Udruženje antifašista: Naš grad se zove Zrenjanin

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 02. 03. 2018. | Komentara: 0

Udruženje antifašista: Naš grad se zove Zrenjanin

ZRENJANIN - Udruženja antifašista Zrenjanina reagovalo je povodom odluke gradske vlasti da od Ministarstva za lokalnu samoupravu zatraži saglasnost i mišljenje o proceduri naglašavajući da se njihov grad zove i zvaće se Zrenjanin, kao i da se oštro se protive ideji o promeni naziva grada.

LSV

U pisanoj izjavi, koju je preneo i list Danas, piše i da je Zrenjanin bio mesto u kojem se dobro živelo od svoga rada, bez obzira na ime, prezime, versku ili nacionalnu pripadnost, podsećaju u ovom udruženju i kažu da tu atmosferu treba sačuvati.

– U danima kada naš grad ekonomski posrće, pada ispod republičkog proseka u svim ekonomskim parametrima, pitanje promene imena Zrenjanina je kranje nepotrebno stavljeno na dnevni red. Okupimo se oko ideje napretka, a ne ideje podela. Nađimo ono što nas povezuje, a ne ono što nas razdvaja. Iz tih razloga, ponovo snažno kažemo  ne promeni imena grada Zrenjanina – navodi zrenjaninski poslanik Aleksandar Marton, predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina.

Prema njegovom mišljenju, nedopustivo je olako poigravanje sa tekovinama antifašističke borbe.

– Narodni heroj Žarko Zrenjanin jedan je od nasvetlijih primera pokreta otpora idejama Adolfa Hitlera i njegovih sledbenika. U godinama pogroma, holokausta i apsolutne dominacije politike “krvi i tla“, Žarko Zrenjanin se hrabro borio i u toj borbi i poginuo. Najveći banatski grad imao je čast poneti njegovo slavno ime – smatra Marton.

(BILSV, 02.03.2018)



Iz medija | Nedelja, 21. 04. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: U Vojvodini nije uspeo Milošević neće ni njegovi šegrti

NOVI SAD – Vojvodina ima pravo na usvajanje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava, kaže zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš. Iako smatra da deklaracija, koju je predložila Demokratska stranka, nije savršena, Kostreš kaže da je ona za Ligu prihvatljiva, naglašavajući da je Vojvodina sastavni deo Srbije, ali da Vojvođani imaju pravo na autonomnost.
Iz medija | Nedelja, 21. 04. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina je najvažnije pitanje Srbije

NOVI SAD – Predsednik poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški izjavio je da se nakon okončanja briselskih pregovora o Kosovu u Srbiji mora otvoriti pitanje funkcionisanja vojvođanske autonomije, jer je to, ocenio je, u interesu demokratizacije društva.
Iz medija | Četvrtak, 18. 04. 2013. | Komentara: 0

Neophodna decentralizacija u kulturi

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić u intervjuu nedeljniku Vreme govori o aktuelnoj kulturnoj i medijskoj sceni u Vojvodini, u svetlu novih političkih dešavanja. Kako je navedeno,, razgovor je pokušaj da se bez buke i besa govori o nečemu što ostaje kad se buka i bes stišaju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook