Skupština je sedam puta raspravljala o Kosovu, a nikada o Vojvodini

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Subota, 16. 02. 2019. | Komentara: 0

Skupština je sedam puta raspravljala o Kosovu, a nikada o Vojvodini

BEOGRAD - Svako zviždanje vlasti se u javnosti prihvata sa oduševljenjem, a zaboravljaju se biografije onih koji su se, navodno, na taj način suprostavili predstavnicima vlasti, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući u Jutarnjem programu Prve TV komentarišući jučerašnje postupke pokreta SNP Naši. Kako kaže, zviždanje premijerki Srbije Ani Brnabić na ceremoniji na Dana državnosti nije način za suprostavljanje vlasti.

LSV

- Bojkot i neučestvovanje u radu skupštine su dve različite stvari. Bojkot bi značio izlaženje iz parlamenta, vraćanje mandata, rušenje legitimiteta skupštine i traženje novog sastava iste. A ovo sedenje u parlamentu, ali neulaženje u salu, primanje plate dok istovremeno drže konferencije u holu skupštine, nije bojkot – rekao je Čanak odgovarajući na pitanje da li će se LSV pridružiti bojkotu Narodne skupštine Republike Srbije od strane opozicije.

Prema njegovim rečima, on ima obavezu prema biračima da nastavi da učestvuje u radu onoga za šta se ceo život zalaže, a to su pre svega evropske integracije.

-  Predsedavajući sam skupštinskog Odbora za evrointegracije i zamislite kako bi to izgledalo da se nepojavljujem na sednicama istog, zato što nisam zadovoljan dnevnim redom. U Srbiji je podeljena politička scena na vlast i oni koji nisu vlast, a od te „nevlasti“ se pokušava napraviti jedna homogena grupacija koja ima zajednički interes. Naravno da bi interes svih u zemlji trebalo da bude da imamo državu prava, slobodne medije, stabilnu ekonomiju, zaštićena ljudska prava... i to nije problem, ali ono gde jeste, to su metoda kako doći do toga. Ja lično nisam spreman da podržim demonstracije na kojima su kolovođe iz organizacije Dveri – ukazao je lider LSV na pitanje šta je u Srbiji opozicija.

On je upitao i da li će ga „vikanje u kameru“ o seksualnom opredeljenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića napraviti opozicijom, ali i podsetio da je upravo LSV otvorila jedno od bitnih pitanja za građane u Novom Sadu.

- Opozicija bi trebalo da otvara pitanja o problemima koje vlast pokušava da sakrije od očiju javnosti. Upravo smo mi to uradili sa izgradnjom tržnog centra „Promenada“, iako smo u komunalnoj koaliciji sa SNS u Novom Sadu. – istakao je Čanak. 

Kako kaže, to je urađeno zato što je normalna stvar: postaviti pitanje, jer nosite odgovornost prema građanima i to nema mnogo veze sa podelom na vlast ili „nevlast“. Čanak je ponovio i da LSV nije na vlasti ni u republici, kao ni u pokrajini te da nije glasala ni za jedan budžet ili predlog koji im se nije svideo.

Predsednik LSV je ukazao i da Srbija nije demokratična država, a to se ogleda u vidu „Pandorine kutije zvane pravosuđe i službe bezbednosti“. On je ponovio i da je lično učestvovao na sedam sednica skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, ali nijednoj o AP Vojvodini.

- Jako važno pitanje koje se mora postaviti u skupštini je kako to da je AP Vojvodina, od najrazvijenijeg dela SFR Jugoslavije postala najnerazvijeniji deo Srbije. A transparent „Ako ode Kosovo ode i Vojvodina“ je potpuno koještarija, jer je Kosovo je nastalo kao pokušaj da se reši albansko nacionalno pitanje na Balkanu, a Vojvodina je sa svojim stanovništvom i svojom teritorijom ušla u sastav Srbije – zaključio je Čanak.

(SzILSV, 16.02.2019)   Iz medija | Ponedeljak, 09. 09. 2019. | Komentara: 0

Ako želimo da Vučić ode, moramo ga pobediti na izborima

Naravno da ne postoje fer uslovi za izbore, mišljenja je Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, tokom razgovora za Danas o tome zbog čega lider LSV smatra da bi umesto bojkota trebalo pozvati građane da izađu na birališta.
Iz medija | Sreda, 04. 09. 2019. | Komentara: 0

Potrebno je hitno promeniti izborni zakon

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da sumnja da su motivi za odluku dela opozicije o bojkotu narednih parlamentarnih izbori - časni. On je poručio da niti je SzS novi DOS, niti je Vučić Milošević, kao i da je sada 2019, a ne devedeseta ili dvehiljadita godina.
Iz medija | Ponedeljak, 02. 09. 2019. | Komentara: 0

Rusija se neće lako odreći uporišta u Crnoj Gori

Balkan je uvek bio mesto sukobljavanja interesa, a veliki uticaj EU na Balkanu je doveo do sužavanja prostora Rusiji da ima svoje uporište na tom prostoru. Ona se tih uporišta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i delimično u Severnoj Makedoniji bez (nadajmo se samo političke) borbe neće lako odreći - rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za crnogorski list Pobjeda. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook