Pokušaj ubistva s predumišljajem parlamentarizma u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 18. 11. 2016. | Komentara: 0

Pokušaj ubistva s predumišljajem parlamentarizma u Srbiji

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinika Tepić izjavila je da će sednica ovog skupštinskog tela biti nastavljena, verovatno sledeće nedelje. Ona je u intervjuu u emisiji „Politbiro“ Radio-televizije Vojvodine istakla i da neće dozvoliti da se ponovi scenario sa prošle sednice, kada poslanici Srpske radikalne stranke nisu dozvolili šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklu Davenportu da predstavi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama. Komentarišući situaciju sa svakodnevnih zasedanja, ona je ocenila da stiče utisak da je na delu pokušaj ubistva s predumišljajem parlamentarizma u Srbiji.

LSV 
 
Izveštaj na srpskom je na sajtu
Kancelarije za EI
 
Tepić je ponovila da se članovi Odbora za EI ne izjašnjavaju o Izveštaju EK, ne analiziraju ga, ne razmatraju i ne usvajaju, a o njemu mogu raspravljati ako se za tim iskaže potreba. Kako kaže, ambasador Davenport je spreman da pred poslanicima iznese zaključke i da odgovara na sva njihova pitanja i to na srpskom jeziku. Komentarišući diskusiju koja se povela nakon početka sednice Odbora, prošlog četvrtka, jer Izveštaj nije bio preveden na srpski jezik, ona je naglasila da on ni sada neće biti na srpskom dostavljen poslanicima. Kako kaže, Narodna skupština i Odbor za evropske integracije ne obezbeđuju prevode dokumenata koji nisu skupštinski ili iz delokruga rada Narodne skupštine (ministarstva i ostali organi koji učestvuju svojim izveštajima u radu Skupštine). 
 
- Dakle, prevod u ovom trenutku postoji na zvaničnoj internet stranici vladine Kancelarije za evropske integracije sa vrlo jasnom naznakom da je reč o nezvaničnom prevodu. U objašnjenju stoji da zvaničan prevod pripada isključivo autoru dokumenta. To znači da je zvaničan prevod u domenu Evropske komisije i da je ona jedina vlasna da se stara o zvaničnom prevodu. Prema tome, ja nešto što nije zvanično, niti je dokument Vlade, niti je dokument Narodne skupštine, ne mogu da u tom formatu stavim u rad i pred narodne poslanike. Ja njih mogu da obavestim, što ću i učiniti, da pogledaju na sajtu Kancelarije za EI, ako su zainteresovani, nezvaničnu verziju na srpskom jeziku – naglasila je Marinika Tepić.
 
Ona nije želela da komentariše sadržinu Izveštaja, jer, kako je rekla, svoje razmišljanje i utiske treba da prvo da podeli sa kolegama, članovima Odbora, jer je to njen posao. A s druge strane, namera je bila upravo u tome da poslanici ne čuju kratke izvode izveštaja, na nivou od pet-šest novinskih pasusa, već da imaju mogućnost da na licu mesta, sa jedinim vlasnim licem, predstavnikom EU, razgovaraju o tome što piše u dokumentu.
 
Neka dokažu da su domaćini
 
Odbacila je i optužbe da Majkl Davenport nije mogao da prisustvuje sednici i govori na njoj, ističući da u skladu sa članom 89. Poslovnika Skupštine Srbije ona, kao predsednica Odbora, ima pravo da ga pozove da usmeno predstavi Izveštaj na srpskom jeziku. Kako je napomenula, isto pravo omogućava predsednici Narodne skupštine da poziva ambasadore, šefove stranih delegacija, međunarodne i svetske zvnaičnike. Potvrdila je i da poslanici SRS ne žele da menjaju svoje stavove od prethodnog susreta članova Odbora za EI, ali i da poslanici Dveri žele da čuju izveštaj. 
 
- Ako neko sebe naziva srpskim nacionalistom i domaćinom, treba da pokaže taj domaćinski odnos prema svakom gostu, pa makar se sa njim i ne slagao. Dakle, elementarna skandalizacija parlamentarnog dijaloga i svesti o tome da i vi imate ulogu u bojenju odraza Narodne skupštine je izostala. Radili smo u sali u kojoj nema elektronskih uslova da se stara o poslovniku u potpunosti. Dakle, ja mogu da isključim govornika u trenutku kada ga opomenem, ali se aparat za uključivanje nalazi u samoj govornici – istakla je Tepić i dodala da se snimak sednice nalazi na Jutjub kanalu i svako ga može pogledati i oceniti.
 
Predsednica Odbora za EI je istakla da nije tražila bezbednosnu procenu zgrade ili narodnih poslanika, već potvrdu da su obezbeđeni bezbednosni uslovi za gosta. Tim povodom se pismenim putem obratila i predsednici Narodne skupštine, obaveštavajući je o informacijama do kojih je došla i do kojih je i ona sama došla, s obzirom da su Davenportu upućivana upozorenja strane poslanice SRS kako ne bi valjalo da se susretne u holu Narodne skupštine sa gospodinom Šešeljem. 
 
Nismo svi isti
 
Tepić je najavila da se na sledećoj sednici neće libiti da sprovodi Poslovnik. 
- Na raspolaganju su dva stepena izricanja opomene. Prva i druga opomena. Treća opominjanje podrazumeva oduzimanje reči. Četvrto opominjanje, ukoliko narodni poslanik kojem je izrečeno oduzimanje reči se ne drži izrečenog upozorenja, je poslednja mera udaljenja sa sednice – istakla je.
 
Ona je naglasila i da su poslednjih dana plenumska zasedanja uzavrela toliko da su u nekom trenutku na ivici incidenta, a jedino što se za sada nije dogodilo je fizički incident. 
 
- Mogli ste primetiti koliko je i sama predsednica Narodne skupštine povišenim i nervoznim tonom vrlo dugo vremena pokušavala da spreči upravo fizički incident koji se dešavao u direktnom prenosu onako kako to uvek i biva. Tako da, eto, mi moramo da se nosimo sa tim i kao žene i kao koleginice. Gledaoci čuju samo ono što se prenosi kroz mikrofon. Nemaju utisak o kompletnoj atmosferi, o načinu na koji se mimo mikrofona kolege obraćaju jedni drugima. I to je nešto što je poražavajuće za ljude koji su prvi put u Narodnoj skupštini, kao što sam ja. Ali, koliko god imali političku kilometražu i iskustvo, naprosto ste zatečeni tom vrstom destrukcije koja je postala svekodnevica u parlamentu. Imam utisak da imamo na delu pokušaj ubistva s predumišljajem parlamentarizma u Srbiji. Naprosto, postoji namera u izazivanju takve atmosfere da bi se proizveo utisak da smo mi neodgovorni parlamentarci, da smo mi, nošeni tabloidnim diskursom, neko ko tako prolazi kroz skupštinu zabave radi, a da je, zapravo, jedino zamišljena nad sudbinom naroda izvršna vlast. Što, naprosto, ne stoji. To nije tačno i nikada neću pristati na to da smo svi isti, jer nismo svi isti – zaključila je poslanica LSV. 
 
(BILSV, 18.11.2016)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook