Vojvodini je potrebna odlučna i hrabra politika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 23. 03. 2012. | Komentara: 1

Vojvodini je potrebna odlučna i hrabra politika

NOVI SAD - Narodna poslanica i portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov važi za jednu od najagilnijih političarki. I najlepših. U politici će sigurno biti naredne četiri godine pošto je kandidat za novi poslanički mandat u republičkoj skupštini na zajedničkoj listi sa DS, ali i za mesto gradonačelnice Novog Sada na lokalnim izborima. Razgovor počinjemo srednjim nivoom vlasti - Pokrajinom.

aleksandra Jerkov

Vojvodina je četvrta regija u Evropi po uslovima za ulaganje. Koristi li se takva izuzetna pozicija dovoljno?
Vojvodina bi po privlačnosti investicija mogla da zauzima prvo mesto i jedina obaveza ljudi koji je vode jeste da obezbede uslove za to i privuku investitore. Za to je potrebna odlučna, hrabra politika koja će Vojvođanima omogućiti da iskoriste sve potencijale zemlje na kojoj i u kojoj žive.

Kako će to istaći vaša stranka na predstojećim izborima?

Da bi Vojvodina mogla da ponudi povoljnije uslove investitorima mora imati nadležnosti koje joj to omogućavaju, mogućnost i alate da sama obezbedi najpovoljniju moguću klimu za investicije. Sada se često dešava da i ono što Republika obezbedi investitorima lokalni moćnici zloupotrebe i zbog toga je taj srednji nivo vlasti ključan u procesu stvaranja atmosfere u kojoj će investitori želeti da ulažu ne samo u Vojvodinu, već i celu Srbiju.

Govorite o efikasnom servisu?
Pre svega mislim na politički okvir, ali i na to da Pokrajina mora biti servis svojim građanima - onog momenta kada autonomija postane veći trošak nego što donosi dobit nema više potrebe za njom. To, na sreću, nije slučaj i ukoliko Vojvodina bude imala odgovornu vlast neće ni postati.

Politički okvir značajno je promenjen između dva izborna ciklusa Statutom i Zakonom o njegovom sprovođenju, utemeljenom na Ustavu, ali LSV to ne smatra dovoljnim.
Sam ustavni okvir nije dobar. Vojvodina koja budžetu Srbije doprinosi 40 odsto iz njega povlači samo sedam i to direktno ponižava građane Vojvodine. Može i ovako - u Vojvodini ostaje tek svaki šesti dinar koji se u njoj zaradi, odnosno svaki građanin Vojvodine pet dinara daje u republičku kasu, a dinar Pokrajini. Sve dok budemo imali takav ustavni okvir nećemo moći da govorimo o zasluženom mestu u pravnom, ekonomskom, političkom poretku Srbije i finansijskoj autonomiji. U političkom smislu manjak zakonodavne funkcije sprečava Vojvodinu da uredi život na način koji bi njenim građanima najviše odgovarao. Tu je izuzetno važno i pitanje bezbednosti i zbog toga se Liga zalaže za policijsku upravu Vojvodine, istu kakvu ima Beograd. Sve dok Vojvodina ne bude time mogla da raspolaže imaćemo policajce koji ne govore jezik sredine u kojoj rade, a treba li podsećati koliko je to opasno u etnički mešovitim sredinama?

Jeste li o ovim pitanjima postigli dogovor sa DS?
Na pokrajinske izbore izlazimo sami upravo zbog toga što sa DS nemamo iste poglede na to koje nadležnosti Vojvodina treba da ima i šta sve Vojvođanima treba da pripadne. Na republičkom nivou smo u koaliciji sa DS zbog nastavka evropskih integracija i zato što mi kao stranka koja se 22 godine bori protiv rata, nasilja, nacionalizma, isključivosti, osećamo potrebu da pomognemo svakome ko može da pobedi Srpsku naprednu stranku.

Ustavne promene koje spominjete nisu moguće bez republičkog parlamenta.
Našim koalicionim partnerima poznato je da nismo zadovoljni Ustavom. Imamo projekat promene Ustava i ovo što smo nabrojali biće naši uslovi da te promene podržimo. A njih mora biti jer će Ustav vrlo brzo postati brana daljim evropskim integracijama Srbije.

Prestonički mediji ne prate pokrajinske izbore. Predali ste listu?
Da, naša lista sa 60 poslanika koji se biraju prema proporcionalnom sistemu zove se Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak i biće druga na izbornom listiću sa sloganom...

Sa sloganom?
Zato što živimo ovde!

Vi ste i na listi za republičke poslanike i kandidatkinja LSV za gradonačelnicu Novog Sada. Šta ćete izabrati ako budete u prilici da birate?
Zavisi od odnosa snaga posle izbora, ali verujem da će vladajuća koalicija ostati na vlasti i u gradu i u Vojvodini i u Republici. Novom Sadu je potreban gradonačelnik ili gradonačelnica koja će se boriti za grad i građane. Iako je Vojvodina na četvrtom mestu po primamljivosti za investicije, za protekle četiri godine Novi Sad ih je imao samo tri. A to je direktan zadatak gradonačelnika i zbog toga je izuzetno važno da Novi Sad bude hrabriji i borbeniji kada su interesi njegovih građana u pitanju. Zbog toga bih više volela da mogu nešto da učinim za svoj grad.

(BILSV/Novi magazin, 22.03.2012.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook