Sve građanske stranke da sednu za isti sto

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 01. 02. 2014. | Komentara: 0

Sve građanske stranke da sednu za isti sto

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da se, osim spekulacija u medijima o okupljanju takozvanog demokratskog fronta, ne zna ništa više o tome.

LSV

- Niti je bilo konkretnih razgovora, niti smo od nekoga dobili poziv za sastanak – rekao je on u razgovoru za Politiku.

Međutim, ligaši smatraju da su sve stranke koje predstavljaju građanski blok i veruju u isti sistem vrednosti dužne da bar pokušaju da sednu za isti sto i da pokušaju da razgovaraju o formiranju jednog jakog građanskog bloka.

- Ne dajemo mi ideje ni kako će se taj blok zvati, niti kako on treba da bude formiran; može da bude neka koalicija, ali mislim da moramo da ponudimo jedinstveni odgovor činjenici da je SNS kao partija desnog centra jača nego što je ikada bila ijedna stranka desnog centra u Srbiji – ističe Kostreš.

Kampanja je kratka, a vi još niste ni počeli.
- Svestan sam da vreme nije faktor koji je na našoj strani. Pa, evo, ja ih sve sa stranica „Politike“ pozivam da održimo sastanak. Da li ćemo se dogovoriti ili ne, to sad zavisi od mnogo faktora, ali da ne možemo ni da sednemo za isti sto, to bi moglo da bude veliki problem i teško možemo da objasnimo građanskoj Srbiji da njeni predstavnici ne mogu da sednu da razgovaraju.

I sam Boris Tadić je izjavio da još nije odlučio da li će učestvovati u tim razgovorima?
- Poštujem Borisa Tadića, a da li će učestvovati na ovim izborima, stvar je njegove odluke.

Koga biste želeli da vidite za tim stolom?
- LSV je spremna da razgovara sa svima. LDP nam je negde blizak stavovima. Drugi nam nisu daleki, ali sa LDP-om smo najduže razgovarali. Mislimo da bismo svi zajedno, mi koji pripadamo građanskoj opciji, mogli da sednemo i da napravimo zajedničku platformu koja bi mogla dati odgovor na mnoga pitanja koja sada muče građanke i građane Srbije, one koji nisu opredeljeni za nacionalnu politiku koja je trenutno na vlasti.

Znači isključujete bilo kakvu mogućnost uključivanja u front koji predvode naprednjaci?
- Isključujem.

A sa Draganom Đilasom?
- Dosta su narušeni odnosi između nas i DS-a, ali ne odbijamo razgovore sa njima. Ipak, ja o tom pitanju nisam baš optimista.

Najavljujete li to raskidanje koalicije sa DS-om u pokrajini i promenu vlasti u pokrajini, ukoliko SNS pobedi na parlamentarnim izborima?
- Rekao sam da bi, ako naprednjaci osvoje najveći broj glasova, bilo pristojno da se razmisli o tome da li naša koalicija ima legitimitet ili nema. Nismo rekli da ćemo glasati za Pajtićevo rušenje.

Ali osporavanje legitimiteta sa vaše strane to najavljuje?
- Da sam ja predsednik vojvođanske vlade i da izgubim izbore na republičkim izborima u Vojvodini, razmišljao bih o mogućnosti da se raspišu vanredni pokrajinski izbori. Pitanje je da li će se to desiti ili ne. Prvo, naprednjaci treba da pobede u Vojvodini, onda Pajtić treba da razmisli o tome šta će. Mi ga nećemo rušiti. Ali, moralno je da se, kad izgubiš izbore, zamisliš i kažeš: „Hajde da vidimo da li sam ja pogrešio ili nisam?“.

(BILSV, 01.02.2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook