Zrenjanin nekada bio kao Ljubljana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 06. 02. 2014. | Komentara: 0

Zrenjanin nekada bio kao Ljubljana

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da se već dugi niz godina urušava sistem autonomije Vojvodine.Taj sistem je najlakše bilo narušiti uspostavljanjem stroge kontrole nad pokrajinskim tokovima finansija.

LSV

Ovaj segment funkcionisanja vojvođanske vlasti je među prvima bio na udaru. Bilo je potrebno Vojvodinu načiniti tromom i neefikasnom i nametnuti potrebu zavisnosti od beogradske vlasti, napisao je u autorskom tekstu za portal Autonomija.info pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton.

On je istakao da je rezultat toga više nego vidljiv. Od visoko razvijenog dela SFRJ i stopa svih ekonomskih pokazatelja daleko iznad državnog i republičkog proseka, stigli smo do nerazvijenog regiona u nerazvijenoj Srbiji. Samo dobar finansijski okvir može doprineti jačanju privrednih aktivnosti u Autonomoj Pokrajini Vojvodini i sprečiti dalje urušavanje naših privrednih potencijala.

Kako je Marton istakao, centralizacija je devastirala zrenjaninsku privredu. Od visokorazvijene opštine, u rangu sa Mariborom i Ljubljanom, sa indeksom prosečne stope zaposlenosti 151, ili indeksom prosečne plate 152, stigli smo na nivo prosečnosti, u slabašnoj i posustaloj Srbiji.

- Broj radnih mesta je u Zrenjaninu, za samo dvadesetak godina, sa 47.000 pao na 29.000.
Danas, dvadeset i pet godina od perioda u kojem je Vojvodina uživala visok stepen autonomije, deluje neverovatno da su na primer Plandište, Žitište, Alibunar i Titel bili ispred pojedinih beogradskih opština, po većini ekonomskih pokazatelja. Ovi krajevi Vojvodine danas prednjače po nerazvijenosti – ukazao je on.

- Ali, potrebno je ponovo naglasiti, prvi pokazatelji su iz vremena pune autonomije Vojvodine, a drugi u ovom vremenu centralizacije. Te brojeve, te dokaze kvaliteta života u autonomnoj Vojvodini, trebamo stalno ponavljati. Da bi to danas makar i ličilo na ono juče, mi moramo da budemo glasniji. Nema drugog rešenja! – zaključio je Aleksandar Marton.
 
(BILSV, 06.02.2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook