Reakcija države doprinosi šešeljizaciji društva

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Ponedeljak, 23. 04. 2018. | Komentara: 0

Reakcija države doprinosi šešeljizaciji društva

NOVI SAD –  Potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je u intervjuu za besermenji.com, da je Vojislav Šešelj paradigma svega onog katastrofalnog što se našoj zemlji dogodilo od 1990.godine do danas, kao i da je on oduvek bio klasičan sejač mržnje i straha. U tekstu se podseća na događaje koji su obeležili predhodnu sedmicu uključujući napad Šešeljevog obezbeđenja na lidera LSV Nenad Čanka, kao i da je ovaj haški osuđenik izazvao niz incidenata, između ostalog izjavivši i da će SRS 6. maja održati miting u Hrtkovcima, gde je pre 26 godina podstrekivao progon hrvatskog stanovništva. Intervju prenosimo u celini.

LSV

*Kako komentarišete napad radikalskog lidera Vojislava Šešelja i njegovog obezbeđenja na Nenada Čanka, ali i vređanje članova delegacije hrvatskog Sabora i gaženje zastave susedne zemlje?

- Vojislav Šešelj je paradigma svega onog katastrofalnog što se našoj zemlji dogodilo od 1990.godina, pa na ovamo. On je oduvek bio klasičan sejač mržnje i straha. Presuda Sudskog mehanizma u Hagu, kojom je Šešelj zbog učestvovanja u progonu i pozivanju na progon hrtvatskog stanovništva u Sremu, osuđen na deset godina zatvora, potvrda je svega onoga što smo mi o Šešelju znali. I napad na Nenada Čanka, uvrede Aleksandri Jerkov, psovke upućenje delegaciji hrvatskog Sabora i gaženje hrvatske zastave, samo su kockice u mozaiku opasnog Šešeljevog pristupa politici. Dražava to mora da prekine! Ako je država?

*Kakvu poruku građanima Srbije, ali i Evropskoj uniji, šalje za sada mlaka reakcija vlasti na najavu Srpske radikalne stranke da će 6. maja organizovati miting u Hrtkovcima, mestu u kom je Vojislav Šešelj pre 26 godina počinio ratni zločin?

- Najava održavanja skupa u Hrtkovcima nova su provokacija Šešelja. On poznaje samo takav vid političke borbe. Skup u mestu u kojem je pre 26.godina izneo svoje ideje ”krvi i tla” je sramotan i mora biti zabranjen. Nažalost, reakcija države je mlaka, pominje se zabrana tog skupa, ali sve je to vrlo stidljivo i doprinosi šešeljizaciji društva, baš onako kako je to bilo devedesetih godina. Reakcija mora biti jasna i brza. LSV će braniti građane Hrtkovca. To je sigurno!

*Zbog čega postoji opšti utisak da vlast, uprkos mlakim osudama za javnost, u principu prećutkuje i žmuri na skandalozne izjave i najblaže rečeno neprimereno ponašanje većine viđenijih pripadnika Srpske radikalne stranke?


- Bojim se da političari na vlasti sve rade u cilju očuvanja rejtinga. Od 1991.pa na ovamo u javnosti je stvorena percepcija da je ratni zločin svojstven nekim drugim narodima, ali ne i našem, pa i Šešeljeva presuda može da našteti takvoj slici. Politika vlasti je, očito, da se o tim ratnim dešavanjima, kao i o samim presudama za ratne zločine, malo i tiho priča, a ako se priča sve se svodi na relativizaciju. Takva politika je veoma pogrešna i šteti interesima naše države.

*Ukoliko do radikalskog mitinga u Hrtkovcima ipak dođe, kakva će biti reakcija Lige socijaldemokrata Vojvodine?


- LSV je oduvek branila Vojvođane. Bilo je tako i 1992.godine kada smo u Hrtkovcima branili naše komšije, tako će biti i 2018.godine. Još pre 26 godina smo parolom jasno poručili ”Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo”. Mi smo uvek bili jasni. Protiv fašizma i šovinizma ćemo se uvek snažno boriti!

*LSV će ovog leta proslaviti 28 godina postojanja. Da li imate utisak da je boriti se protiv fašizma i šovinizma u političkom životu Srbije jednako važno (i zahtevno) koliko i pre 20 i više godina?

- Ta borba će još dugo trajati. Mi smo prepoznati kao partija koja baštini tekovine antifašističke borbe. Ne dozvoljavamo relativizaciju događaja u Drugom svetskom ratu, ali i ratovima devedesetih godina. Stvari smo oduvek nazivali pravim imenima i to ćemo i nastaviti. Fašista je fašista i tu nema izmišljanja nekih novih izraza. Još snažnije ćemo se boriti za to da država počne da radi svoj posao i da počne da kažnjava fašiste i ekstremiste. Srbija neće biti normalna država, a društvo u njoj neće biti zdravo, dok se ne raskrsti sa tolerisanjem protivustavnog i protizakonitog ponašanja pojedinaca na javnoj sceni.

*Kada će Narodna Skupština Republike Srbije zaista i početi da liči na telo koje po svojoj definiciji jeste?

- Videli smo šta se u Skupštini dešavalo. Šešelj seje mržnju, poslanici se smeju, gaze se zastave, ljudi vređaju… Na sve to predsednica Narodne Skupštine kaže da ne zna kako da kazni Šešelja. Neverovatno. Za početak administrativni odbor mora postpupiti po Zakonu o izboru narodnih poslanika i oduzeti mandat narodnom poslaniku koji je osuđen na deset godina zatvora. Koliko vidimo za tako nešto nema spremnosti. Očito je da je mnogima u interesu da Srbija ostane zaglavljena u ovoj mutnoj bari u kojoj oni očito lakše prolitički žive. Naravno, sa ovim se ne treba miriti i borba za zdravu državu se mora nastaviti!

(BILS, 23.04.2018)
Iz medija | Nedelja, 23. 06. 2019. | Komentara: 0

Srbija je u metastazi centralističkog odlučivanja iz Beograda

Bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti. A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagledivim posledicama.
Ovo u intervjuu za Blic kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Iz medija | Nedelja, 16. 06. 2019. | Komentara: 0

Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

"Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića istoričar Milivoj Bešlin.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook