Izbor Poverenika je neophodan uslov za demokratsko društvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 02. 07. 2019. | Komentara: 0

Izbor Poverenika je neophodan uslov za demokratsko društvo

Zbog značaja izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila spremna preko svojih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije podržati kandidaturu Nevene Ružić. Na osnovu predloga 70 organizacija civilnog sektora koji su bili jedinstveni u kandidaturi sledeće Poverenice, organi Lige socijaldemokrata Vojvodine su odlučili da ovaj predlog podrže. 

LSV

Do sada je izgubljena nenadoknadiva količina vremena koja je prošla od kako je Odbor za kulturu i informisanje pre svega odložio, pa tek pod pritiskom javnosti – predložio pokretanje postupka izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ova institucija nezavisna od izvršnih i zakonodavnih organa, čiji je cilj kontrola rada i mogućnost pristupa informacijama od javnog značaja, neophodna je za održavanje demokratije u društvu. Nepristrasnost u radu Kancelarije Poverenika, građanima mora pokazati da su oni nosioci suvereniteta kojima odgovaraju izabrani poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, izabrani ministri i direktori Agencija... 

Nevena Ružić je svojim dugogodišnjim iskustvom u Službi Poverenika za informacije preko 10 godina, uz formalno obrazovanje, stručne radove, učešće na domaćim i međunarodnim konferencijama - najbolja kandidatkinja za ovu nezahvalnu funkciju. Osim toga, kvalifikuju je i objavljeni stručni radovi iz oblasti zaštite podataka o ličnosti. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine je već ukazivala na značaj izbora sledećeg Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog kontrole rada institucija, kao i integriteta neophodnog za obavljanje ove funkcije. Osim relevantnog radnog iskustva, Nevena Ružić poseduje iskustvo u radu civilnog sektora, što je znak vraćanja poverenja u politički sistem, zbog učešća građana i građanki u proces izbora Poverenice. 

Ipak, ponovo se pokazalo koliko je bojkot rada Parlamenta pogrešna odluka, jer izostankom članova Odbora za kulturu i informisanje koji pripadaju opoziciji, a svoje delovanje pokazuju u holu Skupštine, nasuprot sastancima Odbora i sednicama Skupštine, oštećuje građanke i građane. Uskraćena je mogućnost da svojim glasom podrže Nevenu Ružić kao kandidatkinju i time pokažu volju civilnog sektora i birača koji su ih izabrali za narodne poslanike. Liga socijaldemokrata Vojvodine ne propušta učešće u radu Skupštine, zbog svega ranije navedenog što predstavlja okosnicu delovanja i podudara se sa stavovima za koje se zalažemo.

Sekretarka Političkog saveta 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana Pataki    



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook