Održavanje kampa ruske paravojne organizacije je veleizdaja

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Utorak, 21. 08. 2018. | Komentara: 0

Održavanje kampa ruske paravojne organizacije je veleizdaja

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je održavanje kampa na Zlatiboru na kojem su pripadnici ruske paravojne organizacije sprovodili vojnu obuku dece, bio direktan rad za interes strane države i čin veleizdaje.

LSV

- Rusija je strana država za Srbiju. A mi u poslednje vreme imamo situaciju da ko nije ruski špijun - taj nije srpski patriota. I to ne mogu da razumem – ocenio je Čanak, podsetivši da je ruska pravojna jedinica organizovala taj kamp pod pokriviteljstvom lokalne samouprave.

On je upitao da li to što je država ukinula redovnu vojnu obavezu, dozvoljava, recimo, da opština Čajetina proglasi obaveznu vojnu obavezu, kad već država neće.

- To mu je isto kao što su nekada pojedine opštine pravile svoje akcizne markice. Nemaju akciznu markicu, ali imaju svoje oružane snage. I to je direktan udarac na ustavni poredak. A kod nas se naviklo da se sve relativizuje. U smislu "nije baš tako, znamo ljude..." i  "deca vole da su u prirodi".. Pa što nisu u prirodi sa mladim goranima, nego su našli da budu u prirodi sa ruskim paravojnim ubicama – upitao je Čanak, komentarišući izjave organizatora i pokrovitelja kampa koje su se ovih dana pojavile u medijima.

- Patriotski kamp: sport, zdravlja i pravoslavlja – kakvi su to tipovi kampova? Mene interesuje ko će za to da odgovara i da li će Milan Stamatović podneti ostavku ili će snositi konsekvence, jer je to nedopustivo. Zamislite da je to organizovano bilo gde drugde, u Sandžaku ili Vojvodini. Novine bi odmah bile pune naslova poput da se "sprema OVV – Oslobodilačka vojska Vojvodine" ili "Sandžak pred pucanjem" i slično... ali pošto je to u Čajetini, onda šta, kao nema veze  – upitao je Čanak.      

Država je morala ranije da odreaguje


Prema njegovom mišljenju, država je preko svojih obaveštajnih aparata morala znati o čemu se radi i odmah zatvoriti taj kamp, a ne neposredno pre nego što bi taj kamp i sam završio svoj rad.

Takođe, upozorio je on, izjave poput onih da je to bio kamp za decu u kojem su ista „bila u nekim odelcima i igrala se plastičnim puškicama“ podsećaju na „onu dečju igru, kada su se Crvene beretke igrale i blokirale ulazak u Beograd“.

- Kakve su to gluposti?! Oblače decu u maskirne uniforme i uče ih da ubijaju ljude. A tome ih uče strani instruktori. Kakav je to patriotizam? Prema kome, prema Srbiji ili Rusiji? – kazao je Čanak dodajući i da nije nikakvo opravdanje da "iza cele organizacije stoje neke nevladine organizacije".

- I mafija je NVO, a sedište joj je u Palermu. Niko ne može da organizuje vojne, paravojne ili bilo kakve slične kampove u državi, osim same države. Može da postoji predvojnička obuka, u okviru koje može da se organizuje vojna obuka, ali to mora biti u sklopu državnog obrazovnog sistema. I to mora država da organizuje i ne može da se kaže pošto to ona ne radi, evo mi ćemo – objasnio je Čanak.

Odlaze mladi i školovani


Nenad Čanak je ocenio i da revidiranje istorije, negiranje Srebreničke tragedije i tome slični potezi, služe između ostalog i tome da se prikrije da ovaj deo Evrope napuštaju mladi i školovani ljudi.

- Revidiranje istorije, traženje novih objašnjenja oko masakrakra u Srebrenici...služi samo da se prikriju realne koordinate u kojima se danas živi, a to je najniži životni standard u Evropi, besperspektivnost, napuštanje stanovništva ovog dela Evrope... – ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, podaci govore da nešto oko 54 posto stanovništva ima srednju stručnu spremu, a visoko obrazovanje oko 10 odsto stanovništva, a upravo oni napuštaju Srbiju.

- Drugim rečima, vi ostajete sa neškolovanim ili stanovništvom koje ima srednju stručnu spremu, a za koje je sve manje radnih mesta na svetu, jer ih zamenjuju usavršene mašine - upozorio je on.

Čanak je ocenio sramnim što bilo ko uopšte dovodi u pitanje odnos prema tragediji u Srebrenici, dodavši da bez suočavanja sa istorijom i neprihvatanja istorijskih činjenica neće biti ni traga mogućnosti za pomirenje.

 U vezi sa tim, ukazao je i na to da je glavno pitanje kome ide u prilog da ne dođe do pomirenja i normalizacije odnosa na ovom prostoru, a zatim i konstatovao: „onima koji love u mutnom“.

"Nismo samo mi i oni su..."

Na opasku novinara da je teško razumljivo zašto za zločine nad Srbina nije bilo sudskog epiloga, Čanak je kazao da je još teže razumeti da je Vojislav Šešelj proveo dvanaest godina u pritvoru, da je posle toga imao oslobađajuću presudu, a onda novu kojom je osuđen na 10 godina zatvora.

- I to su stvari koje su teško objašnjive, ali ja nisam potparol Haškog tribunala. Imao sam milion primedbi na rad tog suda od samog njegovog osnivanja. Međutim, ako je Srbija prihvatila međunarodne obaveze kao što jeste, onda je prihvatila i nadležnost Haškog tribunala, a niko ne brani pravosuđu u Srbiji da pokrene svoje procese, podigne optužbe i njima se bavi. Ali, ona se time ne bavi – ocenio je lider LSV .

Kako je rekao, čim počnu intenzivne svađe otvara se novo pitanje, odnosno „gde su tu pare?“.

- Odnosno, šta se tu stvarno događa, a sa druge strane - kome je u interesu destabilizacija regiona? Pa onda vidite kako je bio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori pre njenog ulaska u NATO, pa nemili događaji u Makedoniji u Sobranju pa do ovog kampa za obuku maloletnika na Zlatiboru koje organizuju ruske paravojne jedinice – istakao je Čanak.

A zašto patrijarh ne stoluje u Pećkoj patrijaršiji?


Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je, komentarišući predloge za razgraničenje na Kosovu i Metohiji,  podsetio i da u proteklih 30 godina nije bilo osamostaljivanja bilo koje države sa menjanjem granica i upozorio da bi to moglo izazvati domino efekat u regionu i svetu.

Osvrnuvši se na izjavu patrijarha Irineja koji je poručio da se Kosovo ne sme dati, i da nam ga moraju oteti, Čanak je zaključio i da bi to značilo da se moramo braniti.

- Da bi branili znači da opet neko mora da pogine. A zašto patrijarh ne ode i ne stoluje u Pećkoj patrijaršiji? Što, ne sme ili da mu se ne bi polupale akšn bolcne na "Audiju" od loših puteva? – pitao je Čanak.

Čanak je istakao i podsetio na sednicu republičkog parlamenta kada je Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost.

- Bio sam prisutan i govorio da u Ustavu jasno piše šta treba uraditi, a to je da treba sesti na tenkove otići u Prištinu i pohapsiti pobunjenike. Svi su bili tamo: Vojislav Koštunica i ovi što su danas na vlasti, uključujući i Ivicu Dačića, ali ja sam jedini rekao šta piše u Ustavu da treba uraditi, dok su se svi pravili da me nisu čuli – kazao je Čanak.

On je podvukao i da ako nisu ništa mogli da urade, "nisu trebali ni da glume siledžije, koji će najoštije da osude nastalu situaciju"
 
- Koga briga vaša osuda, nego jer možete nešto da uradite? Ne možete. A zašto? Pa zato što ste decenijama vodili pogrešnu politiku i upropastili šanse da to funkcioniše – zaključio je Čanak dodajući da ulazak Srbije u EU ne zavisi samo od pitanja Kosova.

- Da li će Srbija ući u EU do 2025. godine? Srbija će u EU kada ispuni uslove, a njih će ispuniti kada otvori i privremeno zatvori sva poglavlja. A pitanje Kosova nije važno za EU već za Srbiju koja mora da sazna gde su joj granice – ocenio je Čanak.

(BILSV, 21.08.2018)
Iz medija | Ponedeljak, 23. 12. 2019. | Komentara: 0

Nikada nije osuđena ideologija koja je dovela do ratova devedesetih

Kada imate crkvene skupove sa kojih se šalju političke poruke i ultimatum državnim organima kao što je bio skup u Nikšiću potpuno je jasno da crkva kao deo čitave te političke bespravne gradnje, ili rečeno medicinskim rečnikom tih malignih izraslina na državnom telu - jasno je da se protiv toga mora boriti svim sredstvima da bi država uopšte opstala - jer će se inače pretvoriti isključivo u instrument za teror nad građanima - kaže u intervjuu za Pobjedu Nenad Čanak.
Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook