U razgovorima moramo krenuti od tema koje nas spajaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 04. 07. 2014. | Komentara: 0

U razgovorima moramo krenuti od tema koje nas spajaju

NOVI SAD - Nesporazumi među strankama vladajuće koalicije u Vojvodini su duboki i višegodišnji. Nisam optimista.

LSV

Svesni smo i da se bez dogovora sa SNS u ovom trenutku ne može postići pomak po suštinskim pitanjima, a to je promena Ustava Srbije, rekao je u intervjuu za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ima li šanse da se obavi rekonstrukcija Pokrajinske vlade pre godišnjih odmora? Ištvan Pastor kaže da nema i da će promene uslediti tek na jesen.


- Ne bih davao vremenske odrednice iz prostog razloga što su teme o kojima razgovaramo komplikovane, a nesporazumi su duboki i višegodišnji. Postoji ideja da se to uradi što pre, ali u ovom momentu ne bih mogao da budem optimista. Teško je predvideti u kom pravcu će ići razgovori i da li će oni uroditi plodom.
 
Niste tako pesimistično zvučali pre desetak dana. Tvrdili ste da će se rekonstrukcija obaviti sa DS. Šta se dogodilo u međuvremenu?
 
- Optimizam je postojao zato što smo došli do saglasnosti da bez direktnih razgovora i otvaranja problema nećemo nigde stići. Imamo načelne dogovore o tome da su nužni promena ustavno-pravnog položaja Vojvodine i decentralizacija Srbije. Taj naš stav su prihvatili i DS i SVM. Potrebni su i zakon o finansiranju Pokrajine i promene Zakona o javnoj svojini.
 
Zar adresa za takav dogovor nije na republičkom nivou, odnosno sa SNS?

 
- Da bi se postigao dogovor, mora se od negde krenuti. Naravno da bez dogovora sa SNS o ovim promenama nema reči. Ne bežimo od razgovora sa naprednjacima, a i pokazali smo kod promene izbornog sistema u Vojvodini da smo spremni da organizujemo većinu na drugačiji način. Bez dogovora sa SNS u ovom trenutku se ne može postići pomak po suštinskim pitanjima.
 
Kako ćete sa SNS o tome da razgovarate ako im se sada zamerite prilikom rekonstrukcije vlasti u Pokrajini?

 
- Konstituisanje pokrajinske administracije može da bude i ovako i onako. Mislim da će i DS i SNS morati malo da stanu na loptu. Pored te isključivosti - nećemo jedni sa drugima, neophodno je u prvi plan staviti oko kojih stvari u interesu građana Vojvodine možemo da se dogovorimo. Nemoguće je da ne možemo da se složimo oko toga da Vojvođani treba da žive bolje. Loš Ustav je pitanje svih nas i naše budućnosti.
 
Da li to znači da i LSV smatra da je predlog SVM o vladi „nacionalnog jedinstva“ dobro rešenje?
 
- Mislim da i SVM misli na neophodnost da po određenim pitanjima svi sarađujemo. To je jedino moguće rešenje.
 
Znači, svi u rekonstruisanu vladu?
 
- Tema rekonstrukcije Pokrajinske vlade je nešto oko čega se apsolutno ne slažemo - kako bi trebalo da izgleda rekonstruisana vlada. Ako krenemo od toga, onda ništa od dogovora. Moramo krenuti od tema koje nas spajaju - kvalitet života građana Vojvodine. Ako krenemo sada da pričamo ko će biti premijer, a ko pokrajinski ministri, tu ćemo se sigurno posvađati.
 
Ima li saglasnosti o mestu pokrajinskog premijera?
 
- Nemamo saglasnost ni u okviru vladajuće koalicije, mogu da zamislim tek kako bi bilo kada je reč o eventualnom dogovoru sa opozicijom u Vojvodini. Kakav bi tu haos nastao.
 
Da li bi po vašem mišljenju Bojan Pajtić trebalo da ostane premijer?
 
- Sve što se radi može i bolje. Nama su najvažniji program i sistemska rešenja, pa tek onda pojedinci i njihov rad. Ako nemate tim, nema ni rezultata, a koalicioni odnosi su u ozbiljnoj krizi.
 
Da li Pajtić treba da ostane ili ne?
 
- Pokazaće vreme.
 
A šta je pokazalo vreme koje je proteklo?
 
- Nemam komentar.
 
Iako stalno ponavljate da vas interesuje samo program, jasno je da svi, pa i LSV, hoće da dobiju što više pozicija u vlasti.
 
- LSV neće govoriti o mestima dok se ne dogovorimo oko programa. Kada i ako se budemo dogovorili oko programa, onda ćemo da vidimo ko je za koju oblast, s obzirom na kadrove kojima raspolaže.

(BILSV, 04.07.2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook