Ustav je garant prava seksualnih manjina

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Utorak, 03. 04. 2012. | Komentara: 0

Ustav je garant prava seksualnih manjina

NOVI SAD – Uverena sam da je neophodno unaprediti prava LGBT populacije i mislim da se to može postići doslednim sprovođenjem postojećih zakona. Zakoni o zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti prilično su dobri, ali njihova primena, kao i primena Ustava Srbije, koji garantuje da su svi građani ravnopravni, ostaju prilično problematični - ističe u razgovoru za Danas Aleksandra Jerkov, funkcionerka LSV i kandidatkinja liste „Izbor za bolji život - Boris Tadić“.

Aleksandra Jerkov
 
Kako se može obezbediti sprovođenje pomenutih zakona?
- Implementacija može da se unapredi podzakonskim aktima. Iako se zna da nisu svi doneti, posebno u oblasti rodne ravnopravnosti, mislim da će ipak biti usvojeni. Istovremeno, ne treba posustajati pred pretnjama huliganskih, ekstremističkih i desničarskih organizacija.
 
Da li su institucije koje imamo dovoljne za uspešnu primenu Ustava i zakona?
- Institucije jesu sposobne da sprovode zakone, a ukoliko neke nisu, vrlo brzo moraju to da postanu. To je, pored ostalog, od velikog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.
 
U Hrvatskoj će lezbejke uskoro moći da idu na veštačku oplodnju. Šta mislite o tome? Da li LGBT populaciji treba omogućiti da se venčavaju i usvajaju decu?
- Prvo im treba obezbediti osnovna ljudska prava, kao na primer da neko ne izgubi posao samo zato što je lezbejka ili homoseksualac. Dalje, da ih niko ne prebija na ulici samo zato što sa voljenom osobom žele da se drže za ruke. Nakon toga možemo razgovarati o venčavanju i usvajanju dece. Nažalost, jako smo daleko od toga.
 
Šta mislite o održavanju Parade ponosa?
- Ustavno pravo svih građana koji plaćaju porez ovoj zemlji jeste da se okupljaju ukoliko time ne ugrožavaju prava ostalih. LSV i ja lično smo uvek podržavali organizaciju gej prajda.

(BILSV, 03. 04. 2012.)Iz medija | Ponedeljak, 23. 12. 2019. | Komentara: 0

Nikada nije osuđena ideologija koja je dovela do ratova devedesetih

Kada imate crkvene skupove sa kojih se šalju političke poruke i ultimatum državnim organima kao što je bio skup u Nikšiću potpuno je jasno da crkva kao deo čitave te političke bespravne gradnje, ili rečeno medicinskim rečnikom tih malignih izraslina na državnom telu - jasno je da se protiv toga mora boriti svim sredstvima da bi država uopšte opstala - jer će se inače pretvoriti isključivo u instrument za teror nad građanima - kaže u intervjuu za Pobjedu Nenad Čanak.
Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook