Uvođenje veronauke u škole bila greška države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 24. 02. 2012. | Komentara: 1

Uvođenje veronauke u škole bila greška države

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je da je držva napravila veliku grešku kad je omogućila uvođenje veronauke u školsku nastavu, jer smatra da je tu priliku crkva iskoristila i za ulazak na političku scenu.

Aleksandar Jovanovic

On je u intervjuu za portal Autnomija.info kazao da u tom kontekstu treba posmatrati i nedavne sukobe između gradske vlasti u Novom Sadu i Srpske pravoslavne crkve oko obeležavanja Novosadske racije, kao i optužbe pojedinih crkvenih pradstavnika na račun Lige socijaldemokrata Vojvodine.

- Prodemokratske snage u Srbiji su nakon 2000. godine otvorile vrata škola za veronauku, što je crkvi dalo signal da punom snagom zagazi i na političku scenu, čime  čime su ozbiljno uzdrmani temelji sekularne države. Jer, sekularna država podrazumeva jasnu radzvojenost državnih i crkvenih poslova. Međutim, napravljena je velika greška, čije posledice evo osećamo i tek ćemo ih osećati. Pa, nikad nije bilo više nasilja u školama nego danas, iako se uvođenje veronaukle obrazlagalo, između ostalog, i time da će to dovesti do poboljšanja nivoa vaspitanja i preduprediti loše ponašanje i nasilje među decom – istakao je Jovanović.

Mislite da sukob između SPC, odnosno Eparhije bačke i LSV ima širi kontekst, i koliko je neobično da crkva ulazi u sukob sa jednom političkom partijom?
- Afera između Irineja Bulovića i Lige, ali i kompletne gradske valsti u Novom Sadu nije ništa novo. Taj sukob ima svoj istorijat. Problem je nastao još pre deset godina, a očigledno je da se neko ko vodi Bačku eparhiju pojavljuje u ulozi ne sveštenog lica već u ulozi političkog faktora koji ističe svoje političke stavove, zloupotrebljavajući svoju crkvenu mantiju. Ja nemam problem s tim šta Irinej Bulović misli privatno i za koga glasa, to je njegova privatna stvar. Ali, problem je kad obuče crkvenu mantiju i zauzima političke stavove i pokušava da ih nameće. I to čini od kobasiciajde u Turiji, kad je pokušao da određuje kad se ta manifestaciaj treba održavati, do zabranjivanja predstave italijanske trupe na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, ili pokušaja izmeštanja programa Zmajevih dečijih igara jer mu smeta buka dece… On kao svešteno lice ne može da se meša u poslove koji nisu u nadležnosti crkve. Zamislite da neko iz gradske vlasti, ko inače ima mnogo veće utemeljenje u podršci građana nego bilo koje svešteno lice, počne da se meša u crkvene obrede. To bi bilo veoma neukusno. A posebno je problematično na koji način se Irinej obraća predstavnicima gradske vlasti, odnosno ljudima koji su na te pozicije izabrani na izborima. I ono što je uradio povodom obeležavanja Novosadske racije bilo je i ponižavajuće i tužno.

Kako gledate na to što je taj spor ostao bez reakcije drugih institucija u državi?
- Reagovala je gradska vlast u Novom Sadu. Međutim, mislim da je država generalno odgovorna zbog toga što je dozvolila prevelik uticaj crkve na javnoj sceni. Ali, to je jedan dublji društveni problem. Pa, mnoge stranke i pojedinci koji danas imaju otklon prema takvoj ulozi crkve u društvu, svojevremeno su doprineli tome da veronauka uđe u škole. A to je bila velika greška dražave. Očigledno je da ovo nije sekularna država, jer se na mnogim primerima pokazalo da neko ko nije izabran od građana pokušava da utiče na one koji predstavljaju građane. To je sistemski sukob, koji je neodrživ. Niti u crkvi imaju legitimitet, ni legalitet, ali ni moralnu težinu da bi to mogli da rade.

Ali, ako nema reakcije države, znači li da im neko ipak dozvoljava da to rade?
-Dozvoljava im. I zato je to problematično. Stiče se utisak da je za vreme 90-ih godina crkva imala mnogo manji uticaj na državu i njenu politiku nego danas. I čudno je da je deceniju posle demokratskih promena to potpuno drugačije. A tu se radi o nedoslednosti pojedinih političkih aktera, jer su neki pojedinci koji danas vrlo oštro kritikuju crkvu, prethodno izdejstvovali uvođenje veronauke u škole.

Da li gradska vlast u Novom Sadu zapravo ponižena prilikom obeležavanja Racije?
-Apsolutno jeste.

I nije mogla ništa više da učini da to ne dozvoli i da li je bilo ispravno što je organizovanje pomena prepušteno crkvi?
- Da sam se ja pitao to ne bi tako bilo. Obeležvanje Racije uvek organizuje gradska vlast, odnosno gradonačelnik sa njegovim timom u gradskom veću. Lično sam smatrao da je grad trebalo da održi pomen onda kad je bio zakazan. Međutim, ne mislim da je gradska vlast tu bilo šta izgubila, jer je jasno i argumentovano ukazala na probleme koje crkva, odnosno Irinij pravi. I u tom smislu grad nije ništa izgubio, ali se crkva preko Irieneja pokazala kao neko ko očigledno ima probelma sa nekim političkim partijama. Međutim, ne može da crkva da određuje s kim će da sarađuje, jer o tome ko će participirati u vlasti odlučuju građani na izborima.

U kojoj meri bi ovi incidenti mogli da utiču na predstojeću izbornu kampanju i mislite li da je tu motiv sukoba?
- Uveren sma da je kampanja motiv ovakvog nastupa crkve, odnosno Irineja Bulovića i njegovih osvrta na pojedine političke partije. Zanimljivo je u tom kontekstu koliko smo poslednjih nedelja imali saopštenja iz Eparhije bačke. A primetno je da su ta soapštenja sve češća kako se izbori približavaju. U njima se napada akteulna gradska vlast, njen gradonačelnik, moja stranka i ja. Zato mi sve to liči na sinhorionizovanu igru crkve i nekih političkih stranaka.

(BILSV, 24. 02. 2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook