Vojvodina više ne sme da podnosi najveći teret krize

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Ponedeljak, 04. 06. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina više ne sme da podnosi najveći teret krize

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš veruje da će demokrate i socijalisti uspeti da postignu dogovor o formiranju nove vlade, uprkos polemikama koje se ovih dana otvaraju u javnosti, pre svega oko izbora trećeg koalicionog partnera.

Bojan Kostreš

Kostreš je za „Dnevnik“ ocenio da je opcija velike koalicije između demokrata i naprednjaka najmanje realna, jer,  kako je naveo, ona ne odgovara ni DS-u ni SNS-u. Ipak, kako je dodao, ukoliko bi do takvog dogovora došlo, LSV bi u republičkom parlamentu bila u opoziciji jer „nema uslova da sarađujemo sa naprednjacima“.
- Pregovori o novoj vladi iz različitih razloga zahtevaju strpljenje. Uz to, izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije otvara se desno političko krilo, pa je očigledno da socijalisti već sad kalkulišu i računaju i na to „patriotsko“ biračko telo. U tom smislu sagledavam i njihovo aktuelno negodovanje prema LDP-u i pozicioniranje prema Miloradu Dodiku, odnosno Republici Srpskoj. I sve to pokazuje da će se ići u veoma pažljivo sklapanje kockica u dogovoru o novoj vladi – naveo je Kostreš. On je kazao da su, s druge strane, dogovori o novoj vladi opterećeni ekonomskom krizom i svešću da ćemo u narednom periodu morati biti spremni na značjana odricanja, dok istovremeno stranke pokušavaju da se što bolje pozicioniraju, odnosno da što više očuvaju svoje proklamovane programe.
 
Koliko su ipak moguća „iznenađenja“ u formiranju nove vlade i da li se zbog toga još uvek čeka sa dogovorom o novoj vojvođanskoj vlasti?
- Mislim da je racionalno sačekati da se najpre dogovori osnovna politika na centralnom nivou, a koja će svakako podrazumevati i mere štednje. Te mere će se opet reflektovati na lokalne niove vlasti, ali i na Vojvodinu. LSV je svesna da do toga mora doći, ali moramo da se dogovorimo na koji način će se taj program realizovati. Mi se nećemo postavljati kao ucenjivači, ali ćemo insistirati na tome da Vojvodina više ne sme da podnosi veći teret krize od ostalih, već da taj teret mora biti jednak za sve.
Kad je reč o vojvođanskoj koaliciji, tu neće biti iznenađenja. Očekujem da novu pokrajinsku vlast formiraju DS, LSV, SVM i SPS, kao i u prethodnom mandatu. A jedino iznenađenje koje bio takav raspored moglo poremetiti bila bi eventualno velika koalicija na republičkom nivou. Međutim, mislim da to ipak nije tako realna opcija.
 
A kad je reč o raspodeli funkcija u Pokrajini, kakva su vaša očekivanja u tom pogledu i računa li Liga na mesto predsednika Skupštine Vojvodine, kako se spekuliše u javnosti?
- LSV nema neka posebna očekivanja kad je reč o personalnim rešenjima, ali mislim da zahvaljujući izbornim rezultatima i realnim odnosima snaga u koaliciji kakvu očekujemo, imamo pravo i na čelnu poziciju u pokrajinskom parlamentu. Ali, sve to zavisi od šire slike i dogovora koji će se postići i na republičkom i na pokrajinskom i na lokalnom nivou.
 
Da li će od te šire slike zavisiti i koalicioni sporazum u Novom Sadu i Zrenjaninu, gde LSV računa na gradonačelničke pozicije?
- Naravno da sve to zavisi od koalicionih dogovora na centralnom nivou vlasti. Međutim, nije toliko važno ko će šta da dobije i koja će stranka imati koje pozicije na različitim nivoima vlasti, već je najvažnije da koalicija postigne jasan sporazum o tome šta treba da se radi i na koji način će se dogovoreni program realizovati.
 
Imate li veća očekivanja od vojvođanskog parlamenta koji ste u prethodnom sazivu kritikovali zbog izostanka zakonodavne inicijative?
- Odlazeći saziv pokrajinskog parlamenta kritikovali smo jer nije na pravi način odreagovao u određenim situcijama jer, pre svega, nije koristio svoje ustavno pravo da podnosi zakonske inicijative republičkom parlamentu. Uveren sam da će to u novom sazivu morati da se promeni, jer Skupština Vojvodine je najviše predstavničko telo građana Pokrajine i ona mora da učestvuje u kreiranju zakona upravo u interesu tih građana.
 
Šta će se desiti sa obećanjima o donošenju zakona o finansiranju APV, koji nije usvojen u prethodnom mandatu Skupštine Srbije uprkos ustavnoj obavezi?
- LSV ima pripremljen nacrt zakona o finansiranju i mi smo spremni da taj akt uputimo u proceduru Skupštine Srbije ukoliko u pokrajinskom parlamentu opet ne bude konsenzusa o tome da se uđe u zakonodavnu inicijativu. Sačekaćemo stotinjak dana nakon formiranju nove pokrajinske vlade koja bi trebalo da inicira pripremu tog zakona i uputi ga Skupštini Vojvodine, odakle bi bio prosleđen republičkom parlamentu. Ukoliko u tom roku u Pokrajini ne bude rasprave o tom pitanju, poslanici LSV će sami taj zakonski akt predložiti u Skupštini Srbije.
 
Nema promena Ustava u naredne četiri godine

Mislite li da bi u narednom mandatu moglo doći i do unapređenja statusa Vojvodine, odnosno ustavnih promena koje su u prethodnom periodu mnogi najavljivali?
- Mislim da nije racionalno očekivati da u naredne četiri godine dođe do promene Ustava. To pitanje moglo bi se otvoriti tek nakon dobijanja datuma za pregovore o članstvu u EU, odnosno kad malo dublje zagazimo u proces evrointegracija, koje se do kraja i ne mogu realizovati sa ovim Ustavom koji imamo. A ustavni referendum mogao bi da se organizuje tek istovremeno s referendumom o ulasku u Evropsku uniju. A to, nažalost, neće biti tako brzo.

(BILSV, 04. 06. 2012.)Iz medija | Subota, 22. 02. 2020. | Komentara: 0

Vreme je za izbore

Ako želimo da razvijamo demokratiju, moramo biti svesni da jedino borba na izborima i u parlamentu može i sme da ukloni režim koji nam ne odgovara, a posle pobede na izborima, kad god se ona desila, imaćemo puno posla da izgradimo bolju Srbiju. Za sada je samo jedno jasno - alternativa izborima može biti samo ulično nasilje ili oružana borba. Da li smo spremni da građanima Srbije kažemo istinu?! - pita generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u autorskom tekstu za nedeljnik „Vreme“.
Iz medija | Četvrtak, 20. 02. 2020. | Komentara: 0

Velikom broju građana Srbije je dosta nacionalizma i ekonomskog poniranja, oni su uglavnom za Evropski blok

Po aktivnostima Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i intenzivnoj kampanji Vojvođanskog fronta, koji već mesecima organizuje tribine po Vojvodini, može se pretpostaviti da će Vojvođanski front izaći na predstojeće izbore, navodi Novi magazin. Kako ističu, bile su zapažene i izjave rukovodilaca LSV-a da je matematički dokazano da se bojkotom izbora Srpskoj naprednoj stranci daje mnogo veća vlast nego što bi ta stranka dobila kada bi ljudi izašli na izbore. Zbog svega toga pitanje za generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša jeste da li sve to zajedno znači da je LSV doneo odluku o izlasku na izbore. 
Iz medija | Ponedeljak, 17. 02. 2020. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook