Samo jaka Liga garant je jake Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Izbori LSV | Nedelja, 16. 09. 2018. | Komentara: 0

Samo jaka Liga garant je jake Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine punih dvadeset osam godina hrabro vodi borbu za Vojvodinu.
Ta borba je bila teška. Uvek! Od početka. Ligaši su 1991.godine branili svoje komšije od  šovinističkih bandi. To isto su ligaši radili 1999. godine. Pa 2003. Sve vreme ligaši su hapšeni, odvođeni na front, otimani, napadani... 

LSV

Kako su nas sve nazivali? Bili smo izdajnici, strani plaćenici, ustaše, separatisti...

Na sreću, videli smo leđa Slobodanu Miloševiću. Ali nacionalistički koncept koji Srbiju vidi kao unitarnu državu još živi. Manje-više, sve vlasti u Beogradu neguju tu ideju.
Jesmo li mogli postići više u ovoj borbi?  Verovatno i jesmo, ali samo postojanje i rad Lige ogromna su stvar.

Da nema Lige, ne bi bilo ni Vojvodine. Sasvim je jasno da je samo snažna LSV garant snažne Vojvodine.

Šta treba da menjamo u našem radu?
Svakako da budemo glasniji. Samo svakodnevna i jasna politika mogu da nametnu putanju Vojvodine. Moramo svojim delanjem jasno ukazati na činjenicu da Vojvodina nije problem, nego pitanje. Pitanje o kojem se malo govorilo. Milošević je prvo udario na Vojvodinu. To mu danas malo ljudi u Beogradu zamera. Zameriće mu sve, ali Vojvodinu ne.

Posao Lige je da ubedi građane Vojvodine, ali i cele Srbije, da ideja o decentralizaciji Srbije nije separatistička. Ta ideja je odlična za Srbiju. Ta ideja znači autonomnu Vojvodinu, ali samo u sastavu Republike Srbije. Ta ideja znači i veća prava za ostale regione u Srbiji. Niš, Bor, Negotin ili Užice su, takođe, žrtve beogradizacije cele zemlje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine mora postati stožer svih anticentralističkih stranaka u Srbiji. Za početak, cilj mora biti okupljanje svih vojvođanskih snaga. građanskih inicijativa, udruženja građana, organizacija nacionalnih zajednica, saveza antifašista... Svi građani AP Vojvodine kojima je ona na srcu moraju u LSV prepoznati zaštitnika svojih interesa.

Svaki dan LSV za Vojvodinu mora tražiti:
1.Vraćanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.
2.Njenu imovinu.
3.Izvorne prihode.
4.Poništavanje privatizacije Naftagasa.
5.Veće subvencije za paore
6.Veća prava radnika.
7.Svoju policijsku upravu.
8.Svoj statistički zavod.
9.Promenu izbornog sistema i Vojvodinu kao posebnu izbornu jedinicu.
10.Ingerencije u oblasti obrazovanja.
11.Ingerencije u oblasti poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Cilj mora biti stvaranje funkcionalne autonomije koja će biti zaštićena putem snažnih institucija.

Vojvodina sa punom autonomijom zanačila bi decentralizaciju cele Srbije. Moramo pružiti ruku i prijateljima u Šumadiji, Timočkoj krajini, Nišu, Mačvi, Sandžaku, Užicu, Pirotu... Samo zajedno ćemo poraziti beogradski centralizam!

Ligu socijaldemokrata Vojvodine čekaju veliki izazovi. Bude li rada, hrabrosti i požrtvovanja, uspeh neće izostati.
Aleksandar MartonIzbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 0

Vojvodini su izbili zube, ali ozubatiće

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas novinarima da je slogan Devetog kongresa LSV «Novi početak» jer su dvanaest godina, koje su za nama, napravile krug i vratili smo se na početak da raspravimo pitanja koja nismo raspravili u tih 12 godina.
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 0

Interesi Vojvodine na prvom mestu

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će LSV nakon Devetog kongresa doživeti unutrašnje strukturne reforme i da će biti mnogo bliža građanima i građankama Autonomne pokrajine Vojvodine.
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 0

Borba za Vojvodinu je beskompromisna

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine danas ponovo definiše svoju politiku i očekujem da će nakon ovog kongresa ton LSV postati oštriji, da će naša borba za Vojvodinu postati beskompromisna i da ovaj put zaista neće biti nikakvih odstupanja i nikakvih povlačenja – izjavila je danas portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.
 ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook