Bojkotaši bi da postignu legitimitet uz rusku pomoć na ulicama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 14. 02. 2020. | Komentara: 0

Bojkotaši bi da postignu legitimitet uz rusku pomoć na ulicama

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su uslovi za izbore u Srbiji užasno loši, ali da će LSV učestvovati na izborima zato što će bojkot obezbediti samo da SNS dobije još više poslanika nego što ima sada. Gostujući u emisiji „360 stepeni“ na televiziji N1, Čanak je rekao da cenzus jeste spušten, ali da više stvari nije urađeno, a to su teritorijalna zastupljenost poslanika, pa je u toku beogradizacija parlamenta. Nije rešeno pitanje medijskih sloboda, medijskih uslova, pojavljivanja u javnosti, funkcionerska kampanja koja postoji otkad postoji višestranačje u Srbiji... Dodao je i da su uslovi za izlazak na izbore 2000. godine bili još gori nego što su sada zato što tada nisu plašili ljude nego su ih ubijali, kao što je ubijen kandidat za predsednika Srbije Ivan Stambolić. Prema njegovim rečima, bez 24. septembra ne bi bilo 5. oktobra 2000. godine, koji je bio odbrana izbornih uslova.

LSV

- Za izborni uspeh SNS biće najodgovorniji oni koji bojkotuju izbore. I „beli listići“ su bili štetočinska politika, a ovako smanjivanjem izlaznosti (bojkotom) biće dovoljno da SNS sa 60 odsto u parlamentu s punim legitimitetom donosi odluke - kazao je Čanak.

Svaki poslanik u Skupštini je poslanik manje za SNS

Na opasku da LSV nije opozicija, Čanak je rekao da je LSV opozicija iako učestvuje u vlasti u Novom Sadu.

- Da li je neko opozicija ili nije meri se po tome da li taj neko glasa za budžet ili ne glasa. LSV je uvek glasala protiv budžeta u vojvođanskoj i republičkoj Skupštini. A komunalna koalicija na lokalu je posledica toga što je 2012. godine, kada je došlo do prekomponovanja vlasti u Novom Sadu i kada je za to poslužio deo Dveri, koja je glasala sa SNS da se promeni vlast, od tada do danas nismo imali situaciju da četiri godine Novi Sad bude delimično vođen od strane onih koji su pravili takve kriminalne radnje, ne samo u smislu direktnog kriminala, nego i političkog - navodi Čanak.

Dodao je da će u parlamentu sigurno, kao opozicija, biti predstavnici ultradesničarskih organizacija.

- Na stranu što su beli listići bili štetočinska politika, ali su bar držali količinu izašlih na gomili, ovako je to podizanje rezultata SNS. Neće imati 90, ni 70 odsto, ali će biti sasvim dovoljno da ima 60 odsto parlamenta, da kroz to sa punim legitimitetom donosi odluke u narednom periodu. Postoji problem da se govori o Danu D posle izbora, ako vas interesuje šta je to, pogledajte situaciju u Crnoj Gori, gde imate pokušaj promene vlasti na ulici. To će se desiti u Srbiji, samo neće biti oko imovine SPC, nego zato što legitimna Skupština želi da izda svetu srpsku zemlju Kosovo. Ne vidim šta sam ja ili LSV dužan SNS što izlazimo na izbore hoćemo da ne dobiju poslanika koliko će inače dobiti - kaže Čanak.

- Svaki poslanik koji uđe u Skupštinu više je jedan poslanik za SNS manje. To je cela poenta, a to davanje legitimiteta, oduzećete legitmitet time što neće izaći 56 odsto, nego 52 ili 53, više od toga nećete smanjiti. Kad je došlo do lokalnih izbora, odjednom niko nije toliko naivan da ne izađe. Tog momenta ćete pokazati da je vaša priča vrlo tanka, ali ćete insistirati na tome da je to sve nelegitimno – dodao je.

Čanak ističe i da bojkotaši planiraju da legitimitet postignu sa ruskom pomoći na ulicama, kao što se to sada događa u Crnoj Gori.


- Te srpske svetinje u Crnoj Gori brane autobusi iz Banja Luke i iz gradova u Srbiji. To je ista priča sa događanjem naroda kao što je bila 1988. godine u Vojvodini kada je pučem oboreno vojvođansko rukovodstvo i dovedeno marionetsko rukovodstvo Slobodana Miloševića. Isti je plan sada za Crnu Goru. Zašto neko misli da niko to ne vidi? Crna Gora je važna jer je ona poslednje mesto gde ruska flota može da ima bazu na Sredozemlju. Bez Crne Gore ta opcija više ne postoji. I zbog toga je Crna Gora stalno pod pritiscima da odustane od svog evropskog puta i da ide prema Istoku – naglasio je on.

Kapilarni teror, računaljka

Lider LSV je rekao, nema nameru da govori loše o postignućima na otvaranju poglavlja na evropskom putu, pošto je predsednik Odbora za evrointegracije.

- Ali, s druge strane, sam zajedno sa gospodinom Obradovićem izašao sa sednice Administrativnog odbora, zbog toga što predsedavajući Martinović nije dao reč. Držali smo zajedničku konferenciju, osudili to, i od tad nisam ušao kad se održava sednica tog Odbora. Međutim, ako neko misli da će nešto promeniti time što će na sednicu ući sa transparentom o događajima u susednoj državi, a onda osudi Gordanu Čomić što se bori za položaj žena, to mi izgleda kao licemerje. Imamo problem što ćemo ovoga trenutka ili praviti Srbiju da bude država koja drži vodu, funkcioniše, ili ćemo na ulici krenuti da smenjujemo vlasti. Kad se to počne događati, onda kraja tome nema – upozorio je Čanak.

Na pitanje da li kod Boška Obradovića, koji je, takođe, gostovao u emisiji, vidi nešto što ima veze sa fašizmom, Čanak je odgovorio potvrdno.

- Ne mislim da je Boško Obradović fašista, ali određeni delovi ideologije koju zastupa su u korenu fašističke ideologije. Pravo na abortus je ljudsko pravo, koje niko nema pravo da oduzme, a da time ne pogazi dostignuća u ljudskim pravima na tlu Evrope. Pravo na seksualnu različitost je ljudsko pravo, niko nema pravo na diskriminaciju po seksualnom opredeljenju, po polu, uzrastu, rasi, veri... To je nedopustivo, jer na tome se zasniva kompletna priča o faštističkim ideologijama - kaže Čanak.

Istakao je da lično misli da je ova vlast loša, jer toleriše kriminal na lokalu, fašističkim metodama zavođenje straha i strahovlade. Toga, kaže, ima i u Beloj Crkvi, Kikindi, Zrenjaninu i u centralnoj Srbiji.

- Njima će se osloboditi prostor da potpuno preuzmu institucije, a to se predstavlja kao pobeda. To nije pobeda, to je pokušaj da se strateški postave stvari da se ide na ulicu. Ako se krene tim putem, mi ćemo doći u poziciju građanskog rata. Izbori su izmišljeni zato da bi se odmeravale snage bez rata. To je ono zbog čega sam ja užasnut najnovijim događajima u Bosni i Hercegovini – rekao je lider LSV.

Čanak je, uz pomoć računaljke, slikovito objasnio šta će bojkot doneti u parlament.

- Vi radite na tome da on dobije više poslanika,vi produžavate njegovu vladavinu, vi radite za Aleksandra Vučića. Gospodine Obradoviću, rastužili ste me sada - rekao je Čanak Obradoviću.

(SzILSV, 14.02.2020)



Izjave | Subota, 02. 12. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti tema ovih izbora. Sačuvaćemo vojvođanski način života

Koalicija VOJVOĐANI – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš insistira na decentralizaciji i da se pokrajini vrate nadležnosti, kazao je kandidat za pokrajinskog poslanika Aleksandar Marton.
Izjave | Sreda, 29. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvođani se bore za bolju i bogatiju Vojvodinu

Resetovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani je deo procesa smene generacija, a mladi i obrazovani ljudi, koji nameću svoje ideje, preuzeli su stranku. Ta obnovljena Liga treba da pošalje poruku da se mi borimo za bolju i bogatiju Vojvodinu, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine predsednik LSV-Vojvođani Bojan Kostreš.
Izjave | Nedelja, 19. 11. 2023. | Komentara: 0

Opozicija da shvati da je i u Vojvodini moguća promena

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da Ligi i drugim opozicionim strankama atmosfera, u kojoj su pokrajinski izbori raspisani, ide na ruku. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook