Posle šest godina dokazano da Ustav nije dobar za Vojvodinu

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Petak, 05. 10. 2012. | Komentara: 0

Posle šest godina dokazano da Ustav nije dobar za Vojvodinu

NOVI SAD – Za pretpostaviti je da Statut AP Vojvodine neće proći proveru u Ustavnom sudu Srbije, jer se on nastavlja na zakon koji je osporen.

Branislav Bogaroški

Ovaj problem je samo jedan pojavni oblik jednog drugog problema koji je mnogo veći, a to je problem lošeg Ustava Srbije – rekao je sinoć predsednik poslaničke grupe „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak“ u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio televiziji Vojvodine.
- Kad imate u Ustavu situaciju da imate samo jednu izvornu nadležnost, a to je da je Pokrajina mogla da reguliše rad svojih organa, dok su joj sve ostale nadležnosti poverene, faktički imate situaciju da svakim zakonom koji se usvoji u republičkoj Skupštini možete menjati pravni okvir na kojem počiva autonomija Vojvodine, odnosno može se menjati nadležnost. Na taj način dovodite u situaciju Autonomnu Pokrajinu da ne postoji pravna sigurnost što je zapreka za neki normalan život, za razvoj i za neka ozbiljnija ulaganja, jer praktično svako zasedanje Skupštine može značiti neku radikalnu promenu – kazao je Bogaroški. On je istakao da ne želi da spočitava novoj skupštinskoj većini da takva namera postoji, a da će pravu nameru vreme pokazati.

Statut APV je pitanje Vojvođana

Predsednik ligaša u pokrajinskoj Skupštini rekao je da bi, ukoliko bi bila organizovana rasprava o Statutu Vojvodine, u kojoj bi učestvovali predstavnici vlasti, opozicije i stručne javnosti, LSV u tome sigurno učestvovala jer bi to bilo odgovorno ponašanje.
- Statut Vojvodine nije pitanje vladajuće većine. Statut Vojvodine je pitanje pokrajinske Skupštine, odnosno svih građana AP Vojvodine. A opet ću vas podsetiti da smo mi imali relativno ozbiljnu raspravu i relativno dug vremenski period kada je Statut bio izložen na uvid, za razliku od republičkog Ustava koji je poslanike sačekao na klupama. Niko se sa njim upoznao nije. Mi smo pokušali kroz tu raspravu da dođemo do najboljeg mogućeg rešenja. Naravno da uvek rešenje može biti bolje – istakao je Bogaroški.
On je naglasio da postojeći Ustav ne obezbeđuje dobar pravni okvir za autonomiju Vojvodine, što je šest godina njegove probe pokazalo. Kako je dodao, Statut će se usaglasiti sa odlukom USS, kakva god ona da bude, jer je to obaveza Skupštine Vojvodine, ali da niko ne može zabraniti mišljenje da Ustav nije dobar.

Ne smemo propustiti ponudu na tacni

Kada je u pitanju rad i opravdanost predstavništva Vojvodine u Briselu, Branislav Bogaroški je naveo da je predstavništvo koštalo oko 52 miliona dinara, a da je obezbedilo investicije za oko 50 miliona evra. Međutim, kako je rekao, evropski projekti su takvi da lokalna samouprava ili Pokrajina mora da obezbedi neko učešće da bi sredstva bila odobrena, a to se može ogledati kroz rad, ljudske resurse i slično. On je istakao da se ne sme propustiti razvojna šansa koja se daje na tacni da se sarađuje sa predstavništvima drugih evropskih regiona i drugih gradova iz Srbije, pogotovo ako se zna da Subotica i Novi Sad žele da otvore svoja predstavništva u Briselu.
- Pitanje je koliko novca je Vojvodina uložila u tu priču, a koliko novca će po osnovu tog ulaganja doći u Vojvodinu. Ja mislim da je to ono što je suštinsko pitanje za građane u ovom momentu kada živimo u krizi u kojoj živimo – naglasio je Bogaroški.

Nema opravdanja za budžetsko pitanje

Komentarišući susret Bojana Pajtića i Mlađana Dinkića, predsednik poslaničke grupe „Lige socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak“ u vojvođanskoj Skupštini rekao je da je u protekle četiri godine bilo problema oko utvrđivanja budžeta Pokrajine, ali da to ne može biti opravdanje da nova vlada nastavi istom praksom. Kako je rekao, rešavanje problema nije trebalo da počne nakon što je vojvođanska administracija podnela žalbu USS, već pre rebalansa republičkog budžeta.
- Ne možete pozdravljati odluku USS kada su u pitanju nadležnosti AP Vojvodine, a postavljati pitanje zašto je neko podneo žalbu USS za nešto što je evidentno neustavno. Videćemo šta će Ustavni sud rešiti, ali ovde su u pitanju brojke. Pravo ume da se zamagli, a brojke ne. Sedam posto je sedam posto – naglasio je Bogaroški.
Dodao je da bi pokrajinska administracija, odnosno Izvršno veće Vojvodine trebalo da dâ pokrajinskoj Skupštini predlog zakona o finansiranju, a ona da, kao ovlašćeni predlagač to uputi republičkom parlamentu da o tome raspravlja.

(BILSV, 05.10.2012)Iz medija | Subota, 22. 02. 2020. | Komentara: 0

Vreme je za izbore

Ako želimo da razvijamo demokratiju, moramo biti svesni da jedino borba na izborima i u parlamentu može i sme da ukloni režim koji nam ne odgovara, a posle pobede na izborima, kad god se ona desila, imaćemo puno posla da izgradimo bolju Srbiju. Za sada je samo jedno jasno - alternativa izborima može biti samo ulično nasilje ili oružana borba. Da li smo spremni da građanima Srbije kažemo istinu?! - pita generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u autorskom tekstu za nedeljnik „Vreme“.
Iz medija | Četvrtak, 20. 02. 2020. | Komentara: 0

Velikom broju građana Srbije je dosta nacionalizma i ekonomskog poniranja, oni su uglavnom za Evropski blok

Po aktivnostima Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i intenzivnoj kampanji Vojvođanskog fronta, koji već mesecima organizuje tribine po Vojvodini, može se pretpostaviti da će Vojvođanski front izaći na predstojeće izbore, navodi Novi magazin. Kako ističu, bile su zapažene i izjave rukovodilaca LSV-a da je matematički dokazano da se bojkotom izbora Srpskoj naprednoj stranci daje mnogo veća vlast nego što bi ta stranka dobila kada bi ljudi izašli na izbore. Zbog svega toga pitanje za generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša jeste da li sve to zajedno znači da je LSV doneo odluku o izlasku na izbore. 
Iz medija | Ponedeljak, 17. 02. 2020. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook