Pronalaženjem ubice Ivanovića sprečiti destabilizaciju prostora

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 19. 01. 2018. | Komentara: 0

Pronalaženjem ubice Ivanovića sprečiti destabilizaciju prostora

BEOGRAD – Najvažnija stvar sada je pronaći počinioce i nalogodavce, kao  i milje iz kojeg je poteklo ubistvo Olivera Ivanovića kako bi se sprečila dalja destabilizacija ovog prostora, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je dodao i da ne razume poteze kosovske administracije koja nije dozvolila uključivanje nadležnih organa Republike Srbije u istragu, ali i ocenio da sama destabilizacija Balkana uopšte, ide u prilog Rusiji.

LSV

- Sve što se dogodilo ide u korist aktuelnom režimu u Rusiji. Neću da krećem od toga da je staro pravilo da kada imate naručeno ubistvo obično je ubica onaj ko prvi izjavi saučešće - rekao je Čanak za TV Pink.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, za koga kaže da ga je lično poznavao, ističe da je Ivanović bio ozbiljan čovek, "sa kojim je bilo zadovoljstvo razgovarati" i dodaje da nisu bili posebno bliski već da je njihova komunikacija bila "poslovna i korektna".

Ruski interes

Ističe da je reakcija Ministarstva spoljnih poslova Rusije, nakon Ivanovićevog ubistva, da Moskva insistira na otkrivanju počinilaca, čudna, jer se to dogodilo negde gde Rusija nema niti ingerencije, niti svoje državne interese.

Smatra da destabilizacija Balkana ide u prilog Rusiji, jer ona na taj način dobija mogućnost da se prikaže kao mirovnjačka strana koja može da sredi i smiri situaciju, a da zauzvrat međunarodna zajednica "zažmuri" na Krim i Donbas i da prihvati uzurpaciju delova teritorija susedne države, iza koje Rusija stoji. On je dodao I da Rusija ovde ima direktnog uticaja.

- Taj direktni uticaj je vezan za činjenicu da imate humanitarnu organizaciju Srbska čast u Banjaluci, što je direktno paravojna jedinica i imate kompletnu priču o špijunskom centaru u Nišu, koji se naziva humanitarnim, a koji treba da bude ruska vojna baza i zato im treba diplomatski status da se ne bi kontrolisalo šta ulazi u taj centar i da ne bi bilo nesporazuma tog tipa - objašnjava Čanak.

Podseća da Vladimir Putin kaže kako je rat na Balkanu pitanje sata i da se u regionu odjednom "spaja niz tačaka" - od nastupa Amfilohija Radovića, koji napada rukovodstvo Srbije, do čitavog niza tragičnih stvari.

Dodaje i da je rusko preuzimanje Naftne indrustrije Srbije, pre 10 godina, finansijska osnova za direktan uticaj Rusije na ovim prostorima, a kako je rekao, ovaj "niz stvari" je zaokržena priča gde je jasno kome to ide u korist.

- Ako se pojavi nestabilnost na Blakanu, niko neće reći 'mi ćemo da napravimo probleme, da bismo mogli da ih rešavamo'. A to je ono što se ovog trenutka događa. Nećete čuti od Putina da će Rusija pokazati svoju moć na severu Kosova tako što će izazvati krizu, to nećete čuti, ali to će se desiti - smatra Čanak i dodaje da je on za nezavisnu i suverenu državu Srbiju, koja mora biti ravnopravni partner u svim razgovorima, a da je trenutno u poziciji da je okružena zemljama NATO i EU, ali i pod uticajem Rusije.

Bure baruta

Ovog trenutka, kaže Čanak, na Balkanu su dva "fitilja" - Kosovo i Republika Srpska, i podseća da je "ceo Balkan bure baruta".

- Rusija traga kako da igra veću ulogu na međunarodnoj sceni, da bi time mogla, u političkim potkusurivanjima, da reši pitanje sa svojim susedima Ukrajinom i Gruzijom. Da bi rešila to pitanje, ona mora da ima nešto opipljivo u rukama, a to opipljivo je mir na Balkanu - objašnjava Čanak.

On je dodao i da Putin ne govori o ratu na Balkanu zato što mu rat treba, već preti ratom na Balkanu ako mu se ne ispune uslovi.

- To je jedan od načina da se zazvecka oružjem da bi se onda ušlo u pregovore, gde je Srbija monteta za potkusurivanje - ocenjuje Čanak i dodaje da zbog toga Srbija mora voditi proaktivnu politiku.

Ima li plana?

Govoreći hipotetički da se sutra Kosovo „vrati“ Srbiji on je upitao da li postoji ijedan kako bi izgledala Srbija, u smislu kako bi funkcionisala.

- Kada je donošen Ustav zapisano je da je Kosovo pokrajina Republike Srbije sa suštinskom autonomijom koja će biti regulisana Ustavnim zakonom. Međutim, evo već 12 godina nije napisan – istakao je Čanak i dodao da to jasno govori da nijedna politička garnitura koja je do sada bila na vlasti nije imala ozbiljnu nameru da prema Kosovu izgradi bilo kakav odnos koji bi bio zasnovan na Ustavu.

On sumnja i da ako za sve ovo vreme nije mogao da se napiše neophodni zakon kako je moguće pomisliti da bi se mogao rešiti i problem Kosova. On je zaključio da je cela ta priča na nivou emotivnog – „oteli su nam, pa neka nam sada vrate.

- Nije nama niko ništa oteo, nego je izgubljeno ratom. Kao što je Kosovo ratom osvojeno 1912. tako je ratom 1999. godine i izgubljeno – zaključio je Čanak.

(BILSV, 19.01.2018)



Iz medija | Ponedeljak, 21. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Nismo separatisti, ni izdajnici

Unošenje zastave Republike Srbije na Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine, što se desilo prvi put za 32 godine dugu istoriju stranke, bila je moja jasna poruka svima da je Srbija naša zemlja i da mi nismo ni separatisti, ni izdajnici. Bogata Vojvodina može da znači samo jaku Srbiju!
Iz medija | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Šta god LSV da odluči, to ću sa čašću raditi

Lično nikada nisam imao nikakvih političkih ambicija! Ja sam izdajnik jer nikad nisam uskliknuo s ljubavlju: „Vučiću ped*ru“, jer je to mera opozicionarstva valjda. Kada se sve stavi na gomilu, jasno je da su moji najveći gresi, pored tog, jedna kafanska tuča i što sam vozio sanke po zasneženom Novom Sadu. Glavna primedba im je što sam predugo predsednik LSV, e pa da vidim šta će sad da smisle! Ovako za Kurir političar Nenad Čanak komentariše to što se prvi put za 32 godine neće kandidovati za predsednika LSV na kongresu stranke koji se održava danas u u Novom Sadu. 
Iz medija | Sreda, 16. 11. 2022. | Komentara: 0

Ligašice i ligaši nisu neprijatelji Srbije

Kandidat za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže u intervjuu za „Politiku” da je koalicija sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini bila greška i da im je nanela veliku štetu. Na stranačkom kongresu LSV-a 19. novembra Kostreš bi trebalo da na mestu lidera partije zameni Nenada Čanka, koji je Ligu vodio 32 godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook