Opasnost da Srbija ode u samoizolaciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 29. 12. 2012. | Komentara: 0

Opasnost da Srbija ode u samoizolaciju

BEOGRAD – Podržavam borbu protiv korupcije, ali i želim da vidim da se zaista otvore sve sumnjive privatizacije. Najveća od njih je, svakako, privatizacija Naftne industrije Srbije, koja je procenjena na dve milijarde evra, a prodata je za 400 miliona.

LSV

Tu je i beočinska cementara, za koju je nuđeno 127 miliona maraka, a prodata je za 86 miliona. Ovo do sada u antikorupcijskoj borbi je samo početak i voleo bih da vidim šta će se desiti, na primer, u pravnom smeru. Da li će biti raskrinkana mreža jataka Mladića i Karadžića? Da li će biti otkriveno ko je naredio paljenje američke i drugih ambasada u Beogradu? Sve se to izgubilo, a jedino što se vidi u javnosti je hapšenje Miroslava Miškovića - kaže u intervjuu za Danas Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Kako biste onda ocenili rad aktuelne Vlade Srbije?
- Teško je reći, jer pomake i promene ne vidim. Ovu vidljivu politiku obračuna s kriminalom je, u velikoj meri, pripremala i prethodna vlada. Međutim, aktuelna vlada s platformom o Kosovu, koja ne vredi ni papira na kome je napisana, dovodi u opasnost Srbiju da je odvede u samoizolaciju.

Kako vidite trenutne odnose Beograda i Novog Sada? Da li je u najavi njihovo pooštravanje?
- Nema nikakvih novih problema. Sve je to deo jednih te istih problema, a to su problemi centralizacije i odbijanja suočavanja s istinom, kao što je Ustav iz 2006. koji je pun koještarija. Sada se obećava da će u vojvođanski budžet ući novac za tunel kroz Frušku goru, a zaboravlja se da je Vojvodina u Srbiji, kao i Fruška gora. To su priče za malu decu. Pa, koliki budžet onda ima Beograd? Dodao bih da je jedan od osnovnih nesporazuma i taj da li je Slobodan Milošević bio „balkanski kasapin” ili je bio čovek koji sutra treba da dobije ulicu u Novom Sadu? Uzgred rečeno, za vreme Miloševićevog režima došlo je do degradacije svih institucija Novog Sada. To su jasna pitanja, fusnote problema s kojima Srbija neće da se suoči.

Da li očekujete izbore u 2013?

- Nisam siguran da će doći do izbora. Zašto bi to parlamentarna većina radila u uslovima gde bi, recimo, koliko god da je popularan, Vučić protiv sebe imao ogromnu količinu tajkunskog kapitala, koji bi se ujedinio da prekine ovo što on radi? Dalje, zašto bi to radio SPS?

Pretnje po vašu bezbednost ne prestaju. LSV uredno svaki slučaj prijavljuje policiji. Da li je išta dosad procesuirano, odnosno da li su otkriveni oni koji vam prete?

- Za ukupno 22 godine pretnji samo je jednom identifikovana jedna grupa iz Čikaga. A, niko nikada nije procesuiran. Još pre dve godine tražio sam policijsku zaštitu, ali je nisam dobio. Bilo bi, recimo, zanimljivo videti ko sve u Beogradu ima policijsku zaštitu i po kom osnovu? Ne zbog nekakve moje paranoje, već zbog činjenice da su recimo prostorije LSV u Pančevu 14 puta u poslednje tri godine vandalizovane. I nikada nije pronađen počinilac. Dakle, u uslovima kada je napad na instituciju, čoveka, poslanika potpuno legitimna stvar, sasvim je jasno da bi policija morala da preduzme određene korake. Međutim, ona to ne čini.

A da li sumnjate na nekoga?
- Ne bih nikoga izdvajao. To je posao policije.

Država ne reaguje na huligane

Šta mislite o pretnjama OVPBM premijeru Dačiću povodom spornog spomenika u Preševu?
- Ministru policije prete?! To nigde na svetu nema. To su ozbiljne stvari. Naravno, to je i odgovor na to kako reaguje država na huligane. Što se onda čuditi što ti huligani određuju kome će da podignu spomenik u centru Preševa. Prema tome, jasno je da će sutra huligani da nam daju imena ulicama i da zaposednu sve institucije.

Traženje rupe u medijskom prostoru

Kako gledate na to što vas kolege političari prozivaju jer učestvujete u rijaliti programima i estradnim emisijama?
- Estradne emisije i rijaliti programi su, nažalost, jedino što je ostalo gde političar može da se pojavi, a da nije parlament. Više ne postoje političke emisije, TV dueli i suočavanja. Koji je onda medijski prostor ostao da se iznese bilo koja ideja koja se ne zastupa u Skupštini? I to je veliki problem. Onda se mora tražiti rupa u medijskom prostoru. Pa šta da radim što moram da pribegavam i takvim stvarima.

(Danas, 29. 12. 2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook