokalne samouprave samo kroz srednji nivo vlasti mogu izvršiti pritisak na srpsku vladu da se interesi njihovih građana uvaže. U isto vreme, LSV ne podržava autonomiju severne Ваčке i Banata jer bi to bila etnički zasnovana autonomija. Nama u Vojvodini ne trebaju podele. Bilo je političara koji su smatrali da Mađari u Vojvodini treba da imaju isto što Srbi imaju u Srpskoj Krajini. Kako su završili Srbi u Srpskoj Krajini? Proterani su na traktorima.
U Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Čantaviru formiraju se tzv. civilne straže na inicijativu Pokreta mađarske nade s ciljem da se spreče provale u kuće. Je li Vojvodina bezbedna?
- Ovo je u direktnoj vezi s našim dugogodišnjim zalaganjem za formiranje vojvođanske policije. Neki misle da se radi o paralelnoj policiji, ali to nije tačno. Radi se o policijskoj upravi za Vojvodinu, istoj kakvu ima i Beograd. Gradovi u Vojvodini imaju problem s preraspodelom policajaca. U pojedinim mestima od 20 policajaca, 15 su saobraćajci, zato nema ko da reaguje kad građanima imovina bude oštećena i otuđena. Jer, policija ne izlazi za one krade čija je vrednost manja od 15.000 dinara, a to su dve penzije! Zato je važno da opštine same odlučuju da li će biti više policajaca i kakav će biti njihov sastav.
Koliko se Ustav poštuje kada je ret o interesima Vojvodine?
- Autonomija Vojvodine je degradirana u Ustavu jer su i ona i njeni građani dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostatak Srbije. Ustav je loš zato što ne piše da Srbija
treba da obezbedi onih garantovanih sedam odsto budžeta koji Vojvodini po Ustavu pripadaju. Zato se dešava da se te pare ne prebacuju Vojvodini, čak i kad se ispoštuje ustavna forma. Suština finansiranja Vojvodine jeste donošenje zakona o finansiranju APV, čime bi pokrajina mogla sama da obezbeđuje prihode za svoje finansije. U prethodnih pet godina Srbija je, u skladu s Ustavom, ostala dužna Vojvodini toliko novca da je Vojvodina mogla kupiti sebi Naftnu industriju Srbije za isti novac za koji su je Rusi kupili.
Ako se istinski zalažete za interese Vojvodine, zašto LSV pre dve godine nije podržao SVM u Skupštini Srbije prilikom glasanja o budžetu da se Vojvodini obezbedi najmanje tih sedam odsto kako to Ustav nalaže?
- Mi insistiramo da se pitanje finansiranja Vojvodine trajno reši zakonom. Tada smo imali prilku da ne podržimo budžet. Nema nikakve dileme da bi tada pala republička vlada zato što budžet nije usvojen. Onda bi usledili izbori, nakon kojih su postojale dve mogućnosti: ili da vladu ponovo pravi DS, pa bi bila potpuno ista, ili da je formira SNS, za koju nemamo nikakvog razloga da verujemo da bi bila dobronamernija prema Vojvodini. Volela bih da su nakon tih izbora vladu mogli da naprave SVM i LSV, jer verujem da bi ta vlada bila najdobronamernija prema Vojvodini, ali stožer vladajuće koalicije mogli su biti ili DS ili SNS.
Raspisani su redovni parlamentarni izbori. Da li sada vidite i drugu mogućnost za stožera vladajuće koalicije osim DS-a i SNS-a?
- I danas postoje te dve opcije, zato LSV i podržava ovu vladu, ali nemamo ministre i resore jer u toj vladi sedi SPS. Nemamo nikakvu želju i nameru da sarađujemo sa Tomislavom Nikolićem jer ne možemo da mu zaboravimo sendviče koji su bili namenjeni nacionalnim zajednicama u Vojvodini, niti možemo da zaboravimo to što su on i njegovi saradnici upropastili Srbiju tako da ona ni 12 godina nakon što su otišli sa vlasti, ne može da izađe iz krize. Za nas, između SRS i SNS-a nema velikih razlika.
Liga na pokrajinske i lokalne izbore izlazi sama, u republici s koalicijom oko DS. Kao kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada, nedavno ste izjavili da je naš grad investiciona rupa. Možete li to da pojasnite s obzirom na to da je i LSV u gradskoj vlasti?
- To nije pitanje gradske vlasti, nego personalno pitanje i direktna odgovornost gradonačelnika. Od njega zavisi koliko je spreman da se bori za investitore. Mogućnosti za privlačenje investitora jednake su svim opštinama i gradovima. Činjenica je da su u Novom Sadu urađene mnoge stvari kojima ova gradska vlast može da se pohvali, međutim, nedostaju investicije iz evropskih projekata. Ubeđena sam da je bilo prilike da se aplicira za neka sredstva iz evropskih fondova i da se dovedu investitori. Upravo to je uloga gradonačelnika. On predstavlja grad u inostranstvu i on je taj koji treba da stvori takvu atmosferu da investitori dolaze u Novi Sad. U čemu je Inđija bolja od Novog Sada? Samo u tomešto gradonačelnik Inđije hoće da se bori za investitore.

(BILSV, 29. 03. 2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook