Posle šest godina dokazano da Ustav nije dobar za Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 05. 10. 2012. | Komentara: 0

Posle šest godina dokazano da Ustav nije dobar za Vojvodinu

NOVI SAD – Za pretpostaviti je da Statut AP Vojvodine neće proći proveru u Ustavnom sudu Srbije, jer se on nastavlja na zakon koji je osporen.

Branislav Bogaroški

Ovaj problem je samo jedan pojavni oblik jednog drugog problema koji je mnogo veći, a to je problem lošeg Ustava Srbije – rekao je sinoć predsednik poslaničke grupe „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak“ u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio televiziji Vojvodine.
- Kad imate u Ustavu situaciju da imate samo jednu izvornu nadležnost, a to je da je Pokrajina mogla da reguliše rad svojih organa, dok su joj sve ostale nadležnosti poverene, faktički imate situaciju da svakim zakonom koji se usvoji u republičkoj Skupštini možete menjati pravni okvir na kojem počiva autonomija Vojvodine, odnosno može se menjati nadležnost. Na taj način dovodite u situaciju Autonomnu Pokrajinu da ne postoji pravna sigurnost što je zapreka za neki normalan život, za razvoj i za neka ozbiljnija ulaganja, jer praktično svako zasedanje Skupštine može značiti neku radikalnu promenu – kazao je Bogaroški. On je istakao da ne želi da spočitava novoj skupštinskoj većini da takva namera postoji, a da će pravu nameru vreme pokazati.

Statut APV je pitanje Vojvođana

Predsednik ligaša u pokrajinskoj Skupštini rekao je da bi, ukoliko bi bila organizovana rasprava o Statutu Vojvodine, u kojoj bi učestvovali predstavnici vlasti, opozicije i stručne javnosti, LSV u tome sigurno učestvovala jer bi to bilo odgovorno ponašanje.
- Statut Vojvodine nije pitanje vladajuće većine. Statut Vojvodine je pitanje pokrajinske Skupštine, odnosno svih građana AP Vojvodine. A opet ću vas podsetiti da smo mi imali relativno ozbiljnu raspravu i relativno dug vremenski period kada je Statut bio izložen na uvid, za razliku od republičkog Ustava koji je poslanike sačekao na klupama. Niko se sa njim upoznao nije. Mi smo pokušali kroz tu raspravu da dođemo do najboljeg mogućeg rešenja. Naravno da uvek rešenje može biti bolje – istakao je Bogaroški.
On je naglasio da postojeći Ustav ne obezbeđuje dobar pravni okvir za autonomiju Vojvodine, što je šest godina njegove probe pokazalo. Kako je dodao, Statut će se usaglasiti sa odlukom USS, kakva god ona da bude, jer je to obaveza Skupštine Vojvodine, ali da niko ne može zabraniti mišljenje da Ustav nije dobar.

Ne smemo propustiti ponudu na tacni

Kada je u pitanju rad i opravdanost predstavništva Vojvodine u Briselu, Branislav Bogaroški je naveo da je predstavništvo koštalo oko 52 miliona dinara, a da je obezbedilo investicije za oko 50 miliona evra. Međutim, kako je rekao, evropski projekti su takvi da lokalna samouprava ili Pokrajina mora da obezbedi neko učešće da bi sredstva bila odobrena, a to se može ogledati kroz rad, ljudske resurse i slično. On je istakao da se ne sme propustiti razvojna šansa koja se daje na tacni da se sarađuje sa predstavništvima drugih evropskih regiona i drugih gradova iz Srbije, pogotovo ako se zna da Subotica i Novi Sad žele da otvore svoja predstavništva u Briselu.
- Pitanje je koliko novca je Vojvodina uložila u tu priču, a koliko novca će po osnovu tog ulaganja doći u Vojvodinu. Ja mislim da je to ono što je suštinsko pitanje za građane u ovom momentu kada živimo u krizi u kojoj živimo – naglasio je Bogaroški.

Nema opravdanja za budžetsko pitanje

Komentarišući susret Bojana Pajtića i Mlađana Dinkića, predsednik poslaničke grupe „Lige socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak“ u vojvođanskoj Skupštini rekao je da je u protekle četiri godine bilo problema oko utvrđivanja budžeta Pokrajine, ali da to ne može biti opravdanje da nova vlada nastavi istom praksom. Kako je rekao, rešavanje problema nije trebalo da počne nakon što je vojvođanska administracija podnela žalbu USS, već pre rebalansa republičkog budžeta.
- Ne možete pozdravljati odluku USS kada su u pitanju nadležnosti AP Vojvodine, a postavljati pitanje zašto je neko podneo žalbu USS za nešto što je evidentno neustavno. Videćemo šta će Ustavni sud rešiti, ali ovde su u pitanju brojke. Pravo ume da se zamagli, a brojke ne. Sedam posto je sedam posto – naglasio je Bogaroški.
Dodao je da bi pokrajinska administracija, odnosno Izvršno veće Vojvodine trebalo da dâ pokrajinskoj Skupštini predlog zakona o finansiranju, a ona da, kao ovlašćeni predlagač to uputi republičkom parlamentu da o tome raspravlja.

(BILSV, 05.10.2012)



Iz medija | Subota, 18. 06. 2022. | Komentara: 0

Putinofili u Srbiji podnose prijave protiv svih koji vide da je car go

Nenad Čanak, lider LSV, vratio se posle više od nedelju dana iz ratom zahvaćene Ukrajine u Srbiju, a to putovanje izazvalo je interesovanje javnosti, ali i oprečne komentare – od toga: „Bravo, svaka čast“, pa do toga da je to ludost, te da ne treba ni da se vraća u Srbiju.
Iz medija | Četvrtak, 16. 06. 2022. | Komentara: 0

Ruska agresija na Ukrajinu je svetska sramota XXI veka

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, proteklih nekoliko dana sa bliskim saradnicima boravi u Ukrajini. Tom prilikom obišao je Lavov, Kijev, Harkiv. Obišao je mesta stradanja i razgovarao sa meštanima ratom zahvaćenih područja, kako sa Ukrajincima, tako i Rusima.
Iz medija | Četvrtak, 12. 05. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Jačanje desnice u Srbiji je iznenađenje samo Vučiću

Vučić će sa novom vladom čekati zadnji trenutak da vidi rasplet u Ukrajini, povezivanje Civilne zaštite RS-a sa ruskom agenturom u Humanitarnom centru u Nišu je akt veleizdaje, jačanje desnice u Srbiji iznenađenje je samo Vučiću, ako je uopšte, jer je to logičan slijed stvari, a jedini izlaz je primiti ostatak Balkana u Evropsku uniju odmah, sad, bez suvišnih zašto, kaže za Dane Nenad Čanak



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook