Od radikala gori njihovi otpadnici

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Petak, 20. 04. 2012. | Komentara: 0

Od radikala gori njihovi otpadnici

BEOGRAD – Podržali smo Vladu koja je obećala “beli šengen”, završetak saradnje sa Haškim sudom i set evropskih zakona koji će ubrzati pristupanje EU. Sve tri stvari su urađene. To je dobar osnov za dalju saradnju, a DS je naš dugogodišnji partner, objašnjava u intervjuu za Blic lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 

Nenad Čanak

On podseća da Liga socijaldemokrata Vojvodine  22 godine insistira na tome da pokrajina ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode i sve to garantovano Ustavom.
– Ostajemo pri ovim zahtevima. Kako će se to zvati; republika, AP, region, kanton, nevažno je. Vojvođanska konvencija o federalizaciji Srbije, održana 1. aprila, dala je polet ekstremistima koji se protive autonomiji Vojvodine. Za nas, Vojvodina nije prvoparilska tema. Osim toga, to rešenje smo preedlagali pre 13-14 godina, kada je sve bilo drugačije. U to vreme je, recimo, još postojala SRJ i to je bio model koji bi sigurno na neki način obezbedio funkcionisanje Kosova u okviru Srbije. Sve to što smo predlagali onda, Koštunica je kasnije nudio kao premijer u onom svom tajnom planu za očuvanje Kosova.

Za razliku od Lige, SVM i LDP povodom deklaracije o federalizaciji  su se izjasnili i ponudili programe.
– Ne može LSV toliko da uradi za Vojvodinu tokom 22 godine koliko LDP može da obeća u jednoj kampanji. Što se SVM-a tiče, svojim napadima na Ligu i iznenadnim pojačanim autonomaštvom zapravo prikrivaju svoju saradnju sa SNS.

Šef izbornog štaba Slobodan Maraš  optužio je vas i Bojana Pajtića  za zloupotrebljavaju sredstva iz Razvojne banke Vojvodine.
– Liga nije imala nikakve veze sa radom Razvojne banke Vojvodine. Što se Maraša tiče, s obzirom na to koliko često menja stranke trebalo bi proveriti da li je još u URS-u? Sad kad ga spominjete, setio sam se one rečenice Aleksandre Jerkov: „Sramotno je da bilo ko, ko je saradnik Mlađana Dinkića, uopšte izgovara reč banka, a da to nije pred sudom“. Za svoje tvrdnje Slobodan Maraš će odgovarati na sudu.
 
Kažete da je problem što ni posle devet godina za Vojislava Šešelja nema presude.
– Tačno. Takvim ponašanjem Haški tribunal kompromituje sve nas koji se za tu saradnju oduvek zalažemo. Od radikala su gori samo njihovi otpadnici. Sigurno je da Šešeljev povratak iz Haga ne bi prijao Tomsilavu Nikoliću, Vučiću, Maji Gojković ... Ali, to je za mene sve ista politika koju treba pobediti.

Mislite li da Vojvodina treba da ima svoju policiju.  
– AP Vojvodina je imala svoju policiju, koja je bila i bolje plaćena i bolje opremljena od kolega u drugim delovima Srbije. O rezultatima da i ne govorimo.
Da, mi insistiramo na posebnoj policijskoj upravi za Vojvodinu. To je, podsetiću, organizaciona jedinica koja bi bolje koordinrala rad policijskih uprava u Vojvodini.

I dalje postoje zabranjene teme

– Zaprepašćeni smo vešću da je od svih sadržaja koji se emituju u sklopu kampanje za Republičku radiodifuznu agenciju sporan jedino spot LSV u kojem se govori o štetnoj privatizaciji NIS-a. Izgleda da i dalje postoje zabranjene teme i da se sme svašta, osim da ukažete na štetu nanetu Vojvodini – rekao je Čanak.

(BILSV, 20. 04. 2012.)Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Iz medija | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ispraviti suštinske greške iz devedesetih godina

Od kraja sedamdesetih je postojala politika koja je vodila podvajanju i nedovoljnom integrisanju Kosova u društvene tokove na pravi način što je doprinelo, uz jezičke barijere, segregaciji odnosa prema Kosovu, izjavio je za prištinsku RTK lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook