Pobeda LSV garant očuvanja i uvećanja autonomije Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 22. 02. 2016. | Komentara: 0

Pobeda LSV garant očuvanja i uvećanja autonomije Vojvodine

NOVI SAD - Priča o jednoj listi proevropske opozicije je utopija u koju niko iskreno i ne veruje. Animoziteti među pojedincima i nekim političkim strankama su toliki da je za mene nezamislivo da je tako direktna saradnja, izlazak na zajedničkoj listi, uopšte moguća. Prema tome organizovanje više kolona je jedino racionalno i moguće rešenje u ovom momentu. Što se pre suočimo sa realnošću pre ćemo moći da nastavimo dalje, kaže u razgovoru za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, odgovarajući na pitanje šta je za proevropsku opoziciju bolje rešenje za izlazak na izbore, jedna ili dve kolone.

 
Ima li vremena za odugovlačenje sa odlukom?

- Nijedna teška odluka se ne može doneti lako i brzo a ova odluka mora biti doneta tako da bude sprovodiva u praksi i da omogućava najbolji rezultat. Do početka izborne trke nemamo baš previše vremena, ali mislim da ga je ipak dovoljno za dobar dogovor.
 
Mislite li da će oni koji se nisu slagali u jednoj stranci moći da sarađuju, kako se planira, u dugoročnom savezu?

- Ne mislim. Upravo zbog toga i kažem da je, po meni, mnogo realniji izlazak u više kolona nego u jednoj.
 
Povodom naših saznanja da će Liga na pokrajinske izbore izaći sa LDP i SDS, ako ne bude dogovora o jednoj listi sa DS, rekli ste da će o tome odluku doneti GO LSV. Da li ste i dalje sigurni da će GO odlučiti da na pokrajinske izbore izađete samostalno, jer, kako ste rekli pre nekoliko meseci, politika Lige nije identična i bliska nijednoj od beogradskih stranaka?

- Mi tradicionalno izlazimo samostalno na pokrajinske i lokalne izbore upravo zato što se naši pogledi na autonomiju Vojvodine uveliko razlikuju od programa političkih partija sa centralom u Beogradu i mislim da će Glavni odbor to imati u vidu. S druge strane, LSV neće stajati na putu objedinjavanja opozicije ali ne po svaku cenu. Mi nikada nećemo odustati od sopstvenog programa i sopstvenih ubeđenja da bismo bili deo neke šire koalicije.
 
Šta se promenilo u međuvremenu, pa je odluka o zajedničkom izlasku sa LDP i SDS u pokrajini izvesna i praktično dogovorena, kako saznajemo, a što iz Lige nije demantovano?

- To što iz Lige nije demantovano ne znači da je Vaša informacija tačna. Sednica Glavnog odbora LSV još nije održana. Zajednički izlazak na izbore jeste jedna od mogućih odluka, ali ja se ne bih kladio na nju.
 
Da li je tačno da će ta zajednička lista nositi ime Lige a da će se na njoj samo naći članovi LDP i SDS? To deluje realno s obzirom na snagu Lige i tih stranaka u Vojvodini.

- Ponoviću, mi smo spremni da, zajedno sa strankama sa kojima sarađujemo već dugi niz godina, pokušamo da pronađemo najbolje moguće rešenje koje će dati najveći rezultat u broju glasova, a neće nas dovesti u poziciju da bilo ko od nas mora da odustaje od svojih principa i svojih političkih stavova. Najbolje moguće rešenje ne znači i obavezu zajedničkog izlaska na pokrajinske izbore u ovoj ili onoj formi. Treba naći formulu kojom će se što je moguće veći broj neopredeljenih birača izvesti na birališta i dati im šansu da odaberu one za koje misle da će ih najbolje predstavljati. Dakle, treba ponuditi više kolona.
 
Koliko vam LDP i SDS u Vojvodini realno mogu pomoći s obzirom na snagu koju imaju u pokrajini? Tadića je Liga ranije krivila za mnoge neurađene stvari u Vojvodini?

- Liga je poznata po tome da se uzda u svoje resurse i svoje političke ideje koje nije menjala 26 godina. Više je nego jasno, i to mi nikada nismo krili, da imamo različite poglede na pitanje vojvođanske autonomije i u odnosu na LDP i u odnosnu na SDS. Ono što je za Ligu najvažnije jeste da ćemo mi, insistirajući na sprovođenju sopstvenog programa, ići za tim da pobedimo na sledećim pokrajinskim izborima. Jedino pobeda LSV garantuje očuvanje i uvećavanje vojvođanske autonomije.
 
Rekli ste da je ambicija Lige posle izbora da oko sebe okupi snage koje su spremne da sarađuju sa vama na vašem programu i da ćete ako imate većinu, napraviti vladu Vojvodine. Da li to okupljanje oko vašeg programa znači da ćete od budućih koalicionih partnera tražiti mesto premijera Vojvodine?

- Ne. Ligina politika se nikada nije bazirala na personalnim rešenjima, nego na programu i mi ćemo na programu i insistirati. Kada se, i ako se, dogovorimo oko programa, onda ćemo mnogo lakše pronaći i osobu koja će taj program moći da sprovede. Mi nismo skloni ideji da u centar naše politike postavimo pojedinca ili borbu za funkcije nauštrb onoga u šta verujemo.
 
Ako formiranja većine ne bude bez SNS i oni budu spremni da sa vama sarađuju, hoćete li ući u koaliciju sa njima?

- Liga socijaldemokrata Vojvodine će insistirati na programu i na tačkama našeg programa. Ako, recimo, SNS bude spreman da podrži našu ideju da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovane Ustavom, ne vidim razloga zašto sa njima o tome ne bismo razgovarali. Ali čisto sumnjam da će oni biti spremni da podrže ovakve naše zahteve.
 
Da li biste o saradnji sa naprednjacima razmislili ako vam ponude mesto premijera Vojvodine?

- Kao što sam rekao, personalna rešenja za nas nisu prioritet i nisu primarna. Mnogo važniji je program. Tako da, ukoliko se dogovorimo oko tačaka programa, odnosno ukoliko budemo uspeli da oko sebe i svog programa organizujemo dovoljnu podršku, mi ćemo formirati vladu. Ukoliko te podrške ne bude bilo, Liga ide u opoziciju.
 
Očekujete li bolji rezultat Lige u Vojvodini od DS?

- Apsolutno, pa i 2014. je to tako bilo. Sada će ta razlika biti još ubedljivija.
 
Kakvu kampanju očekujete? Ima li uslova za fer i slobodne izbore?

- Kampanja će biti teška, biće mučna i sigurno će biti na ivici incidenata. Da li će izbori biti regularni ili neće, to u velikoj meri zavisi od svih učesnika u političkom životu. Sigurno je da se nedavni događaji iz Bele Crkve ne smeju ponoviti. To bi bila katastrofa za demokratiju i izborni proces u Srbiji.
 
Kako i kada bi opozicija mogla da porazi Aleksandra Vučića i njegov SNS? Da li u ovom ili nekom od narednih izbornih ciklusa?

- Za građansku levicu nije problem Aleksandar Vučić, nego razjedinjenost, gubitak energije, ideja i nemanje sposobnosti da nametnemo teme koje su za nas bitne. Kada budu uspeli da se konsoliduju, da prevaziđu posledice permanentnog raspadanja Demokratske stranke i stranaka nastalih iz DS-a i da se izbore sa sujetama i sa stalnim previranjima. Kada najvažnije pitanje ne bude ko će koju funkciju da obavlja, nego ko će šta da uradi, onda će beogradske stranke zajedno sa LSV lako pobediti na izborima. Ali bojim se da se glavna politička borba na ovim izborima neće voditi između proevropske levice i desnice nego između proruske i proevropske desnice.

(BILSV, 22. 02. 2016)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook