Sedlarević: Svi su svesni neophodnosti promena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 18. 09. 2014. | Komentara: 0

Sedlarević: Svi su svesni neophodnosti promena

NOVI SAD – Zamenica šefa poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je sinoć da skupštinska većina postoji i da je ona stabilna. 

LSV

- Ja lično smatram da većina nije upitna s obzirom da od sednice do sednice, svi željni senzacionalizma, potežu pitanje skupštinske većine, a mi na svakoj sednici pokazujemo da skupštinska većina postoji i da je ona stabilna. Cifre su tu neumoljive: DS ima 49 poslanika u svom poslaničkom klubu, LSV  - 10, SVM ima sedam i to je sadašnja vladajuća koalicija. Ako na taj broj dodamo još i pet poslanika NDS, to je već cifra koja garantuje neku stabilnu većinu. E sad, šta može da se desi u nekoj skoroj budućnosti to, zaista, ni vi ni ja u ovom momentu ne možemo da predvidimo, i da li će neko od koalicionih partnera da poželi da promeni stranu i da ne da više podršku vladajućoj koaliciji to zaista ne mogu u ovom momentu da vam kažem – istakla je Sedlarevićeva u emisiji „Otvoreni ekran“ na televiziji Kanal 9.

Serija razgovora

Ona je napomenula i da su svi svesni neophodnosti promena u pokrajinskoj administraciji, jer situacija 2012. i 2014. godine nije ista, zbog čega je Liga još pre nekoliko meseci započela seriju razgovora sa Demokratskom strankom i Novom demokratskom strankom. Na te pregovore je pozvan i SVM jer su DS, SVM i LSV od 2000. godine tradicionalni koalicioni partneri, ukazala je Maja Sedlarević i dodala da je Ištvan Pastor bio na prvom, inicijalnom sastanku i da je tada rekao da je zadovoljan onim što je kao deo odgovornosti prihvatio SVM i da će sve što se dogovore DS, LSV i NDS kao eventualno novi koalicioni partner, on prihvatiti.

- Tokom leta je predsednik SVM u nekoliko navrata imao sastanke sa premijerom Srbije i predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem i kroz te njihove razgovore se javila ideja o mogućnosti forimranja tzv. koncentracione vlade. On je to preko leta nekoliko puta najavljivao i konačno je došao momenat kad je poželeo da realizuje početak razgovora na temu koncentracione vlade. Kako smo u više navrata rekli, mi smo raspoloženi za razgovor sa svima koji žele da reše trenutnu situaciju pokrajinske adinistracije i Vojvodine. Ideja koncentracione vlade, što se tiče Lige, je nešto o čemu možemo da razgovaramo kada budemo znali kakav je koncept te vlade, kakav je program i šta je Pastor zamislio sa tom idejom – istakla je ona i dodala da je smisao koncentracione vlade da u njoj učestvuju svi, a da smo svedoci da DS, koja je najveći koalicioni partner u sadašnjoj koaliciji, neće ni da razgovara o tome. Tako da je koncentraciona vlada samo u teoriji moguća, zaključila je poslanica LSV.

Koliko su partneri u vladi zadovoljni njenim radom

Komentarišući konstataciju Igora Mirovića da je Pokrajinska vlada pala, Maja Sedlarević je napomenula da Vlada definitivno nije pala do momenta kada ne bude imala većinsku podršku. Ona je istakla da je za 23. septembar zakazana sledeća sednica Skupštine AP Vojvodine, sa vrlo važnim tačkama dnevnog reda i svi ćemo biti u prilici da vidimo da li vlada ima ili nema podršku. Drugo je pitanje koliko su partneri u okviru vladajuće koalicije zadovoljni radom vlade, odnosno koliko su sve stranke zastupljene u Skupštini AP Vojvodine zadovoljne radom vlade, dodala je.

- Da smo u potpunosti zadovoljni radom vlade, mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine ne bismo uopšte ni započinjali pregovore o rekonstrukciji, a zaista postoji potreba za tim – napomenula je ona, dodavši da do redovnih pokrajinskih izbora, koji će biti na proleće 2016. godine postoji još mnogo bitnih stvari koje treba da se urade i upravo zbog toga je važno da se podvuče crta i da se koalicioni partneri dogovore.

Pastorova izjava nesmotrena

Kada je u pitanju nedolazak predstavnika LSV na sastanak koji je inicirao predsednik Skupštine AP Vojvodine, Sedlarevićeva je istakla da je Liga pismeno odgovorila na Pastorov pismeni poziv koji je uputio predsedniku stranke, da on nije u mogućnosti da dođe, te da je u odgovoru navedeno i da su ligaši raspoloženi za razgovore u nekom drugom terminu i zamolili ga da dostavi predlog zaključaka i dnevni red da bi mogli da se pripreme za sastavnak.

- Razgovor o budućnosti pokrajinske vlade ili pokrajinske administracije je suviše važna tema da na taj sastanaka ijedna stranka dođe nepripremljena. LSV će u budućnosti razgovarati sa svakom strankom koja je spremna da razgovara o programu i o tačkama koje smo mi zacrtali kao osnovu onoga što ćemo staviti kao uslov bilo kome da razgovaramo o budućnosti Vojvodine – navela je poslanica LSV.

Maja Sedlarević je napomenula i da je iznenađena Pastorovom reakcijom na nedolazak predstavnika Lige, DS-a i NDS-a na sastanak, te da želi da veruje da je takva izjava data nesmotreno, nepažljivo, u nekom momentu afekta. 

- Predsednik parlamenta je prvo i pre svega predsatavnik svih građanki i građana i može samo da bude prvi među jednakima. A ako smo jednaki, onda ne smemo da se delimo ni po jednoj osnovi i ja kao građanka Vojvodine i kao osoba koja se nikada nije izjašnjavala ni nacionalno ni verski, smatram da neko ko je predsednik najvišeg predstavničkog tela AP Vojvodine ne sme sebi da dozvoli takve izjave. I zaista mi je izuzetno žao i nadam se da je to bila samo slučajnost – zaključila je.

(BILSV, 18.09.2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook