Situacija u Pokrajini mora biti raspetljana u septembru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 30. 08. 2014. | Komentara: 0

Situacija u Pokrajini mora biti raspetljana u septembru

BEOGRAD – Situacija u pokrajinskoj administraciji je komplikovana sa tendencijom pogoršanja, a uzrok tome je, sukob DS-a i NDS-a, s jedne strane i to, što posle razgovora SNS-a i SVM-a, mi više ne znamo da li je SVM deo većine u Vojvodini, ili sa SNS-om radi na formiranju nove većine, kaže zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

On u intervjuu za „Politiku“ naglašava da ovaj Gordijev čvor mora biti raspetljan u septembru i navodi da su izbori poslednja mogućnost. 

Dokle se stiglo, da li je rešenje na pomolu?
- Demokratska stranka, Nova demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine su obavile prvi, tehnički, krug razgovora, koji treba da potvrde stranački organi, i nadam se da će ih potvrditi. Stav LSV-a je da probamo da sa tradicionalnim partnerima formiramo većinu, ali nećemo odustati od naših programskih načela.

DS vam je ponudila principe za koje ste vi rekli da je prepisan vaš program...
- Tako je. Oni su prepisali naš dugogodišnji program, što je dobar pomak i super stvar ako imate većinu u parlamentu. Upozoravam i na činjenicu da pokrajinska administracija, koju god većinu da ima, mora da sarađuje sa republičkom, naročito oko ključnih zakona, kao što su oni o nadležnostima i finansiranju Vojvodine, jer SNS ima nedvosmislenu većinu u Skupštini Srbije. Raduju me izjave SNS-a, mada su bile stidljive, da su oni spremni da sarađuju sa DS-om, jer to govori da oni imaju svest o neophodnosti saradnje, iako se politički ne slažemo. Očekujem da će i DS ublažiti svoj stav, jer ne vidim razlog da se ne sarađuje na pomenutim zakonima, kad je DS, zajedno sa SNS i SVM, doneo Statut Vojvodine, koji je istorijski falsifikat.

Jeste li razgovarali o toj saradnji, da li je Bojan Pajtić spreman za to?
- To će biti deo druge faze razgovora.

Optužuju vas da stalno imate neke primedbe, zato što se tajno dogovarate sa SNS-om?
- Kada smo imali interes da sarađujemo sa SNS-om, kao u slučaju izbornog zakona, mi smo javno sarađivali. Ne krijemo i ni na koji način nismo krili da smo spremni da razgovaramo sa SNS-om, ali prvo i pre svega pokušaćemo sa demokratama da sačuvamo većinu. Ono što sada sada govorimo o DS-u, govorili smo i pre godinu, dve dana. Sada je samo drugačije to što smo mi na republičkim izborima ove godine dobili više glasova u Vojvodini od DS-a, kao i to što su se odnosi u DS-u drastično promenili, pa DS više nema uticaj kakav je imao i mora da se prilagođava stavovima LSV-a. Mi smo svesni da članovi DS-a nisu odjednom progledali i shvatili da je Liga sve ove godine bila u pravu, nego da DS na neki način zavisi od LSV-a i zbog toga se prilagođava nama.

Verujete da će DS sada da sprovodi promovisane principe, mada niko nije primetio da je DS, za sve godine vlasti, tako nešto pokušao da sprovede?
- Ni ja nisam primetio da su hteli da sprovode principe, koji su deo našeg programa. Ali, videćemo već na prvoj sednici Skupštine Vojvodine, pošto ćemo mi predložiti dve tačke dnevnog reda. Jedna je o NIS-u, koja je do sada 30 puta skidana sa dnevnog reda, a druga je pitanje neophodnosti promene ustavnopravnog položaja Vojvodine, koje smo nebrojeno puta pokretali. Tim glasanjem će pokazati da li su njihovi predlozi marketing, ili su spremni i da delaju na taj način.

Postoje priče i da se traži da Pajtić ne bude predsednik pokrajinske vlade?
- To su kadrovska pitanja o kojima ćemo razgovarati ako postignemo dogovor oko političkih principa.

Posle svih ovih razgovora, šta je bliže – dogovor, ili izbori?
- Ligi u ovom momentu najviše odgovaraju izbori, jer ćemo na njima imati, za nas, najbolji rezultat, ali želimo da se ponašamo odgovorno, jer izbori nisu dobri ni za vojvođansku administraciju, a ni za građane Vojvodine, zbog toga činimo sve da ih izbegnemo. Naša prva želja jeste dogovor sa koalicionim partnerom i da to sprovedemo. Ukoliko dogovor nije moguć, druga stvar bi bila da se pronađe neko moguće rešenje, a treće su izbori. 

Prihvatljiva vam je koncentraciona vlada?
- Koncentraciona vlada, prema mom poznavanju političke teorije, formira se u državama,  na nacionalnom nivou. Vojvodina još nije došla na taj nivo, a nadam se i da neće, ali vlada u kojoj bi svi mogli da sarađuju po pojedinim pitanjima je jedino moguće rešenje. Tu postoji milion tehničkih kombinacija, a LSV je spreman da učestvuje u onima, koje garantuju sprovođenje njegovog programa.

 (BILSV, 30.08.2014)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook