URS će završiti kao JUL

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 09. 05. 2012. | Komentara: 0

URS će završiti kao JUL

BEOGRAD – Onaj ko bude postavljen za premijera Srbije moraće da preuzme odgovornost, a za to je potrebno da ima poverenje građana. Demokratska stranka ima dosta sposobnih ljudi koji u ovim teškim vremenima mogu da vode najveće sisteme, a Dragan Đilas, koji je u Beogradu ostvario odličan rezultat, primer je za to, kaže u intervjuu za “Blic” Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Nenad Čanak

Odmah posle izbora, lider SPS Ivica Dačić se proglasio budućim premijerom Srbije. Da li je za vas to prihvatljivo?
- Mogu i ja sebe da proglasim mršavim, ali treba puno rada da bi se do toga došlo. U euforičnim trenucima svako je sklon da kaže svoje želje. Razumem tu želju Ivice Dačića, a da li je to realno, ostaje nam da vidimo.

Ko će biti u sledećoj vladi Srbije?
- To je pitanje na koji nemam odgovor, jer DS kao partija sa najvećim brojem poslaničkih mandata iz sadašnje vladajuće koalicije je ona koja treba da inicira razgovore.

U kampanji ste kritikovali i LDP i URS. Izvesno je, međutim, da će se jedna od ove dve stranke naći u budućoj vladi, ukoliko njen stožer bude DS. Šta je za Srbiju bolje?
- Ne bih da kalkulišem, jer to nema veze sa mnom. Znam samo jedno - URS je pokazao da takav tip skupljanja na gomilu toliko hetegorenih ljudi, potpuno različitih biografija, jednostavno ne može da se završi drugačije, nego što se završila priča sa JUL-om. Mislim da je taj projekat u velikoj meri kompromitovao ideju regionalizma u Srbiji, koja je beskrajno važna za ukupan proces demokratizacije društva.

Na izborima u Vojvodini osvojili ste blizu 13 odsto glasova. Kako objašnjavate tako dobar rezultat?
- Već 22 godine se zalažem za iste stvari. Očigledno da u trenucima kada su pojedine opcije sa prošlih izbora pokazale svoju nedovoljnu sposobnost da se izbore sa političkim trenutkom, građani su se u jednom delu okrenuli ka LSV.

Čije glasove ste uzeli?

- DS u Vojvodini je dosta podbacila u odnosu na prošle izbore. I dalje je vodeća snaga, ali umnogome sa manjom prednošću nego ranije, na primer u Novom Sadu ili Zrenjaninu, pa i na proporcionalnim pokrajinskim izborima. Jasno se vidi opadanje i prelivanje njihovih glasova u druge stranke, ne samo LSV.

Odnos u vojvođanskoj skupštini biće nešto drugačiji i LSV će biti u značajno boljoj poziciji. Šta to menja?
- Moramo da sačekamo drugi krug većinskih izbora u Vojvodini, zbog toga što oni mogu jako da promene ovu sliku. Videćemo kako će se završiti, pa tek kada budemo prebrojali poslanike moći ćemo da razgovoramo o budućem sazivu parlamenta Vojvodine.

Šta vi očekujete od drugog kruga?

- Očekujem veoma tešku borbu jer se drugi krug održava u svetlu predsedničkih izbora, a oni su apsolutno važni. Od njih zavisi bukvalno sve - i formiranje republičke vlade i pokrajinske većine. Liga je i na prošlim i na ovim izborima među prvima podržala našeg zajedničkog kandidata Borisa Tadića i duboko sam uveren da će on imati tešku borbu u kojoj svi moramo da pomognemo. Ona se vodi za nastavak evrointegracija i reforme društva.

Ponovo poslanik

Koju funkciju ćete preuzeti posle izbora?

- Za 22 godine praktično nikada nisam preuzeo nijednu funkciju u izvršnoj vlasti. Rano je o tome govoriti, ali najverovatnije će tako biti i sad. Nikada sebe nisam video kao čoveka izvršne vlasti. Gradonačelnik sigurno neću biti. Mi smo za Novi Sad istakli svog kandidata Aleksandru Jerkov, jer smo uvereni da je ona kompetentna i poseduje osobine koje su za tu poziciju važne, a to su mladost i hrabrost. U vladi Srbije zaista ne vidim sebe. Moguće je da ću opet biti poslanik u Skupštini Srbije.

(BILSV, 09. 05. 2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook