Skupština je sedam puta raspravljala o Kosovu, a nikada o Vojvodini

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Subota, 16. 02. 2019. | Komentara: 0

Skupština je sedam puta raspravljala o Kosovu, a nikada o Vojvodini

BEOGRAD - Svako zviždanje vlasti se u javnosti prihvata sa oduševljenjem, a zaboravljaju se biografije onih koji su se, navodno, na taj način suprostavili predstavnicima vlasti, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući u Jutarnjem programu Prve TV komentarišući jučerašnje postupke pokreta SNP Naši. Kako kaže, zviždanje premijerki Srbije Ani Brnabić na ceremoniji na Dana državnosti nije način za suprostavljanje vlasti.

LSV

- Bojkot i neučestvovanje u radu skupštine su dve različite stvari. Bojkot bi značio izlaženje iz parlamenta, vraćanje mandata, rušenje legitimiteta skupštine i traženje novog sastava iste. A ovo sedenje u parlamentu, ali neulaženje u salu, primanje plate dok istovremeno drže konferencije u holu skupštine, nije bojkot – rekao je Čanak odgovarajući na pitanje da li će se LSV pridružiti bojkotu Narodne skupštine Republike Srbije od strane opozicije.

Prema njegovim rečima, on ima obavezu prema biračima da nastavi da učestvuje u radu onoga za šta se ceo život zalaže, a to su pre svega evropske integracije.

-  Predsedavajući sam skupštinskog Odbora za evrointegracije i zamislite kako bi to izgledalo da se nepojavljujem na sednicama istog, zato što nisam zadovoljan dnevnim redom. U Srbiji je podeljena politička scena na vlast i oni koji nisu vlast, a od te „nevlasti“ se pokušava napraviti jedna homogena grupacija koja ima zajednički interes. Naravno da bi interes svih u zemlji trebalo da bude da imamo državu prava, slobodne medije, stabilnu ekonomiju, zaštićena ljudska prava... i to nije problem, ali ono gde jeste, to su metoda kako doći do toga. Ja lično nisam spreman da podržim demonstracije na kojima su kolovođe iz organizacije Dveri – ukazao je lider LSV na pitanje šta je u Srbiji opozicija.

On je upitao i da li će ga „vikanje u kameru“ o seksualnom opredeljenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića napraviti opozicijom, ali i podsetio da je upravo LSV otvorila jedno od bitnih pitanja za građane u Novom Sadu.

- Opozicija bi trebalo da otvara pitanja o problemima koje vlast pokušava da sakrije od očiju javnosti. Upravo smo mi to uradili sa izgradnjom tržnog centra „Promenada“, iako smo u komunalnoj koaliciji sa SNS u Novom Sadu. – istakao je Čanak. 

Kako kaže, to je urađeno zato što je normalna stvar: postaviti pitanje, jer nosite odgovornost prema građanima i to nema mnogo veze sa podelom na vlast ili „nevlast“. Čanak je ponovio i da LSV nije na vlasti ni u republici, kao ni u pokrajini te da nije glasala ni za jedan budžet ili predlog koji im se nije svideo.

Predsednik LSV je ukazao i da Srbija nije demokratična država, a to se ogleda u vidu „Pandorine kutije zvane pravosuđe i službe bezbednosti“. On je ponovio i da je lično učestvovao na sedam sednica skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, ali nijednoj o AP Vojvodini.

- Jako važno pitanje koje se mora postaviti u skupštini je kako to da je AP Vojvodina, od najrazvijenijeg dela SFR Jugoslavije postala najnerazvijeniji deo Srbije. A transparent „Ako ode Kosovo ode i Vojvodina“ je potpuno koještarija, jer je Kosovo je nastalo kao pokušaj da se reši albansko nacionalno pitanje na Balkanu, a Vojvodina je sa svojim stanovništvom i svojom teritorijom ušla u sastav Srbije – zaključio je Čanak.

(SzILSV, 16.02.2019)   Iz medija | Subota, 22. 02. 2020. | Komentara: 0

Vreme je za izbore

Ako želimo da razvijamo demokratiju, moramo biti svesni da jedino borba na izborima i u parlamentu može i sme da ukloni režim koji nam ne odgovara, a posle pobede na izborima, kad god se ona desila, imaćemo puno posla da izgradimo bolju Srbiju. Za sada je samo jedno jasno - alternativa izborima može biti samo ulično nasilje ili oružana borba. Da li smo spremni da građanima Srbije kažemo istinu?! - pita generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u autorskom tekstu za nedeljnik „Vreme“.
Iz medija | Četvrtak, 20. 02. 2020. | Komentara: 0

Velikom broju građana Srbije je dosta nacionalizma i ekonomskog poniranja, oni su uglavnom za Evropski blok

Po aktivnostima Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i intenzivnoj kampanji Vojvođanskog fronta, koji već mesecima organizuje tribine po Vojvodini, može se pretpostaviti da će Vojvođanski front izaći na predstojeće izbore, navodi Novi magazin. Kako ističu, bile su zapažene i izjave rukovodilaca LSV-a da je matematički dokazano da se bojkotom izbora Srpskoj naprednoj stranci daje mnogo veća vlast nego što bi ta stranka dobila kada bi ljudi izašli na izbore. Zbog svega toga pitanje za generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša jeste da li sve to zajedno znači da je LSV doneo odluku o izlasku na izbore. 
Iz medija | Ponedeljak, 17. 02. 2020. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook