Zašto se ne primenjuje Zakon o privatnom obezbeđenju?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Četvrtak, 13. 09. 2018. | Komentara: 0

Zašto se ne primenjuje Zakon o privatnom obezbeđenju?

Novi Sad, 13. septembar 2018 - Železnički muzej u Beogradu 31. avgusta ove godine prijavio je policiji krađu delova sa eksponata „pulske lokomotive“ iz 1864. godine koja je „starija od železnica u Srbiji“ i još jedne muzejski vredne lokomotive značajne za svetsku baštinu, čija šteta je neprocenjiva i nenadoknadiva. 

Tim povodom direktor Železničkog muzeja Nenad Vojčić za BBC na srpskom jeziku je izjavio da oni godinama imaju isti problem i da on kao ni kustosi muzeja nisu naoružani, i da ne može da brani ovaj prostor.

S tim u vezi Liga socijaldemokrata podseća da je Železnički muzej prema Uredbi o bližim kriterijumima za određivanje obavezno obezbeđenih objekata i načinu vršenja poslova njihove zaštite („Službeni glasnik RS“ br. 98/2016.) bio je obavezan da do 17.12.2017. godine izvrši procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja u skladu sa standardom SRPS A-L2.03/2017. i da na osnovu procene rizika uspostavi fizičko-tehničko obezbeđenje objekta/organizacije.   

Liga socijaldemokrata Vojvodine takođe ukazuje da je ukidanjem Zakona o društvenoj samozaštiti 1993. godine, kojim je bila regulisana zaštita društvene imovine u Republici Srbriji stvoren pravi vakum u ovoj oblasti koji je za sve ovo vreme utemeljio nebrigu za imovinu, lica i poslovanje i omogućio nekontrolisanu i „divlju“ privatizacija bezbednosti. 

Donošenjem Zakona o privatnom obezbeđenju 2013. godine čija primena je odlagana dve godine i dalje su prisutni problemi koji su bili karakteristični za devedesete godine prošlog veka: kriminalizacija, nemar za imovinu, lica i poslovanje, tržišna dominacija pojedinih firmi privatnog obezbeđenja zbog političkih veza, pružanje usluga privatnog obezbeđenja bez zaključenih ugovora, nestručnost u procenama rizika i rad službenika obezbeđenja bez potrebnih licenci.

Iz navedenih razloga pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova Repbulike Srbije da sveobuhvatno i temeljito pristupi zakonskom pravu i obavezi inspekcijskog nadzora u primeni Zakona o privatnom obezbeđenju kako bi se u ovoj oblasti konačno uveo red, jer još uvek postoji ogroman broj fizičkih i pravnih lica (korisnici i davaoci usluga) koji se ne pridržavaju Zakona o privatnom obezbeđenju, niti za to trpe bilo kakve sankcije, zbog čega građanke i građani postavljaju pitanje smisla postojanja ovoga Zakona. 

Velimir Kovačević



Izbori LSV | Sreda, 21. 11. 2012. | Komentara: 0

Podrška Čanku, Stojšiću, Bogaroškom i Jovanoviću

SOMBOR – Na sinoćnjoj sednici Gradski odbor LSV Sombor se izjašnjavao o podršci kandidatima za predsednika, potpredsednike i članove Glavnog odbora LSV, koji će biti izabrani na predstojećem Kongresu stranke. Velikom većinom glasova prisutnih 25 članova Gradskog odbora podržana je kandidatura Nenada Čanka (23 glasa) za predsednika LSV.
Izbori LSV | Utorak, 20. 11. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodina je gurnuta pod tepih

ZRENJANIN – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć na sednici Gradskog odbora LSV Zrenjanin da Liga posle Kongresa, zakazanog za 8. decembar, mora imati jedan jedinstveni slogan: Novi početak.
Izbori LSV | Subota, 17. 11. 2012. | Komentara: 0

Bačka Topola izabrala kandidate za Kongres

BAČKA TOPOLA – Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bačka Topola održao je sinoć sednicu na kojoj je glasao o kandidatima za predsednika, potpredsednike i članove Glavnog odbroa Lige o kojima će se odlučivati na predstojećem Kongresu stranke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook