Što pre do nove vlade

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 23. 05. 2012. | Komentara: 0

Što pre do nove vlade

BEOGRAD – Obaveza koalicije “Izbor za bolji život - Boris Tadić”, u kojoj je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, jeste da sa strankama koje su činile prethodnu vladu što pre formira novu - izjavila je za "Blic" portparolka LSV Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

- Nova vlada osim borbe protiv korupcije, kriminala, jasnog nastavka puta ka  evrointegracijama, moraće da radi na povećanju broja zaposlenih uz očuvanje postojećih radnih mesta.
 
Hoćete li kohabitirati sa predsednikom republike?
- LSV sa Tomislavom Nikolićem, bez obzira na kojoj je funkciji, neće imati nikakav kohabitacioni odnos. Znamo šta su on i Vojislav Šešelj za protekle 22 godine radili i govorili i dokle je Srbiju i Vojvodinu taj njihov, nazovi, rad doveo. Sa njim i njegovom strankom ćemo saradivati kao i do sada, to znači - nikoliko. Kada je u pitanju saradnja između državnih institucija, to je Ustavom regulisano pa će Nikolić morati da kohabitira sa republičkim parlamentom i vladom. U ispunjavanju njegovih ustavnih obaveza ne može da se sumnja pošto se radi o obrazovanom čoveku koji je uz rad studirao čak dva fakulteta. Na jednom je dogurao do polovine, a drugi je uspeo da završi.
 
Inicirali ste da vam sadašnji predsednik objasni kako se obrazovao, hoćete li istrajati da se sazna kako je magistrirao?
- Jedina tema na koju je Liga spremna sa Nikolićem da saraduje je da objasni kako je studirao. Trudićemo se da javnost sazna koliko je, studirajući uz rad, dnevno najviše ispita položio. Očekujemo da on to umesto nas kaže, u suprotnom, ako je zaboravio ih ako mu bude nezgodno, mi ćemo to umesto njega saopštiti.
 
Dokle su stigli razgovori o formiranju pokrajinske vlade i lokalnih samouprava?
- Vojvođanska vlada, pošto stranke vladajuće koalicije imaju dvoterćinsku većinu u pokrajinskom parlamentu, može već sutra da se formira. Sličan odnos je u novosadskom parlamentu. Razlika je jedino u tome što će vladajuću većinu u Novom Sadu umesto URS-a, koji nije dobio poverenje glasača, činiti SPS.
 
Sve su prisutnije tvrdnje da ste kao kandidatkinja za gladonačelnicu Novog Sada umesto te funkcije spremni da se odreknete za položaj predsednice pokrajinskog parlamenta.
- Liga je jedina stranka vladajuće koalicije koja je na izborima duplirala glasove. To je obavezuje da ne odstupi od predizbornih obećanja i ne pristane na pogodbe i trampu funkcija. Uostalom, LSV-u kao drugoj stranci po snazi u vladajućoj koaliciji sleduje funkcija predsed-nika pokrajinske skupštine, a DS funkcija pokrajinskog premijera.

(BILSV, 23. 05. 2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook