Pančevo je bilo moneta za potkusurivanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 05. 04. 2013. | Komentara: 0

Pančevo je bilo moneta za potkusurivanje

NOVI SAD - Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Čobanu istakla je da je u Kovinu održavana neviđena kampanja pred lokalne izbore koji se održavaju u nedelju, 7. aprila i da je sada u toj opštini opsadno stanje.

LSV

Avioni nadleću,
kuće i drvoredi izlepljeni plakatima SNS


- Ono što smo imali pre nekog vremena u Srbobranu, Apatinu i Zrenjaninu je bila samo pripremna faza. Kako će tek izgledati parlamentarni ili predsednički izbori? Bojim se da će doći do tihog građanskog rata. Znate kako izgleda Kovin? Drvoredi na putu od Bavaništa do Kovina su oblepljeni plakatima SNS. Na napuštenim kućama, što je svaka treća-četvrta kuća u Kovinu, nema centimetra slobodnog mesta. Grad je kompletno naružen. Juče je nadletao avion iznad Kovina sa ogromnim transparentom „Vučić za Vojvodinu“. Kad to vidim, naravno da se pitam da li imamo predsedničke, neke lične izbore ili vojvođanske izbore. A nemamo ih. Nego imamo lokalne izbore. Neće gospodin Vučić da sedi u lokalnom parlamentu nakon tih izbora nego ljudi koji dolaze iz kovinske opštine - naglasila je ona u emisiji „Sučeljavanje“ koja je sinoć emitovana na RTV-u.

Čobanu je ocenila i da je, kada se vodi kampanja zasnovana na kultu ličnosti što radi SNS, onda potpuno normalno suočavanje sa situacijom kakva je već pola godine u Pančevu - po svaku cenu prekomponovanje vlasti na lokalu, a nedostatak je kadrova da taj posao iznesu do kraja. Kako je napomenula, u ovom gradu i dan danas traju „čistke“. Prvo su one bile striktno političke i obavljale su se u javnim preduzećima i lokalnom veću, a sad je na redu čistka u oblasti kulture.

- Pančevo je bio moneta za potpkusurivanje. Gotovo se nijedna odluka ne donosi na lokalnom nivou, nego se ide po mišljenje u Beograd, odnosno u centrale. Mi smo imali pojedince iz beogradskih centrala, naročito iz SNS, koji su se ponašali kao da su oni gradonačelnici i mislim da to stvara loš ukus u ustima svim nosiocima izvršne vlasti na lokalu. Oni vide da su nemoćni iako nose najveću odgovornost i njihov potpis je taj koji sutra treba da bude stavljen na upit, naročito kada dođemo do pitanja borbe protiv korupcije - rekla je Čobanu.

Lokalna vlast se bavi svakodnevnim životom građana

Portparolka LSV je istakla da, za razliku od nacionalnog i pokrajinskog nivoa, lokalna samouprava funkcioniše na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi koji ima striktno definisane i nabrojane nadležnosti.

- Vi ste servis građana, vi niste tu da vodite nacionalnu politiku. Slažem se da je ona jako bitna, ali se ona neće voditi na lokalu i borba za Kosovo neće pomoći građanima Kovina da bolje žive, da imaju čiste ulice, da imaju gradsku rasvetu, da deca idu u pristojne škole itd. Znači, lokalni nivo je nešto što je direktno vezano za svakodnevni život građana - ukazala je Marinika Čobanu.

Na pitanje zašto je LSV u, za svoje birače, nespojivoj koaliciji u Baču, ona je istakla da Liga nije u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom. Čobanu je napomenula da je jedan odbornik SRS izašao iz njihove opozicione odborničke grupe i pridružio se koaliciji koju čine LSV i DS. Naglasila je da su prirodni partneri Lige oduvek bili Demokratska stranka, Liberalno demokratska partija i Savez vojvođanskih Mađara, a da tamo, gde postoje uslovi, LSV će biti i u koalicijama sa grupama građana koje podržavaju njen program.

Pokrajinski izbori za tri godine

Odgovarajući na pitanje da li građani znaju za koga glasaju na lokalnim izborima i šta će se na kraju iskombinovati, Marinika Čobanu je navela da su političke partije najveći krivci za te zloupotrebe.
- Odbornički mandati su postali socijalna kategorija. Mi smo imali u čitavom Banatu takve situacije da se odbornici kidnapuju, zaključavaju da bi se predupredilo da pređu na drugu stranu. Toliko je velika bila ta bojazan da će preko noći, zbog uslovljavanja, ucenjivanja, pretnji preći na neku drugu stranu - istakla je Čobanu i navela primer s početka 2000. godine, odnosno po dolasku DOS-ove vlasti, kada je postojala mogućnost da Bogoljub Karić kupi pola parlamenta preko noći.

Ona je istakla da LSV vodi računa o ljudima koji će biti na listi za odbornike i poslanike, ali da niko ne može da utiče na pretnje, ucene i da nekom posao zavisi od mandata. Podsetila je i da su u nedavnim izborima bile prisutne najrazličitije kupovine glasova šećerom, brašnom, drvima, pa do besplatnog osemenjavanja krava.

- Volela bih da su kolege iskrene i da priznaju da svako negde kalkuliše. Mi se svi setimo nakon izbora da pomenemo i da su ovi kupovali i da su oni nudili. A u izbornom danu se jako malo prijava desi jer svako pomisli, da će možda dobro proći na tom mestu, a osujetiće rezultat. Dakle, ili ćemo da se valjano borimo protiv toga i da budemo iskrenu do kraja ili da o tome više ne pričamo kad se zaključi izborni - naglasila je Čobanu.

Portparolka LSV je ukazala da će pokrajinski izbori biti za tri godine, a da se lokalni izbori ne mogu vezivati za izbornu volju na nivou Autonomne Pokrajine.

(BILSV, 05.04.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook