Izbori u redovnom roku, na proleće naredne godine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 15. 10. 2011. | Komentara: 0

Izbori u redovnom roku, na proleće naredne godine

BEOGRAD - Parlamentarni izbori bi trebalo da budu održani u redovnom terminu,na proleće iduće godine, istakla je sinoć narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Gostujući u emisiji "Iza vesti" na TV Avala, Jerkova je navela da je jedan od mogućih termina 6. maj, navodeći da bi ranije održavanje izbora bilo kontraproduktivno, skupo i da bi usporilo najvažniji put, a to je dobijanje statusa kandidata, što je i bio najvažniji cilj oko kojeg je ova Vlada okupljena. Komentarišući nesuglasice u vladajućoj koaliciji, Jerkova je ocenila da stranke pred izbore imaju potrebu da se pozicioniraju na političkoj sceni ističući svoje različitosti, zbog čega različiti prioriteti dolaze do izražaja.

- Tu su možda najspecifičniji zahtevi koji dolaze iz vojvođanskih stranaka, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, gde smo mi poprilično jedinstveni u stavovima koje imamo kada je u pitanju autonomija Vojvodine. S tim što LSV ne ide tako daleko da izaziva krizu u vladajućoj koaliciji, dok Savez vojvođanskih Mađara očigledno ima i neki drugačiji plan, drugačije mogućnosti, drugačije koalicione partnere na koje mi nismo spremni u vidu Srpske napredne stranke. Pa i nije strano da uslovljavaju usvajanje nekih zakona, i idu čak do toga da bi Vlada mogla i pasti - istakla je Jerkova.

LSV podržava vladu, uz uslove

Komentarišući dogovor premijera Vlade Srbije Mirka Cvetkovića i lidera LSV Nenada Čanka o Zakonu o javnoj svojini, Aleksandra Jerkov je istakla se na kraju uvek sve svede na to da Liga socijaldemokrata Vojvodine i SVM budu te koje se bore za interese građana Vojvodine, dok pokrajinske institucije ćute.

- Ali, kada je već takva situacija, mi smo spremni na tom putu zaista sve da uradimo. Isto tako, kada je u pitanju Zakon o železnici, mi jesmo protiv tog zakona, mi ćemo glasati protiv tog zakona, ali opet kažem za razliku od SVM-a, tog momenta kada Liga bude uskratila podršku vladajućoj koaliciji to će biti stvarno uskraćivanje podrške, a ne na 15 minuta, pa za 15 minuta te podrške ponovo ima. Jer to onda celoj priči daje pomalo neozbiljan ton. Dok podržavamo Vladu, davaćemo kvorum - rekla je Jerkova dodajući da LSV ima svoje zahteve, poput onih koji se tuču rebalansa budžeta. Ona je podsetila da budžet AP Vojvodine iznosi 7 procenata budžeta Republike Srbije, ali da je premijer Cvetković pre par dana na Odboru za finansije ustvrdio da, iako je tačno da to stoji u Ustavu Republike Srbije, nigde ne piše da je taj novac Srbija dužna da obezbedi Vojvodini.

- To je u najmanju ruku čudnovata izjava zbog toga što Vojvodina nema izvorne prihode, a nema ih upravo zbog toga što Republika Srbija ne dozvoljava da ima izvorne prihode. Pa ako joj Srbija ne uplati taj novac, a Vojvodina nema načina sama da ga obezbedi, postavlja se samo jedno jedino pitanje, a to je odakle da ga obezbedi - navodi Jerkova. Ona kaže da Vlada još nije dala mišljenje o amandmanima kojima se zahteva da Srbija uplati u budžet Vojvodine sredstva koja joj duguje. Ona je dodala da svi problem oko finansiranja Vojvodine proističu iz lošeg Ustava Republike Srbije.

- Očekujemo da u ponedeljak bude nastavak ove sednice, da Vlada da mišljenje. Vikend je pred nama. Svašta može da se desi tokom vikenda, očekujemo razumevanje za ovaj amandman. Ili da kažemo da ne poštujemo Ustav ove zemlje i da ga onda menjamo - istakla je Aleksandra Jerkov. Ona je rekla i da postoji varijanta da Vlada ne pristane na zahteve LSV, pa da bude prinuđena da pronađe druge partnere za podršku, ali nije želela da kaže koje poteze bi u tom slučaju Liga povukla.

- O tome će doneti odluku stranački organi kada za to bude vreme - navela je ona. Jerkova je, za Tanjug, rekla i da bi pokrajinska vlada trebalo da se angažuje oko tog problema i da se sama zauzme za budžet Vojvodine, a ne da "stalno dve stranke vode borbu koja ponekad liči na borbu sa vetrenjačama".

Status kandidata donosi boljitak građanima

Aleksandra Jerkov je, u emisji Iza vesti, ocenila da je mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU veliki događaj za evropske integracije Srbije, ali da će građani osetiti boljitak tek nakon onoga što bi trebalo da usledi nakon tog mišljenja, odnosno nakon dobijanja statusa kandidata..

- Tada će u mesecima koji dolaze građani već i sami moći da osete taj neki boljitak od evropske integracije, u smislu većeg broja fondova kojima će Srbija imati pristup, koji se direktno odnose na građane, i koji će oni direktno moći da koriste - ističe Jerkova. Ona dodaje da Liga socijaldemokrata Vojvodine ne spada u grupu stranaka koja smatra da bi možda sada sa tom kandidaturom trebalo izaći na izbore, i da to bude glavni izborni adut.

- Neka građani vide šta je to status kandidata, zašto je on dobar za Srbiju. Da vide da je to politika koja ne bi trebalo da ima alternativu, i da će njima samima biti bolje - zaključila je Jerkova. Dodala je da su svi dodatni uslovi o kojima se u javnosti govori vezani za datum otpočinjanja pregovora, a ne za dobijanje statusa kandidata.

(BILSV, 15. 10. 2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook