Rekonstrukcija vlade, pa razgovor o Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 04. 03. 2011. | Komentara: 0

Rekonstrukcija vlade, pa razgovor o Vojvodini

NOVI SAD /BEOGRAD - Ne odustajemo od obeštećenja Vojvodini zbog prodaje NIS (Naftagasa) po nerealno niskoj ceni. Takođe, insistiramo da se Pokrajini vrati sva imovina koja joj je oduzeta posle Miloševićevog puča 1988. godine.

Želimo da odmah posle rekonstrukcije Vlade Srbije razgovaramo s premijerom i našim koalicionim partnerima i iznesemo im naše predloge kako bi zakoni o imovini i finansiranju Pokrajine trebalo da izgledaju " ističe u razgovoru za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Da li će zbog problema u vladajućoj koaliciji biti otežano donošenje ključnih političkih odluka neophodnih za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU?
- Vreme će pokazati da li će novonastala kriza biti prevaziđena. Lično mislim i nadam se da ima dovoljno odgovornosti u svim političkim partijama vladajuće koalicije da se interesi građana i države, kao i obaveze koje su preuzete, stave u prvi plan. Ako se ovaj princip definiše kao dominantan oblik funkcionisanja, siguran sam da će koalicija biti efikasna i da će sve političke odluke biti donete na vreme i s konsenzusom. Nadam se da neće biti opstrukcije rada vlade, jer to direktno usporava evropske integracije Srbije.
 
Zašto je neophodno da LSV pokreće pitanje donošenja zakona o imovini i finansiranju Vojvodine, kada je Vlada Srbije u Akcionom planu za status kandidata utvrdila te zakone kao prioritetne?
- Donošenje ovih zakona je od velikog interesa za Vojvodinu i nije svejedno da li će oni biti usvojeni početkom ili krajem ove godine. Naročito što se s njihovim donošenjem kasni već više od godinu dana. LSV je spremna da se direktno uključi u izradu ovih zakona i tako pomogne ukupnim naporima da se Akcioni plan ispuni, s jedne strane, a s druge strane da omogućimo da Vojvodina konačno počne da konzumira autonomiju koja je definisana Ustavom Srbije, zakonima i Statutom AP Vojvodine. Zbog toga i mislimo da je veoma važno da odmah posle rekonstrukcije Vlade Srbije razgovaramo s premijerom i našim koalicionim partnerima i iznesemo im naše stavove i predloge kako bi ovi zakoni trebalo da izgledaju.
 
Koliko se vaša zamisao o tim zakonima razlikuje od drugih predloga?
- LSV smatra da se Vojvodini mora vratiti sva ona imovina koja joj je oduzeta posle Miloševićevog puča 1988. godine. To podrazumeva sve ono čime današnja vojvođanska administracija upravlja, ali i vlasništvo nad onim velikim sistemima na koje Vlada Vojvodine danas nema uticaja, a koji su bili deo vojvođanske imovine, kao što su putevi, železnice, PTT, telekom, elektroprivreda, lutrija.
 
Nedavno ste upozorili da se "crtanjem raznih mapa u nacionalističkim predlozima regionalizacije Srbije, brutalno prekraja teritorija AP Vojvodine". Ko to radi i s kojim ciljem?
- Ideološka matrica koju slede ekstremno desničarske grupe i pojedinci, i koja je bila podloga ratnohuškačke i ekspanzionističke politike krajem 20. veka, posle svih poraza i zala koje je nanela sopstvenom narodu sada pokušava da se iznova igra crtanja granica i time naruši Ustavom definisane odnose u Republici Srbiji. Osnovna ideja je da se Vojvodina uništi i obesmisli kao politička, ekonomska i istorijska celina. Očigledno je da ovoj školi mišljenja smeta Vojvodina kao multietnička, multikonfesionalna i višejezička regija, a iza ovih pokušaja da se naruši teritorija Vojvodine je u stvari namera da se uništi ili minimizira mogućnost postojanja prava na različitost u Srbiji. Kao što tako nešto nismo dozvolili devedesetih, nećemo dozvoliti ni sada.

(Danas, 04. 03. 2011.)



Iz medija | Petak, 19. 11. 2021. | Komentara: 0

Nenad Čanak: Smrt fašizmu, sloboda narodu

Naš pozdrav bio je i ostaje: Smrt fašizmu, sloboda narodu! Kaže ovo za Radiosarajevo.ba lider socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak nakon što je u četvrtak ujutro na zgradi u centru Novog Sada u kojoj je sjedište ove stranke osvanuo transparent na kojem piše „Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid“.
Iz medija | Petak, 12. 11. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me što ratni zločinci žive u mom Novom Sadu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za sarajevski portal Hayat.ba da, u pogledu suočavanja s prošlošću, ali I boljeg života za sve, napretka neće biti dok umesto onih, koji su na vlasti, ne dođu bolji od njih.
Iz medija | Utorak, 02. 11. 2021. | Komentara: 0

Nacionalisti uzimaju narode za taoce

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da sadašnja situacija u Bosni i Hercegovini nije opasna kao u vreme izbijanja rata devedesetih, ali da je ona posledica tih ratova sa prostora bivše Jugoslavije. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook