Vojvodini sada ne trebaju izbori

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 26. 09. 2013. | Komentara: 0

Vojvodini sada ne trebaju izbori

BEOGRAD – Koalicija LSV i DS je stabilna i ne vidim razlog za njen raskid. Zahtevi SNS za smenom pokrajinske vlasti i raspisivanjem izbora su legitimni potez opozicione stranke, ali ne vidim zašto bi tih izbora sada bilo, izjavio je za Blic Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Čanak smatra da je nedopustivo da se kriminalizuju vojvođanske institucije, ali da svako ko je odgovoran za Razvojnu banku ili neku drugu aferu treba da odgovara.

Kako komentarišete hapšenje Borislava Novakovića?
– Nije isto da li je neko pritvoren ili osuđen. Dugačak je tu put. I tu treba biti oprezan. U svakom slučaju nadam se da neće provesti 13 meseci u pritvoru pre nego što bude optužen ili oslobođen kao Goran Knežević.

Kakva je uloga opozicije u Srbiji?
– Dok je ova vlast bila opozicija zalagala se za potpuno drugačiju politiku. I sad kada su došli na vlast rade ono što današnja opozocija govori godinama, i dolazi se u situaciju da opozicije nema, ili je zbunjena. Jer, teško je kritikovati nekoga ko je promenio mišljenje i radi ono za šta se vi zalažete. Zato opozicija i treba da nađe izlaz iz tog krugai da se konsoliduje.

Šta mislite o pozivu Čedomira Jovanovića oko saradnje opozicije?

– Nisam još video taj koncept i plan oko kojeg bi se opozicija okupila. Mi smo spremni da razgovaramo sa svima, i ko bude spreman da prihvati naše stavove oko pokrajine, doborodošao je. Jer centralizam je drugo ime za krađu i ta krađa mora prestati.

Koja je razlika između centralizma DS-a i SNS-a?
– Ako mislite na to da li postoji razlika između centralizma za vreme prethodne i ove vlade, sigurno je da prethodna vlada nije ispunila obećanja u vezi sa Vojvodinom, pa uz sav novac koji joj je zakinut, nije vraćena ni imovina VANU i RTV i one su danas u teškoj situaciji.

Očekuje li da će Dačić i Vučić rešiti pitanje Vojvodine, što će biti i jedna od tačaka u agendi EU?

– Vučić je najavio da će biti ispunjene ustavne i zakonske obaveze prema Vojvodini. U proteklih godinu i nešto dana se pokazalo da se u dobroj meri drži date reči, pa nemam razloga da mislim da će biti mnogo drugačije.

Tražite li izbore i šta očekujete od izbora?
– Da li će biti izbora u ovoj zemlji zavisi od jednog čoveka, a to nisam ja. Kad god bili, mi ih sa radošću dočekujemo jer smo sigurni u sebe.

Insistirate li i dalje da Vojvodina dobije policiju?

– Vojvodina je do Miloševićevog ustavnog puča 1988. godine imala Pokrajinski SUP. Stepen bezbednosti, broj policajaca i njihova opremljenost u to vreme i danas ne mogu da se mere. Da postoji policijska uprava za Vojvodinu, uveren sam da ne bi trebalo četiri godine da se u Novom Sadu v.d. načelnika policije imenuje u načelnika, niti bismo moljakali godinama da dobije bar još 80 od 300 policajaca.

(BILSV, 26. 09. 2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook