Protesti su legitimno pravo građana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 20. 02. 2019. | Komentara: 0

Protesti su legitimno pravo građana

BEOGRAD - Vlast se menja na izborima, a ne na ulici.Koliko se sećam samo su dva puta demonstracije dale rezultat i to protesti 1996/97, kada su branjeni izborni rezultati, i 05.oktobra 2000. kada je branjena pobeda Vojislava Koštunice nad Slobodanom Miloševićem na predsedničkim izborima. Dakle, u oba navrata su to bili protesti posle izbora, a ne umesto izbora, istakao je Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine gostujući u Jutarnjem programu Happy televizije. Kako je rekao, svi protesti umesto izbora, počevši od devetomartovskih demostracija 1991, uvek su bili osuđeni na propast i nikada nisu dali rezultate.

LSV

- Ljudi moraju i imaju svo pravo da puste iz sebe tenziju, napetost koju osećaju, jer u Srbiji postoji jako mnogo problema koji su očigledni – korupcije, nepotizma... i u tom svetlu razumem proteste, a i članovi LSV učestvuju u njima, ali bez stranačkih obeležja. To je legitimno pravo svakog građanina i ima pravo da se buni i da skloni vlast koja je loša. Ono što je drugi deo te priče je pokušaj političke manipulacije tom energijom. I tu počinje suštinski problem – istakao je Čanak.

Prema njegovim rečima, ispred svake zagrade je da Aleksandar Vučić i SNS treba da odu sa vlasti, ali to treba da se verifikuje na izborima.

- Smene bez izbora se zovu državni udar. I to je legitimno, ali mora da postoji ozbiljna podrška kod građana koji će to da prihvate kao legitimnu stvar. No, postavljam pitanje zašto se pravi nesporazum koji je štetan za politički proces u Srbiji: s jedne strane su građanski protesti, koji su dobri, korisni i važni da bi se ukazalo na probleme u društvu, ali odjendaput vi imate zaokret u smislu političke retorike koja nema veze sa tim, nego su direktno stranačke stvari. Pa tako najedanput imate priču da Kosovo je srce Srbije. Tu se onda postavlja novo pitanje: da li mi pričamo o Kosovu kao srcu Srbije ili o stanju u društvu? – ukazao je Čanak.

Neoljotićevska grupacija Dveri

Kako kaže, tu se radi o dve različite stvari: jedno su građanski protesti, a druga je pokušaj političke uzurpacije.

- Došli smo u poziciju da se relativizuje uloga neoljotićevske grupacije Dveri, e ja u tome nemam šta da tražim. Ne može da se desi da ja demonstriram sa Dveri. Mi nemamo šta da razgovaramo – istakao je lider LSV i ponovio da je njegova izjava o vešanju bila stilska figura u jasnom kontekstu i jasnim kordinatama, u vremenu kada su se SPS i okupljeni oko njih koristili svim nepolitičkim sredstvima u tzv. političkoj borbi.

- Neprijatelj domaćeg miša je pacov. Pacov pojede miša, a može da se uvuče u njegovo stanište i tamo gde ima pacova nema miševa, znači, puštati fašiste na ulice u ime domkratije vam je isto kao kada biste pacove puštali u dečju sobu u ime ekologije – kazao je Čanak.

Bojkot i balansiranje

Čanak ističe i da se stiglo do pozicije da postoji „zla vlast i Savez za Srbiju koji se bori protiv nje“, kao da između ne postoji ništa drugo, a to nije istina.

- Govoriću samo o sebi i LSV: mi nismo ni članice SZS niti smo deo režima. Mi smo opozicija i to u NSRS kao i u pokrajinskom parlamentu, gde smo i izašli sa sednice koja je bila potpuno besmislena. Takođe, ja  Administrativni odbor skupštine Srbije bojkotujem od samog formiranja, jer je Aleksandar Martinović iz SNS, uskratio govor bilo kom predstavniku opozicije i sve uradio mimo poslovnika. To radim već dve godine, ali u tom činu mi se niko nije pridružio.  A sada odjendanput su se dosetili da napuštaju skupštinu, a ko je napušta? Boško Obradović je napušta? Taj koji dok bojkotuje skupštinu svoje zemlje sedi u Ruskoj Dumi, a prima pare i od parlamenta Srbije i od ruske Dume. Kakav je to bojkot?  - pitao je Čanak.  

On je još kazao i da korist od destabilizacije Srbije ima isključivo ruska administracija – putinov režim koji ima potrebu da na Balkanu da destabilizuje situaciju kako bi se pokazao kao pregovarač.

- Ne interesuju njih  ni Srbija, ni Kosovo, ni Crna Gora ni Republika Srpska... njih interesuje Krim, Ukrajina, a mi smo čipovi u njihovoj pokeraškoj igri sa zapadom. Jer ako Rusi njima puste ovo pobrojano, onda će tražiti da se Zapad ne meša u Ukrajinu. Nude Kosovo za Krim – ocenio je Čanak dodajući da je veliko pitanje zašto mi pristajemo na to.

On smatra da se odgovor krije u balansiranju Srbije i sa Rusijom i EU.

- Upravo u pokušaju balansiranja između energetske omče koju Rusija drži Srbiji oko vrata i EU koja nam je najveći donator, mi treba da izbalansiramo da ne padnemo – smatra Čanak.

Automobil i plan

Priča o ekspertskim vladama je koještarija, smatra Čanak, navodeći metaforu prema kojoj je ekspert osoba koja upravlja automobilom, a dok je političar taj koji zna kuda se vozi.

- Političar mora da osmisli plan koji obuhvata rešenja za situacije u kojima se društvo nalazi, a ekspert je taj koji iznalazi najbolje ideje kako da projekat uspe – objasnio je Čanak dodajući da se demokratija se gradi, a diktatura se uvodi i baš za tu demokratiju mora da postoji.

Skandalozno uključenje Mladića

Čanak je u emisiji ukazao voditelju iste, Milomiru Mariću da je direktno uključenje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u program nedopustivo i za svaku osudu.

- Besramna je zloupotreba nacionalne frekvencije koja je vlasništvo svih građana. Ona nije propagandno sredstvo za ljude koji su osuđeni za ratne zločine. I sam čin je sraman, jer je još to bio i pokušaj podizanje  rejtinga – zaključio je predsednik LSV.

    (SzILSV, 20.02.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 11. 04. 2022. | Komentara: 0

Vučić će morati da se odrekne partija koje sarađuju sa Putinom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se međunarodno javno mnjenje sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić ne sme da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen.
Iz medija | Subota, 19. 03. 2022. | Komentara: 0

Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava izbomu listu „Vojvođani“ kao platformu koja će omogućiti svim stanovnicima Vojvodine, koji imaju isti vrednosni sistem kao i članovi i simpatizeri LSV, da u republičkoj skupštini nameću i bore se za ključna pitanja koja se tiču života u Vojvodini. Ovo u intervjuu za „Blic“ kaže Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV. 
Iz medija | Ponedeljak, 07. 03. 2022. | Komentara: 0

Zemlje regiona moraju hitno u EU i NATO ili postaju ruski poligon

Veoma sam zabrinut za sudbinu regiona, iz jasnog razloga što Putinova spoljna politika zemlje Zapadnog Balkana vidi kao monetu za potkusurivanje sa Zapadom. On bi pokrenuo i novi rat na Balkanu da bi skrenuo pažnju sa svojih strateških interesa, to je u ovom trenutku agresija na Ukrajinu - a sutra, recimo, na Moldaviju – kaže Nenad Čanak



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook